abortion-pills-e1714735125533-810x500.jpeg

Správa falošne obviňuje zákon o ochrane života v Georgii zo smrti matky, ktorá užila potratovú tabletku

12
Kultúra smrti

Článok v ProPublica tvrdí, že smrť mladej matky je priamo spôsobená zákonom o ochrane života v Georgii, ktorý chráni nenarodené deti pred potratom. Autorka Kavitha Surana v článku tiež oznamuje, že sa plánuje naďalej&nbsppokúšať obviňovať pro-life zákony zo&nbspsmrti žien po potrate.

Krátko po rozhodnutí Roe v. Wade&nbspbol v júni 2022 zrušený Najvyšším súdom v&nbsprozhodnutí Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization Amber Thurmanová, slobodná matka, zistila, že čaká dvojičky. V Georgii však’vstúpil do platnosti zákon o srdcovom tepe, ktorý chráni nenarodené deti približne v šiestom týždni - Thurmanová preto odcestovala do Severnej Karolíny, kde chcela podstúpiť chirurgický potrat. Kvôli meškaniu jej namiesto toho ponúkli režimové opatrenie v podobe potratovej tabletky. V tom čase bola v deviatom týždni tehotenstva.

ČÍTAJTE: Pro-life tehotenské centrum v DC dostalo 15-tisícový dar od konzervatívnej spoločnosti vydávajúcej kreditné karty

Je tu niekoľko kľúčových vecí, ktoré ProPublica buď&nbspnepriznala, alebo ich pochovala v rámci príbehu pod zavádzajúci nadpis spolu s odsekom, ktorý znie: “… ProPublica získala správy, ktoré potvrdzujú, že najmenej dve ženy už zomreli po tom, čo sa vo svojom štáte nemohli dostať k legálnym interrupciám a včasnej lekárskej starostlivosti. Takmer určite sú aj ďalšie.”

Toto je nepravdivé.

Tu sú štyri fakty, ktoré ProPublica svojim čitateľom nepovedala:

FAKT č. 1: D&C nie je’v žiadnom štáte nezákonné, pokiaľ sa nepoužíva na úmyselné zabitie dieťaťa v maternici

Autor článku okrem iných tvrdení’tvrdil, že dilatácia a kyretáž (D&C) je v Georgii trestným činom, čo je preukázateľne nepravdivé, keď napísal, že Georgia “zaviedla vykonávanie tohto zákroku ako trestný čin s niekoľkými výnimkami.” Najmä, a D&C je gynekologický zákrok, ktorý sa používa na diagnostiku a liečbu mnohých ochorení maternice (ako aj potratov v lekársky odôvodnených prípadoch) a nie je  používaný len na zákroky umelého prerušenia tehotenstva.

Práve nepravdy, ako je táto, zavádzajú ženy, že každé D&C je potrat a že každý zákrok D&C ­– bez ohľadu na to, na čo’slúži – je nezákonný podľa pro-life zákonov. D&C nie je zakázané. Úmyselné zabitie dieťaťa pomocou zákroku D&C je. 

Tieto lži majú potenciál byť pre ženy emocionálne deštruktívne aj fyzicky škodlivé.

FAKT č. 2: Sepsa je známym, ale ‘zriedkavým’ rizikom potratovej tabletky a je uvedená vo varovaní na čiernej škatuľke

Aj keď sa potratové tabletky často prezentujú ako bezpečné, v skutočnosti sú pre ženy nebezpečnejšie ako chirurgické potraty v prvom trimestri.

Mnoho recenzované štúdie zistili, že ženám hrozia závažné vedľajšie účinky po užití potratových tabletiek vrátane krvácania, chirurgického zákroku a smrti. Chemické potraty sú štyrikrát nebezpečnejšie ako chirurgické potraty v prvom trimestri.

V roku 2023 FDA’mifepristón značka ukázala rozpätie 2,9 až 4,6 percenta žien, ktoré sa v dôsledku toho hlásia na pohotovosť pre komplikácie. Iná štúdia ukázala že 6 percent žien navštívilo buď pohotovosť, alebo pohotovosť kvôli komplikáciám s potratovými tabletkami.

Čítajte: 300+ doctors unite to expose dangers of Florida’s radical pro-abortion amendment

V nemenovanom zariadení v Severnej Karolíne si Thurmanová vzala prvú tabletku, štyri hodiny cestovala domov do Georgie a na druhý deň si podľa inštrukcií vzala druhú tabletku. Nie je jasné, aké informácie, ak vôbec nejaké, Thurmanová dostala o rizikách potratovej tabletky. Avšak mifepristón (prvý liek v režime potratovej tabletky) sa dodáva s “výstrahou na čiernej skrinke.”

