shutterstock_2219998951-e1725531960187-810x500.jpg

Výzva do zbrane: dnes sa začína 9-dňová novéna k sv. archanjelovi Michalovi

7
Kultúra života

Poznámka redakcie: Nasledujúci text napísal predstavený otcov norbertínov z opátstva svätého Michala, ktorí žiadajú katolíkov, aby sa zapojili do 9-dňovej novény k svätému Michalovi Archanjelovi. 

Drahí bratia a sestry v Kristovi,

V priebehu dejín sa veriaci vo chvíľach veľkej temnoty a úzkosti obracali na príhovor svätého archanjela Michala, kniežaťa nebeských zástupov, obrancu Cirkvi a ochrancu duší. Dnes žijeme v čase bezprecedentnej krízy. Pravda sa prekrúca, vládne morálny zmätok a základy našej spoločnosti sa rúcajú. Naša Cirkev, naša krajina a naše rodiny sú pod neúprosným útokom síl, ktoré sa snažia rozdeliť a zničiť. Hrozí, že svet zachváti rozklad viery, vzostup bezbožnosti a šírenie zla. Tvárou v tvár tejto naliehavej kríze musíme opäť vzývať mocnú pomoc svätého Michala’aby sme sa pevne postavili viere a odolali temnote, ktorá nás obklopuje.

V reakcii na tieto bezprostredné a vážne výzvy otcovia norbertáni z opátstva svätého Michala’vydávajú slávnostnú výzvu všetkým katolíkom, aby sa počas deviatich dní do Michalských sviatkov 29. septembra spojili v mocnej novéne k svätému Michalovi Archanjelovi. Keďže sily temna sa snažia podkopať samotnú štruktúru našej Cirkvi, nášho národa a našich rodín, musíme sa spojiť ako Kristovi vojaci a pozdvihnúť svoje srdcia v modlitbe a pokání. Pod ochranou svätého Michala’budeme s neochvejnou vierou čeliť zlu, ktoré ohrozuje našu spoločnosť a budúcnosť našich detí.

O novéne sa môžete dozvedieť viac zde.

Zjednotená výzva na Božiu pomoc

Prosíme vás, aby ste v tomto období duchovného boja spojili svoje modlitby, pokánie a obety s modlitbami, pokáním a obetami nášho spoločenstva. Spojením vašej duchovnej práce s našou spoločne posilníme našu prosbu o Božiu pomoc a budeme prosiť Pána, aby nám v tejto ťažkej hodine poslal na obranu svätého Michala a jeho nebeské zástupy. Či už pôstom, zdržanlivosťou alebo skutkami dobročinnosti, každá osobná obeta sa stáva mocnou zbraňou v tomto duchovnom boji

Naším cieľom je dobre sa pripraviť na tohtoročný sviatok svätého Michala’aby sme ho v tento posvätný deň mohli prosiť o jeho mocný príhovor pred Božím trónom. Keď obrátime svoje srdcia k nebu, postavme sa spoločne, posilnení vo viere, na čele so svätým Michalom.

‘Buď našou ochranou…’

Počas deviatich dní tejto novény členovia nášho spoločenstva ponúknu zamyslenia, v ktorých budú skúmať dôležitosť duchovného boja a skutočný, mimoriadny vplyv modlitby a pôstu—na náš život a svet. Súčasťou týchto zamyslení budú krátke rozhovory prednesené norbertínskymi spolubratmi, vysielané naživo z nášho kláštorného kostola, a živé vysielanie diskusie za okrúhlym stolom, ktorej sa zúčastnia páter Chad Ripperger a Gabriel Castillo. Pre tých, ktorí sa nachádzajú v blízkosti opátstva, bude pripravený špeciálny program rekolekcií, svätých hodín a dokonca aj bezplatný organový recitál na počesť víťazstva svätého Michala.

Pútnické centrum

Okrem jeho bohatého významu pre univerzálnu Cirkev je úcta k svätému Michalovi hlboko zakorenená v našej vlastnej komunite. Naše materské opátstvo v maďarskej Csorne bolo osem storočí centrom tejto úcty.

Dnes je opátstvo svätého Michala’nielen duchovnou pevnosťou našej komunity, ale aj pútnickým miestom pre tých, ktorí hľadajú príhovor svätého Michala. Pútnici z blízkeho i ďalekého okolia prichádzajú, aby si uctili archanjela, modlili sa za ochranu a našli silu v jeho príklade neochvejnej vernosti Bohu. Ako centrum úcty je opátstvo naďalej svedkom trvalej moci príhovoru svätého Michala’pripomínajúc nám, že sily temnoty možno premôcť modlitbou, vierou a obetou.

Záverečné slovo nádeje a dôvery

V týchto ťažkých časoch nesmieme zúfať, ale všetku svoju dôveru musíme vložiť do spásnej moci Kristovho kríža. So svätým Michalom ako naším vodcom a ochrancom kráčame vpred pod jeho zástavou s vedomím, že víťazstvo patrí Bohu.

Sily temna nezvíťazia, pretože Kristus už zvíťazil nad hriechom a smrťou. Vezmime si k srdcu vedomie, že keď bojujeme pod zástavou svätého Michala, máme istotu Božej ochrany a milosti. Spoločne, ako jedna Cirkev, budeme pevne stáť vo viere a dôverovať príhovoru svätého Michala, ktorý ochraňuje našu Cirkev, našu krajinu a naše rodiny.

V Kristovom’pokoji,

páter Prior