Shutterstock_1485335360-810x500.jpg

Buffalská diecéza zatvorí a zlúči takmer 80 farností kvôli bankrotu v súvislosti s prípadmi zneužívania v minulosti

13
Kultúra smrti

Štyri roky po vyhlásení bankrotu oznámila tento mesiac diecéza Buffalo v štáte New York, že v rámci širšieho plánu reštrukturalizácie s názvom Cesta k obnove zatvára takmer 80 kostolov a bohoslužobných miest.”

Biskup Michael Fisher vo vyhlásení vydanom 10. septembra obvinil z tohto rozhodnutia, ktoré podľa niektorých veriacich “zaslepilo”, nedostatok návštevníkov, pokles povolaní, nárast sekularizmu a sexuálne zneužívanie kňazmi v minulosti.

“Diecéza Buffalo, podobne ako diecézy v celej našej krajine a na celom svete, sa musela vyrovnať s niektorými krutými skutočnosťami,” vysvetlil Fisher. “Toto je zlomový bod v histórii a živote tejto diecézy.”

Sťahovanie bude mať za následok zníženie súčasných 160 farností a 36 vedľajších bohoslužobných miest na 79 farností a 39 vedľajších bohoslužobných miest. Trinásť kostolov bude tiež zaradených na “zoznam sledovaných”, keďže plán sa bude realizovať v priebehu nasledujúcich deviatich mesiacov.

Diecéza Buffalo, ktorá zahŕňa osem okresov v západnej časti štátu New York, sa v posledných rokoch nezaobišla bez kontroverzií. V roku 2022 bol historický, 164-ročný kostol v diecéze predaný moslimskej skupine na využitie ako mešita za 250 000 dolárov po tom, čo odmietla návrhy na jeho opätovné využitie ako kostola. Predaj bol kritizovaný laikmi pre údajné porušenie Kódexu kánonického práva z roku 1983.

Rímskokatolícky kostol svätého Gerarda’bol podobne predaný v roku 2017 a premenený na mešitu.

Diecéza je tiež v procese predaja svojho bývalého seminára v Aurore za 3 doláre.8 miliónov skupine so sídlom v Kórei s názvom World Mission Society Church of God.

Otec Bryan Zielenieski, ktorý stál na čele iniciatívy Obnova, povedal miestnym médiám, že finančné ťažkosti podnietili plán, ktorý prešiel 26 revíziami, kým bol schválený.

“Budeme to robiť bez ohľadu na to, či bola kapitola 11 alebo nie. Čo kapitola 11 urobila — jediný vplyv, ktorý to má — to’trochu urýchlilo veci,” povedal. richard

Fisher prevzal diecézu v roku 2021 po tom, čo biskup Richard J. Malone odstúpil v disgrace dva roky predtým uprostred obvinení z krytia sexuálneho zneužívania seminaristov a za to, že dvakrát zpäť do služby.

Siobhan O’Connor, bývalá sekretárka Malone’a, pomohla ho odstrániť po tom, čo píšťalka na jeho korupčné správanie v programe CBS’60 Minutes” v roku 2019.

Syrakúzsky novinár Geoff Herbet má písal, že diecéza stále vypláca 100-miliónové vyrovnanie za takmer 900 prípadov sexuálneho zneužívania detí v minulosti.