Táto výstraha bola aktualizovaná v roku 2023, ale nižšie je uvedené upozornenie, ako bolo zobrazené od roku 2019 až do jeho aktualizácie v roku 2023 – presne to upozornenie, ktoré mal dostať a odovzdať jej predpisujúci lekár Thurman’ovej. Uvádza sa v ňom, že “pacienti so závažnými bakteriálnymi infekciami a sepsou sa môžu vyskytnúť bez horúčky, bakteriémie alebo významných nálezov pri panvovom vyšetrení. Na vylúčenie závažnej infekcie a sepsy je potrebný vysoký index podozrenia.”Okrem toho, “dlhotrvajúce silné krvácanie môže byť známkou neúplného potratu alebo iných komplikácií a môže byť potrebný rýchly lekársky alebo chirurgický zásah.”

Obrázok: Abortion Pill Mifeprex Black Box Warning (2019 label from FDA)
Upozornenie na čiernom rámčeku aborčnej tabletky Mifeprex (označenie 2019 od FDA)

Predpisujúci lekári sú poučení, aby “informovali pacienta o týchto rizikách. Uistite sa, že pacientka vie, komu má zavolať a čo má robiť, ak sa u nej vyskytne pretrvávajúca horúčka, silná bolesť brucha, dlhotrvajúce silné krvácanie alebo synkopa, alebo ak pociťuje bolesť brucha alebo nepríjemné pocity alebo celkovú malátnosť dlhšie ako 24 hodín po užití misoprostolu [druhého lieku v režime potratovej tablety].”

Potom by mal predpisujúci lekár “odporučiť pacientke, aby si so sebou vzala LEKÁRSKU PRÍRUČKU, ak navštívi pohotovosť alebo iného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý jej nepredpísal liek MIFEPREX, aby tento poskytovateľ vedel, že podstupuje lekársky potrat.”

Vzdor tvrdeniam médií a potratového priemyslu, že potratová pilulka je “bezpečnejšie ako Tylenol,”Viagra alebo penicilín, tieto tvrdenia sa ukázali ako nepravdivé.

FAKT č. 3: Obviňovanie ProPublica’z prolife zákona je špekulácia, keďže lekári nevysvetlili, prečo sa hneď nevykonala D&C

Turman začal rýchlo pociťovať komplikácie a približne štyri dni po užití režimu sa situácia výrazne zhoršila:

Večera 18. augusta Thurman podľa záznamov volania na tiesňovú linku 911 zvracal krv a doma odpadol. Jej priateľ zavolal sanitku. Thurmanová prišla do nemocnice Piedmont Henry Hospital v Stockbridge o 18:51.

Zistilo sa, že Thurmanová prežíva sepsu. Zrejme čakala niekoľko dní, kým vyhľadala pohotovosť, a nie je známe, či sa predtým obrátila na potratové zariadenie alebo na iných lekárov. Príznaky boli neklamné:

Podľa zhrnutia bola jej spodná časť brucha citlivá. Počet jej bielych krviniek bol kriticky vysoký a krvný tlak nebezpečne nízky – v jednom momente, keď Thurmanová vstala, aby išla na toaletu, opäť omdlela a udrela sa do hlavy. Lekári pri vyšetrení panvy zaznamenali nepríjemný zápach a ultrazvuk ukázal možné tkanivo v jej maternici.

Štandardnou liečbou sepsy je nasadenie antibiotík a okamžité hľadanie a odstránenie zdroja infekcie. V prípade septického potratu by to zahŕňalo odstránenie všetkých zvyškov tkaniva z maternice. Jedna z vlastných ordinácií siete nemocníc’opisuje D&C ako “pomerne bežný, malý chirurgický zákrok”, ktorý sa používa po potrate na odstránenie tkaniva plodu.

Po zhodnotení jej stavu o 21:38 lekári začali Thurmanovej podávať antibiotiká a kvapkať infúziu, uvádza sa v súhrne. Pôrodný lekár upozornil na možnosť vykonania D&C na druhý deň.

Na druhý deň ráno sa tak však nestalo, aj keď gynekológ diagnostikoval “akútnu ťažkú sepsu.” Do 5:14 Thurmanová podľa životných funkcií prudko dýchala a hrozilo jej vykrvácanie. Ani päť litrov infúznej tekutiny neposunulo jej krvný tlak z nebezpečnej zóny. Lekári vystupňovali podávanie antibiotík.

Čítajte: Šéf Americkej spoločnosti plastických chirurgov kritizuje ‘zmenu pohlavia’ u detí, ale nie u dospelých

Namiesto vykonania D&C pre túto jasnú núdzovú situáciu však lekári čakali, pričom pokračovali v podávaní antibiotík a ďalších liekov. Keď ju nakoniec dostali na operačnú sálu, zlyhávali jej orgány. V snahe zachrániť jej život bola vykonaná hysterektómia, ale operáciu neprežila.

ProPublica priznala, že pri preskúmaní nemocnice sa zistilo, že skoršie vykonanie D&C mohlo Thurmanovej potenciálne zachrániť život, a v súhrnnej správe sa jasne uvádza, že lekári niekoľkokrát diskutovali o zásahu, než ju nakoniec vzali na operáciu.

