martin-francis-810x500.jpg

Pápež František osobne pozval pro-LGBT otca Jamesa Martina a kardinála Cupicha na októbrovú synodu

8
Neutral

Tlačová kancelária Vatikánu zverejnila podrobnosti o nadchádzajúcej synode o synodalite, ktorá sa začne koncom tohto mesiaca a na ktorej sa podobne ako minulý rok zúčastnia aj heterodoxní účastníci pozvaní pápežom Františkom.

Ak sa synoda začne v pondelok 30. septembra, kedy sa všetci účastníci zúčastnia na dvojdňových rekolekciách, zasadnutia sa začnú naplno až v stredu 2. októbra. Podľa vatikánskeho tlačového úradu má synoda 368 “členov”, ktorí majú hlasovacie právo. Približne 272 z nich sú biskupi, 96 sú nebiskupi.

Čítajte: Tu’sa dozviete, čo sa bude diať na synode o synodalite v októbri tohto roku

Dalšími “účastníkmi”, ktorí nemajú hlasovacie právo, je 70 “expertov” spolu s ekumenickými delegátmi a osobitnými pozvanými.

V porovnaní s minuloročnými’členmi došlo len k 26 zmenám. Zo Spojených štátov amerických, Baltimorský arcibiskup William Lori nahradí kardinála Timothyho Dolana.

Zatiaľ Františkov’osobný výber na synodu zostáva zväčša rovnaký, hoci kontroverzné postavy ako kardinál Francesco Coccopalmerio sa pridajú k ďalším rovnako kontroverzným postavám, ktoré už František tiež osobne vybral, vrátane kardinálov Blase Cupicha, Jozefa De Kesela, Wiltona Gregoryho, Roberta McElroya a otca Jamesa Martina, S.J.

Osobným výberom Františka’ je však aj biskup Rolando José Alvarez, exilový biskup z Matagalpy v Nikarague, ktorý od začiatku tohto roka žije vo Vatikáne po tom, ako bol vyhostený z krajiny.

LifeSite bude počas celého trvania synody poskytovať podrobné a každodenné spravodajstvo zo synody priamo na mieste. Aktuálne informácie budú zverejňované na LifeSiteNews.com a na X/Twitter účte vatikánskeho korešpondenta LifeSite’