IDAHO-FLAG-810x500.jpeg

Idaho pokračuje v boji za zákon o ochrane života po tom, čo Najvyšší súd vrátil prípad súdu nižšej inštancie

7
Kultúra života

Úrad generálneho prokurátora štátu Idaho s pomocou právnikov z Aliancie na obranu slobody podal v piatok na 9. obvodný odvolací súd USA úvodné stanovisko, v ktorom ho žiada, aby zabránil Bidenovej-Harrisovej administratíve zneužiť federálny zákon na zrušenie zákona o ochrane života v Idahu. Zákon štátu Idaho’chráni životy žien a ich nenarodených detí a bráni lekárom vykonávať interrupcie, pokiaľ to nie je nevyhnutné na záchranu života matky alebo v prípadoch znásilnenia či incestu.

V auguste 2022 administratíva zažalovala Idaho s tvrdením, že môže použiť federálny zákon o pohotovostnej lekárskej starostlivosti a aktívnom pôrode a platiť súkromným nemocniciam, aby porušili ochranu života v štáte Idaho’. Ako sa však vysvetľuje v novo podanom spise, federálna vláda nemôže platiť súkromným subjektom za obchádzanie štátnych zákonov. A medzi zákonom EMTALA a zákonom štátu Idaho neexistuje žiadny rozpor, keďže oba sa snažia zachraňovať životy a ani jeden z nich nevyžaduje vykonávanie potratov. V júni Najvyšší súd USA vrátil prípad 9. obvodu na ďalšie posúdenie. Tento súd sa bude prípadom zaoberať v decembri.

ČÍTAJTE: Potraty a vraždy novorodencov by mohli v USA prudko vzrásť - ak sa nebudeme naďalej ozývať

“Zákon štátu Idaho’aj EMTALA sa snažia chrániť životy žien a ich nenarodených detí a súlad medzi týmito zákonmi nás presviedča o budúcnosti tohto prípadu,” povedal hlavný právny zástupca ADF a viceprezident pre odvolaciu advokáciu John Bursch. Okrem toho Bidenova-Harrisova administratíva nemôže platiť súkromným nemocniciam, aby vymazali štátnu ochranu žien a detí a nútili lekárov na pohotovosti vykonávať potraty. Podľa zákona štátu Idaho’budú lekári naďalej poskytovať starostlivosť ženám, ktoré zažívajú mimomaternicové tehotenstvo, potraty a život ohrozujúce stavy. Naliehavo žiadame súd, aby ukončil nezákonné prekročenie právomocí administratívy a ochránil slobodu ľudí’chrániť život.”

“V takmer 40-ročnej histórii EMTALA’si nikto nemyslel, že vyžaduje interrupcie, až kým sa administratíva nesnažila obnoviť federálny mandát na interrupcie po Dobbs,”uvádza sa v spise. “Ale nič v texte ani v histórii EMTALA’nenaznačuje, že by predchádzal zákonu Idaho’.”

Pretlačené so súhlasom Alliance Defending Freedom.