rodriguez-810x500.jpg

Páter Michael Rodríguez pomôže katolíkom zotaviť sa z modernizmu na Rímskom fóre života v októbri tohto roku

9
Kultúra života

Otec Michael Rodríguez* priniesol mnohé obete pre tradičnú latinskú omšu, a teda pre katolíkov, ktorí sa potrebujú “zotaviť z modernizmu,” ako sa o to budú snažiť na tohtoročnom októbrovom’Rome Life Forum v Kansas City v štáte Missouri.

Samozrejme, mnohí laickí katolíci priniesli obete, aby našli vhodnú úctivú omšu, nehovoriac o tradičnej latinskej omši. Opýtajte sa v ktorejkoľvek farnosti, kde sa koná obzvlášť slávnostná omša s hojným počtom ministrantov a dušičkovou hudbou, a budete počuť príbehy o precestovaných dlhých kilometroch, o rezignácii na členstvo vo farských výboroch a o zavrhnutí starých pohodlných nedeľných zvykov. Niekedy sú rodiny rozdelené, pretože jeden z manželov hľadá užšie spojenie s Bohom v transcendentnej tridentskej omši a druhý dáva prednosť uzavretému kruhu Novus Ordo.

Potom, čo však páter Rodríguez, ktorý bol vysvätený v roku 1996 pre diecézu El Paso v Texase, v roku 2011 zistil, že je povolaný slúžiť iba tradičnú latinskú omšu, stratil niečo vážnejšie ako čas, vplyv, pohodlie a spoločnosť. Podporu svojho duchovného otca, svojho biskupa. Zatiaľ čo páter Rodríguez nebol nikdy odsúdený ani kanonicky potrestaný, od novembra 2014 nedostal žiadnu pastoračnú úlohu.

V priebehu 10 rokov bol páter Rodríguez v kláštore sv. Rodríguez naďalej denne slúžil svätú omšu, modlil sa breviár a slúžil katolíkom, ako len mohol.

V rozhovore s Louisom Verrecchiom z roku 2023 páter Rodríguez vysvetlil, že vyrastal v “tradičnej mexickej katolíckej rodine. Hoci rodina chodila na omšu podľa Novus Ordo, jeho rodičia mu odovzdávali katolícke tradície, ktoré sa naučili: každodenný ruženec a pobožnosť k Panne Márii, modlitbu novény, modlitbu krížovej cesty, eucharistickú adoráciu, nosenie hnedého škapuliara, úctu k svätým a “lásku k Bohu, Cirkvi a katolíckej náuke.”Jeho staré mamy a matka mali tiež veľkú lásku a úctu ku kňazstvu a o. Rodríguezova” matka bola šťastná, keď jej povedal, že chce vstúpiť do seminára.

Po vysvätení za kňaza si ako 26-ročný o. Rodríguez čoraz viac uvedomoval krízu viery a snažil sa obnoviť “úctu, zmysel pre posvätno a vieru” v omši, ktorú poznal celý život. Až v roku 2005 mladého kňaza nadšení laici zoznámili s tradičnou latinskou omšou (TLM) a čím viac ju študoval, tým viac si ju zamiloval a tým viac bol presvedčený, že ju musí obetovať. Medzitým ho samotná TLM inšpirovala k štúdiu teológie, ktorá priliala olej do ohňa jeho vášne pre ňu.

“Z čistej Božej milosti som 1“objavil” Cirkev”najcennejší poklad (Mt 13, 44) a jej perlu najväčšej ceny (Mt 13, 46) — nemohol som sa obrátiť späť,” povedal otec. Rodríguez povedal Verrecchiovi.

Jeho rastúci vzťah k TLM a jej teológii spôsobil, že si kňaz uvedomil, ako pevne sa v Cirkvi uchytila moderna. Zároveň ho to presvedčilo, že Boh ho volá, aby svoje “kňazstvo na 100 % zasvätil obnove večného lex orandi, lex credendi (zákon modlitby je zákon viery) Svätej Matky Cirkvi.”

Od roku 2011 sa o. Rodríguez ponúka iba TLM, pretože dospel k záveru, že “aby som získal duše pre Krista a staral sa o duše zverené do mojej starostlivosti, musím byť vrcholne verný stálemu lex orandi, lex credendi Svätej Matky Cirkvi.” Novus Ordo podľa neho porušuje autentický zákon modlitby, a teda aj autentickú vieru. Páter Rodríguez tiež tvrdí, že Nový obrad “obsahuje veľmi vážne nedostatky, a to tak liturgické, ako aj teologické.” Veriacim odporúča tri diela, ktoré to vysvetľujú: Krátka kritická štúdia o Novom omšovom poriadku (t. j. Ottavianiho zásah), Dielko ľudských rúk od o. Anthonyho Cekadu a Reforma rímskej liturgie od Mons. Klausa Gambera.

Páter Rodríguez je sám významným obhajcom starobylého obradu a starobylej viery. Jeho články sa objavili v mnohých periodikách. Prednášal po celom svete a jeho kázne na internete si vypočuli tisíce ľudí (v angličtine aj v španielčine). Je obľúbený pre svoju starostlivú starostlivosť o duše, vyučovanie tradičnej náuky, obhajobu Najsvätejšej sviatosti manželstva a pre povzbudzovanie všetkých katolíkov, aby sa neúnavne usilovali o obnovu katolíckej tradície.

Tí, ktorí sa zúčastnia na “Recovering from Modernism” Rome Life Forum in Exile 17. - 18. októbra v Kansas City, budú mať možnosť vypočuť si a porozprávať sa s o. Rodríguezom. Ďalšími rečníkmi budú hlavný rečník biskup Joseph Strickland, “Candace” výkonný riaditeľ podcastu George Farmer; šéfredaktor LifeSiteNews John-Henry Westen; emeritná profesorka Janet E. Smithová; a mariológ Xavier Reyes-Ayral.

Pr. Rodríguez bude na Rímskom fóre života pomáhať katolíkom zotaviť sa z modernizmu

Očakáva sa, že účastníci sa budú plne zapájať do diskusií, najmä do otázok a odpovedí. Rímske fórum života priťahuje katolíkov z celého sveta a každý má jedinečný pohľad, o ktorý sa môže podeliť. Urobiť to, čo je v ľudských silách, aby sme nasmerovali späť na správnu cestu, nie je úlohou len niekoľkých, ale toľkých veriacich, ktorí sú k tomu povolaní.

Kúpiť si vstupenky a získať viac informácií o Rímskom fóre života môžete na našej stránke Rímske fórum života zde.

Udalosť prezentuje LifeSiteNews a sponzoruje UbeCube , Fatimské centrumKoalícia za zrušených kňazov, a autor Katolícke hlasovanie a smrteľný hriech.

*Páter Michael Rodríguez, mexicko-americký kňaz, by sa nemal zamieňať s páterom Michelom Rodrigueom, francúzsko-kanadským mystikom.