pope-chair-810x500.jpg

Synoda o synodalite bude zahŕňať obrad "vyznania" hriechov proti "migrantom" a "synodalite

11
Neutral

Tlačový úrad Vatikánu zverejnil podrobnosti o nadchádzajúcej synode o synodalite, ktorá sa začne koncom tohto mesiaca a ktorej súčasťou bude okrem iného aj “kajúca vigília”, počas ktorej sa budú vyznávať “hriechy” proti “synodalite” “migrantom” a “účasti všetkých”.

Synoda sa začne v pondelok 30. septembra, pričom všetci účastníci sa zúčastnia na dvojdňovom výjazdovom zasadnutí. Minulý rok’sa rekolekcie konali v Sacrofane, ale tento rok sa namiesto toho uskutočnia vo Vatikáne.

Čítajte: Tu’je, čo sa bude konať na synode o synodalite v októbri tohto roku

Novinkou v kalendári tohto roku je však “kajúca vigília”, ktorá sa uskutoční 1. októbra večer v Bazilike svätého Petra”. Pod vedením pápeža Františka si na vigílii vypočujeme svedectvá troch ľudí, “ktorí trpeli hriechom: hriechom zneužívania; hriechom vojny; hriechom ľahostajnosti voči dráme prítomnej v narastajúcom fenoméne migrácie na celom svete.”

Po nej sa uskutoční “vyznanie viacerých hriechov,” oznámil Vatikán. Neuviedol však presné podrobnosti o tom, ako bude podujatie prebiehať.

“Cieľom nie je odsúdiť hriech iných, ale priznať sa k tým, ktorí sa svojím opomenutím alebo konaním stali príčinou utrpenia a sú zodpovední za zlo spôsobené nevinným a bezbranným,” napísal Vatikán. “Ten, kto vyjadrí prosbu o odpustenie, urobí tak v mene všetkých pokrstených.”

K osobitne vyznávaným “hriechom” patrí:

Po “vyznaní” František prednesie prosbu o odpustenie “Bohu a sestrám a bratom celého ľudstva v mene všetkých veriacich.”

Zdá sa, že “vyznanie” hriechov “proti migrantom” je v súlade s Františkovým” nedávnym vyhlásením, že odpor voči migrácii akéhokoľvek druhu “ak sa robí s vedomím a zodpovednosťou, je ťažkým hriechom.”

Ako poznamenáva LifeSiteNews, František počas svojich komentárov nerozlišoval medzi legálnou a nelegálnou imigráciou, ani o spôsobe, akým by mali byť imigranti prijatí a aklimatizovať sa v miestnej kultúre ” aspekt, o ktorom má Cirkev jasné učenie. Jeho slová sa zdali byť všeobecnou výzvou na zvýšenie prisťahovalectva akéhokoľvek druhu.

Učenie Katolíckej cirkvi’o prisťahovalectve je opatrnou zmesou lásky k občanom národa a k tým, ktorí sa do tohto národa snažia dostať z oprávnených dôvodov. Katechizmus poznamenáva, že “politické autority môžu v záujme spoločného dobra, za ktoré sú zodpovedné, podriadiť výkon práva na prisťahovanie rôznym právnym podmienkam, najmä pokiaľ ide o povinnosti prisťahovalcov’voči krajine, ktorú prijali.”

Katechéza ďalej načrtáva, že “prisťahovalci sú povinní s vďačnosťou rešpektovať materiálne a duchovné dedičstvo krajiny, ktorá ich prijíma, dodržiavať jej zákony a pomáhať pri znášaní občianskych bremien.”

LifeSite bude počas celého trvania synody podrobne a denne informovať o dianí na mieste. Aktuálne informácie budú zverejňované na LifeSiteNews.com a na X/Twitter účte vatikánskeho korešpondenta LifeSite’