shutterstock_2173277421-810x500.jpg

Pro-lifer žaluje San Diego kvôli zákonu o "nárazníkovej zóne", ktorý obmedzuje prejav v okolí potratových centier

7
Kultúra života

Muž z Kalifornie, ktorý sa posledných 15 rokov angažoval v prospech života pred potratovými zariadeniami, žaluje San Diego za jeho nedávno prijatú vyhlášku o "bublinovej zóne". Podľa mestského zákona sú prejavy obmedzené v okruhu 100 metrov od vchodu do potratového zariadenia a ešte viac sú obmedzené v osemmetrovej bubline okolo osôb v tejto zóne. V mene zástancu pro-life Rogera Lopeza podali právnici Thomas More Society 5. septembra 2024 federálnu žalobu proti mestu. V žalobe sa uvádza, že nariadenie obmedzujúce prejav porušuje Prvý a Štrnásty dodatok práva osôb podporujúcich život ponúkať informácie o alternatívach potvrdzujúcich život, ako aj práva žien vstupujúcich do potratového zariadenia na ich vypočutie.

Žaloba tvrdí, že San Diego posilňuje preferované prejavy za potraty a umlčuje znevýhodnené prejavy za život napriek tomu, že mestská rada San Diega v minulosti vyhlásila, že “pre našu demokraciu je nevyhnutné umožniť slobodu prejavu všetkým, dokonca aj tým, s ktorými vehementne súhlasíme.Vyhláška zavádza obmedzenie hluku v rámci 100-metrového nárazníka, ktorý je miernejší ako bežná konverzácia, a zakazuje akékoľvek konanie, ktoré sa považuje za “obťažovanie alebo zastrašovanie” nejasne definovaným spôsobom. Zavádza tiež požiadavku získať výslovné povolenie pred vstupom do osemmetrovej bubliny okoloidúceho.

Podľa žaloby je nariadenie o bublinovej zóne v San Diegu’spoločným úsilím mestského zastupiteľstva’a potratových aktivistov, ktorí koordinovali prípravu zákona obmedzujúceho prejav v prospech života, čím sa flagrantne nerešpektuje prvý dodatok’o zákaze diskriminácie obsahu aj názoru. Mestská prokurátorka Mara Elliotová, ktorá hlasno odsúdila rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov amerických v prípade Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization,  pochválila nariadenie za dosiahnutie “správnej rovnováhy medzi slobodou prejavu a verejnou bezpečnosťou.” Hoci bolo zdanlivo prijaté na ochranu verejnej bezpečnosti, San Diego neposkytlo žiadne dôkazy na podporu tohto tvrdenia.

Federálna žaloba dokazuje, že mestský zákon vznikol na základe úzkych vzťahov medzi verejnými činiteľmi San Diega a organizáciou Planned Parenthood, čoho dôkazom je aj dar prevádzkovateľa zariadenia v centre mesta vo výške desiatok tisíc dolárov na politické kampane mestského prokurátora, členov rady a starostu San Diega. Okrem toho až do prijatia nariadenia obmedzujúceho prejav mestský prokurátor v San Diegu’viac ako štvrťstoročie tvrdil, že bublinové zóny sú protiústavné, a to podľa rozsudku Najvyššieho súdu USA’vo veci Schenk v. Pro-Choice Network of Western New York.  V mene Rogera Lopeza žiadajú právnici Thomas More Society súd, aby podporil práva zástancov pro-life, ako aj každej ženy, ktorá má záujem o potrat,  ktorá má právo počuť ich  posolstvo nádeje.”

Peter Breen, výkonný viceprezident Spoločnosti Thomas More & vedúci súdnych sporov, uviedol: “Nariadenie o bublinovej zóne v San Diegu”je koordinovaným pokusom umlčať a umlčať prejavy za život tam, kde sú najdôležitejšie: na verejnom chodníku pred potratovými podnikmi. Právo na slobodu prejavu je najvyššie práve na verejnom chodníku, takže pokusy, ako je ten v San Diegu, umlčať pro-life prejavy pred potratovými podnikmi sú obzvlášť hrubým útokom na naše ústavné práva. Sme hrdí na to, že môžeme brániť práva poradcov na chodníkoch, ako je Roger Lopez, ktorí zasvätili svoj život zdieľaniu pro-life posolstva nádeje a ponúkaniu alternatív ženám v núdzi, ktoré sú viazané na potrat. Neprestaneme bojovať v tejto právnej bitke a v mnohých ďalších podobných bitkách, kým nebudú obnovené a rešpektované naše základné práva.”

Paul M. Jonna, špeciálny právny poradca Spoločnosti Thomasa Mora a partner spoločnosti LiMandri & Jonna LLP, dodal: “Tragické je, že plánované rodičovstvo v južnej Kalifornii každoročne potratí viac ako 24 000 nenarodených detí. Tehotné ženy uvádzajú, že personál kliniky im často klame o ich reprodukčných možnostiach, ignoruje ich potreby a je hrubý a povýšenecký. Pro-life poradcovia na chodníku, ako je Roger Lopez, ponúkajú týmto ženám pomoc, súcit, podporu a informácie. Mesto San Diego však chce ženy o tieto informácie pripraviť, čo ich vedie k mylnému presvedčeniu, že potrat je ich jedinou možnosťou. San Diego tým nielenže poškodzuje ženy a ich nenarodené deti, ale tiež protiústavne obmedzuje možnosť poradcov na chodníkoch zdieľať posolstvo za život—a hrozí im likvidačnými pokutami, ak uplatnia svoje práva vyplývajúce z prvého dodatku. Tešíme sa, že mesto San Diego bude niesť zodpovednosť za tento protiústavný útok na právo na slobodu prejavu.”

Prečítajte si overenú sťažnosť na deklaratórne a súdne príkazy vo veci Lopez v. San Diego, ktorú 5. septembra 2024 podali právnici Spoločnosti Thomas More na Okresnom súde Spojených štátov amerických pre južný okres Kalifornie, here.

O Spoločnosti Thomasa Mora

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť rešpektovanie života, rodiny a slobody v práve. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.

Publikované so súhlasom Thomas More Society.