Untitled-25-810x500.png

Veterán britskej armády obvinený za tichú modlitbu pred zariadením na vykonávanie potratov

22
Kultúra smrti

Poole Magistrates’ Court bude v dňoch 17. - 19. septembra prerokúvať prípad Adama Smitha-Connora, otca a vojenského veterána, ktorý bol trestne obvinený za tichú modlitbu v blízkosti zariadenia na vykonávanie potratov v Bournemouthe.

Pozrite si celé znenie príkazu na ochranu verejného priestranstva TU. 

Čítajte: Šéf Americkej spoločnosti plastických chirurgov kritizuje ‘zmeny pohlavia’ pre deti, ale nie pre dospelých

Ochranca tvrdí, že obyčajná myšlienka nemôže byť trestným činom a úrady nesmú kriminalizovať občanov za názory alebo presvedčenie, ktoré majú v hlave na danej verejnej ulici.

V uvedený deň sa Smith-Connor približne tri minúty ticho modlil, kým k nemu pristúpili policajti. Súdne konanie trvá už takmer dva roky a súdny proces je naplánovaný na tri dni.

Rada doteraz vynaložila na súdne poplatky – zaťažujúce verejnú pokladnicu – viac ako  34 000 libier na stíhanie priestupku, za ktorý hrozí maximálna pokuta vo výške  1 000 libier.

‘Aká je povaha vašej modlitby?’

Smithovi-Connorovi bolo 13. decembra 2022 vydané oznámenie o pevne stanovenej pokute. V oznámení bolo podrobne uvedené, že sa mesiac predtým, 24. novembra 2022, “modlil za svojho zosnulého syna” v blízkosti potratového zariadenia na ulici Orphir Road v Bournemouthe, kde je zavedená cenzúrna zóna pre potratové zariadenia alebo “nárazníková zóna”.

Počas interakcie so Smithom-Connorom, ktorá bola zachytená na videu, sa policajti otca dvoch detí spýtali: “Aká je podstata vašej modlitby?"”

Smith-Connor, ktorý teraz ľutuje, že v minulosti zaplatil za potrat svojej bývalej priateľke, sa modlil za svoju skúsenosť, za dieťa, o ktoré prišiel, a za mužov a ženy, ktorí dnes čelia ťažkým rozhodnutiam o potrate. Modlil sa chrbtom k zariadeniu, aby sa vyhol akémukoľvek dojmu, že sa približuje k ženám využívajúcim toto zariadenie alebo sa s nimi zapája.

Nedostatok jasnosti zo strany polície

Prípad Smith-Connor’odhalil nejasnosti medzi policajtmi, pokiaľ ide o prípustnosť tichej modlitby v U.

Pri filmovom stretnutí s políciou pri inej príležitosti, keď sa Smith-Connor potichu modlil na tom istom mieste, ho policajti informovali, že neporušuje zákon, a poznamenali: “toto je Anglicko a je to’verejné miesto a vy’máte na to právo.”

PREHLIADNITE SI INTERAKCIU TU

PREČÍTAJTE SI: Aplikácia na zoznámenie Tinder ide na ruku potratom, daruje tisíce plánovanému rodičovstvu

“Za rôznych iných okolností polícia a súdy jasne uviedli, že tichá modlitba nie je trestným činom. A predsa Rada BCP, ktorá už uznala, že prítomnosť sama o sebe nie je trestným činom, zaviedla zónu obmedzujúcu práva, ktorá sa podľa nich teraz rozširuje aj na zákaz tichej modlitby,” povedal Jeremiah Igunnubole, právny poradca ADF UK, ktorý podporuje obhajobu Smith-Connor’a.

Povolením stíhania tichej modlitby vplávame do nebezpečných vôd, pokiaľ ide o ochranu ľudských práv v Spojenom kráľovstve. Cenzúrne zóny sú vo svojej podstate nesprávne a vyvolávajú neužitočný právny zmätok, pokiaľ ide o právo na slobodu myslenia. Domáce aj medzinárodné právo už dávno stanovilo slobodu myslenia ako absolútne právo, do ktorého štát nesmie nikdy zasahovať.

The Telegraph nedávno informoval, že ministri zvažujú, že vo svojich “pokynoch pre nárazníkové zóny” pomenujú “tichú modlitbu” ako trestný čin –, ak by tak urobili, bolo by to nielen právnou chybou, ale mohlo by to otvoriť bránu porušovaniu ľudských práv podobnému tomu, ktoré zažil Adam Smith-Connor.

Séria britských ‘myšlienkových zločinov’ súdnych procesov

Prípad Smith-Connor’bude tretím zo série vysokoprofilových prípadov, v ktorých boli občania súdení za to, že sa v tichosti modlili vo svojich hlavách v rámci “nárazníkových zón potratových zariadení.”

V marci 2022 boli charitatívna dobrovoľníčka Isabel Vaughan-Spruceová a katolícky kňaz otec Sean Gough, obidvaja uznaní “nevinnými” po tom, čo čelili obvineniam z trestného činu za podobné činy ako Smith-Connorová.

Aj keď bola uznaná “nevinnou” z porušenia cenzúrnej zóny alebo “nárazníkovej zóny” svojimi myšlienkami, Vaughan-Spruceová bola v marci zatknutá druhýkrát po tom, čo sa opäť potichu modlila na tom istom mieste v blízkosti potratového zariadenia. Na mieste sa zúčastnilo šesť policajtov. V auguste 2024 polícia Vaughan-Spruceovej vyplatila odškodné vo výške “13 000 libier” za jej dve nezákonné zatknutia.

Päť rád v Spojenom kráľovstve má v súčasnosti aktívne “nárazníkové zóny” alebo cenzúrne zóny zakazujúce modlitby a ponuky charitatívnej pomoci ženám na verejných uliciach v blízkosti potratových zariadení.

Dňa 7. marca 2023 britský parlament odhlasoval zavedenie “nárazníkových zón” okolo každého potratového zariadenia v Anglicku & Walese ako súčasť zákona o verejnom poriadku na rok 2023. Očakáva sa, že labouristická vláda tieto zóny zavedie v najbližšej dobe.

Pred mesiacom, vydavateľstvo Telegraph informovalo že ministri zvažujú pomenovanie “tichej modlitby” ako trestnej činnosti v rámci usmernenia nového zákona.

Čítajte: Celebrity rozprávajú svoje potratové príbehy v snahe normalizovať zabíjanie nenarodených detí

Pred súdnym procesom sa Adam Smith-Connor vyjadril:

Nikto by nemal byť stíhaný za tichú modlitbu. Je nepochopiteľné, že v zdanlivo slobodnej spoločnosti som trestne stíhaný na základe svojich tichých myšlienok v súkromí vlastnej mysle. Nie je to nič iné, ako byť súdený za myšlienkový zločin.

Dvadsať rokov som slúžil v armádnych zálohách vrátane misie v Afganistane, aby som chránil základné slobody, na ktorých je táto krajina postavená. V tomto duchu služby pokračujem ako zdravotnícky pracovník a dobrovoľník v cirkvi. Veľmi ma trápi, keď vidím, ako sa naše slobody oslabujú do takej miery, že sa v súčasnosti v Spojenom kráľovstve stíhajú myšlienkové zločiny.

Pretlačené so súhlasom Alliance Defending Freedom.