ProPublica tiež priznáva, že napriek obviňovaniu zákona o ochrane života “lekári a zdravotná sestra, ktorí sa podieľali na starostlivosti o Thurmanovú’odmietli vysvetliť svoje úvahy a na otázky ProPublicy neodpovedali.”

Inými slovami, ProPublica len špekuluje o tom, že oneskorenie starostlivosti o túto ženu’bolo spôsobené štátnym’zákonom. Okrem toho ProPublica zavádza čitateľov o samotnom texte zákona.

FAKT č. 4: ProPublica nie je’úprimná, pokiaľ ide o zákon o ochrane života v Georgii’

Priek všetkým týmto informáciám – varovanie na čiernej škatuľke potratovej tabletky, posúdenie sepsy a nasadenie antibiotík – sa vina za smrť Thurmanovej’akosi položila priamo k nohám zákona o ochrane života v Georgii’. ProPublica tvrdila:

[Zákon] zakazuje lekárom používať akékoľvek nástroje “s cieľom ukončiť tehotenstvo.”

Kto, počkajte chvíľu, tam. Autor vynechal niektoré dôležité časti zákona, ktoré stanovuje (zvýraznenie pridané):

Osoba sa dopustí trestného činu trestného potratu keď v rozpore s Článok 16-12-141, on alebo ona podá akejkoľvek žene akýkoľvek liek, drogu alebo inú látku, alebo keď použije akýkoľvek nástroj alebo iný prostriedok na akúkoľvek ženu s úmyslom spôsobiť potrat alebo interrupciu.

Hmm. To neznie ako to, čo tvrdila ProPublica. Ale hľadajme’ďalej…. “Potrat” je definovaný v zákone ako: "Zločin":

 … konanie spočívajúce v použití, predpísaní alebo podaní akéhokoľvek nástroja, látky, prístroja alebo iného prostriedku s cieľom ukončiť tehotenstvo s vedomím, že ukončenie s primeranou pravdepodobnosťou spôsobí smrť nenarodeného dieťaťa.

ČÍTAJTE: Abortion activist reveals how UN pushes abortion on conservative countries using stealth language

Aha, takže v skutočnosti zákon nezakazuje lekárom používať akýkoľvek nástroj “s cieľom ukončiť tehotenstvo,”ako tvrdila ProPublica, ale s cieľom ukončiť tehotenstvo s “primeranou pravdepodobnosťou [toho] zavinenia smrti nenarodeného dieťaťa.

Jaj, toto opomenutie sa zdá… dosť nečestné.

ProPublica k tomu dodáva:

Aj keď z medicínskeho hľadiska nie je odobratie tkaniva plodu ukončením tehotenstva, zákon len upresňuje, že za potrat sa nepovažuje“odstránenie “mŕtveho nenarodeného dieťaťa”, ktoré vzniklo v dôsledku “spontánneho potratu” definovaného ako “prirodzene vzniknutý” potrat alebo narodenie mŕtveho dieťaťa.

Thurmanová lekárom povedala, že jej potrat nebol spontánny – bol výsledkom užívania tabletiek na ukončenie tehotenstva.

Bolo to však v tom čase vôbec relevantné, vzhľadom na Thurmanovej’zúfalý stav a zjavné príznaky sepsy? Nie. V zákone sa tiež uvádza: “Potrat nie je povolený ani sa nevykoná, ak bolo nenarodené dieťa určené v súlade s Článok 31-9B-2 mať zistiteľný tlkot ľudského srdca s výnimkou prípadov, keďlekár na základe primeraného lekárskeho posúdenia určí, že existuje naliehavý zdravotný stav.”

A zákon definuje “lekársku pohotovosť” ako “stav, v ktorom je potrebné vykonať interrupciu, aby zabrániť smrti tehotnej ženy alebo závažnému a nezvratnému fyzickému poškodeniu hlavnej telesnej funkcie tehotnej ženy.”

Sepresia je celkom zjavne život ohrozujúca a určite by sa kvalifikovala ako “naliehavý zdravotný stav.” A preto to, či bol stav Thurmanovej’dôsledkom prirodzeného potratu alebo umelého prerušenia tehotenstva, bolo pre jej starostlivosť irelevantné.

Čítajte: Hookup app Tinder goes all in on abortion, donates thousands to Planned Parenthood

Z dôvodu jej život ohrozujúceho stavu by zákon mal v takomto prípade umožňoval aj umelé prerušenie tehotenstva na ešte žijúcom nenarodenom dieťati.

Tento príbeh o smrti Amber Thurmanovej’na sepsu po užití potratovej tabletky, hoci je srdcervúci a tragický, nebol vinou zákona Georgie’za život. Tento článok spoločnosti ProPublica je extrémnym príkladom neobjektívnej žurnalistiky.

Pretlačené so súhlasom Live Action.