MattGundarson-810x500.jpg

Republikánsky kandidát do Snemovne reprezentantov z Kalifornie hovorí, že potraty by mali byť "bezpečné, legálne a zriedkavé

7
Kultúra smrti

Republikán, ktorý sa usiluje o zvolenie súčasného demokratického poslanca Mikea Levina zo 49. kongresového obvodu v Kalifornii, vyvoláva pozornosť tým, že v kampani sľubuje, že potraty zostanú bezpečné, legálne a zriedkavé, a zrejme dúfa, že umiernený, ale v konečnom dôsledku "pro-choice" tón mu pomôže zvíťaziť v najliberálnejšom americkom štáte.

Podnikateľ Matt Gunderson kandiduje proti Levinovi, ktorý bol prvýkrát zvolený v roku 2019 a svoje posledné znovuzvolenie vyhral v pomere 52,6 % ku 47,4 %. Agentúra NOTUS informovala, že republikán tento týždeň debutoval s reklamou, v ktorej vyhlásil: “právo ženy’na voľbu? Ja’som za možnosť voľby. Verím, že potraty by mali byť bezpečné, legálne a zriedkavé. Nechcem, aby politici diktovali zdravotnú starostlivosť mojim dcéram.” 

Bývalý prezident Bill Clinton spopularizoval “bezpečnú, legálnu a zriedkavú” formuláciu v 90. rokoch, hoci jeho strana sa odvtedy posunula výrazne doľava.

“Mám štyri dcéry, ktoré sú mladé dospelé ženy, a nechcem, aby sa do toho miešala vláda a diktovala im zdravotnú starostlivosť,” povedal Gunderson pre publikáciu a vysvetlil, že je proti kriminalizácii potratov, ale zároveň chce, aby o nich rozhodovali jednotlivé štáty, reflektujúc republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. “Samozrejme, že by som povzbudil ostatných republikánov, aby so mnou súhlasili, ale viete, nemôžem’očakávať, že so mnou budú súhlasiť v každej otázke.”

Dodal, že v roku 2022 sa postavil proti “nechutnej” volebnej iniciatíve na zakotvenie práva na interrupciu do kalifornskej ústavy, pretože “otvárala otázku interrupcií do Pandorinej”skrinky neskorých potratov.”

“Myslím si, že ak na to príde reč v rozhovore, viete, ľudia sú veľmi vďační, že môžeme túto otázku odložiť,” povedal Gunderson. “Sú jednoducho“radi, že táto otázka je tak trochu odložená, aby sme mohli viesť seriózny rozhovor o riešení problémov Kalifornie“a našej krajiny”

Levin reagoval, že jeho protikandidát “len hádže všetko na stenu, aby videl, čo sa prilepí. Myslím si, že jediné, čo’sa prilepí, je to, že sa’snaží oklamať ľudí. Už’nie je začiatok ’90. rokov.”

Meniaca sa verejná mienka a vlna volebných porážokod Najvyššieho súdu USA zvrátil Roe v. Wade v roku 2022 viedli niektorých členov Republikánskej strany k záveru, že musia zmierniť dlhoročný pro-life postoj strany’v. Pro-life aktivisti, ako napríklad Lila Roseová, silne spochybnili tento záver, ale Trump odvolávajúci sa počas svojej súčasnej kampane na stranu tábora umiernenosti poskytol aj ostatným kandidátom GOP záštitu pre kompromisy.