Bishop-Strickland-rosary-810x500.png

Biskup Strickland: Evanjelium nás vyzýva, aby sme "dávali zo seba" namiesto toho, aby sme "vždy prijímali

9
Kultúra života

V dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show tento týždeň biskup Joseph Strickland hovorí o uzdravujúcej sile spovede, o tom, ako môže večná adorácia premeniť Cirkev, o tom, ako omša predchádzala Biblii, a o ďalších veciach.

Biskup Strickland začína prvú časť epizódy komentárom k Lukášovi 7,11-17, v ktorom náš Pán vzkriesil syna vdovy z mŕtvych v Naime. Biskup sa zamýšľa nad tým, ako by asi vyzeral život ženy a syna’po tom, čo bol syn vzkriesený Kristom.

“Tu ho v rakve odnášajú do hrobu a on’vstane z mŕtvych. Wow! Aký bol potom jeho život? Myslím, že už to nepočujeme, nevieme, ale asi by som povedal, že potrebujeme, máme povinnosť [počuť] tento príbeh, aby sa náš život zmenil. Nevieme, čo sa stalo s tým mužom, ale viem si predstaviť, že sa stal učeníkom Ježiša Krista, a stavím sa, že aj tá žena, a pravdepodobne aj mnohí ďalší, ktorí boli v tej skupine,” povedal Strickland.

Jeho Excelencia potom zdôraznil, že je veľmi ľahké považovať úryvky z evanjelia, najmä tento, kde vidíme, že náš Pán urobil taký veľký zázrak, za obyčajné príbehy, a nie za skutočné udalosti, ktoré sa stali, najmä keď sa nám nekresťania často vysmievajú, že veríme, že tieto príbehy sú pravdivé. Sú to prejavy Boha s nami. A my musíme naozaj prehĺbiť svoju vieru a žiť tak, [aby] lepšie zodpovedala tomu, že ten istý Ježiš je medzi nami teraz vo sviatostiach, najmä v Eucharistii.”

Strickland zdôraznil, že ten istý Ježiš, ktorý v tomto evanjeliu povedal mužovi: “Mladý muž, vstaň,” a jeho matke povedal: “Neplač,” je prítomný vo všetkých sviatostiach. Tiež sa hlbšie ponoril do toho, ako náš Pán uzdravuje veriacich vo sviatosti spovede analogickým spôsobom, ako oživil tohto mladíka.

“[Chcel by som] len povzbudiť všetkých, aby sme počúvali Pána v jeho úžasnom súcite. Tu’je táto žena; On’práve prechádza okolo. Jeho sprievod ide okolo, [a] On’je dojatý súcitom. Pán je vždy dojatý súcitom, keď k nemu prichádzame. On je vtelená Dobrota, Krása a Pravda,” vysvetlil. “A tak keď sa s ním stretneme, bude dojatý súcitom nad našou hriešnosťou, slabosťou, kompromitovaným životom, nad všetkými spôsobmi, ktorými nie sme úplne s ním. A On’je tu na to, aby uzdravil – teda, niekedy [nie] tak dramaticky, nie je to’vzkriesenie z mŕtvych, ale videl som’dramatické uzdravenie pri spovedi.”

“Tam, kde je človek naozaj zaťažený ťažkým hriechom, je od toho niekedy oslobodený, po mnohých rokoch nosenia tohto bremena, nakoniec príde k Pánovi a prosí o odpustenie. A myslím si, že všetci musíme hovoriť o sviatosti spovede v týchto termínoch.”

V 1. časti sa moderátor Terry Barber opýtal Stricklanda na jeho myšlienky o diecéze Wichita v Kansase’ nepretržitej eucharistickej adorácii v každej farnosti a škole už viac ako 40 rokov. Barber vysvetlil, že túto pobožnosť začal vykonávať zosnulý biskup Eugene Gerber, ktorý povedal, že neexistuje lepšie spojenie s Kristom ako v Eucharistii a v adorácii. Barber poznamenal, že Gerber začal túto pobožnosť tým, že požiadal veriacich, aby prišli investovať do trávenia času s naším Pánom ako súčasť “správcovstva,” a večná adorácia sa rozšírila ako súčasť prirodzeného vývoja. Od začiatku tejto pobožnosti k Najsvätejšej sviatosti diecéza dokonca zaznamenala obrovský nárast povolaní.

Biskup Strickland povedal, že to, čo urobila diecéza Wichita, by malo byť vzorom pre premenu Cirkvi. “Biskup Gerber tam položil základy a potom naň vďačne nadviazali ďalší biskupi, ale tento duchovný základ im skutočne umožnil stať sa správcovskou diecézou, kde sa náklady na katolícke vzdelávanie pokrývajú zo správcovstva farností, ktoré ľudia štedro podporujú, a má zmysel, že sa to začalo týmto duchovným správcovstvom prítomnosti Pána.”

Vrátiac sa k evanjeliovému čítaniu, biskup zdôraznil, že “títo ľudia spoznali, že Ježiš je naozaj s nimi, tak ako v tom evanjeliu, kde kriesi mladíka z mŕtvych, a On’je Pánom života, a nielenže nám vracia fyzický život, ale dáva nám skutočný život, dokonca aj uprostred toho, čo sa tak často javí ako všedný svet, aby sme v ňom naozaj žili.”

Biskup Strickland začína druhú časť epizódy komentárom k Lukáš 7,31-35, v ktorom náš Pán opisuje, ako ho ľudia tej generácie odmietli, a prirovnáva ich k deťom, ktoré sa sťažujú, že nie je po ich. Jeho Excelencia zdôraznil, že hoci to Náš Pán povedal o ľuďoch pred 2 000 rokmi, to isté môžeme povedať aj o našej dnešnej generácii, pretože často vidíme, že ľudia odmietajú pravdu, pretože spochybňuje ich pocity a to, čo chcú.

“Myslím, že toto evanjelium nám pripomína: ‘Prečo bol Kristus odmietnutý?"’ Pretože ľudia majú tendenciu odmietať pravdu, pretože nás vyzýva, aby sme prekročili pocity. Vyzýva nás, aby sme robili ťažšie veci,’povedal. “A tak je z tohto dôvodu, žiaľ, takmer predvídateľné, že keď Boh pošle svojho Syna, ktorý je vtelenou Pravdou, svet’ho odmietne. Pretože tak ako deti v tomto evanjeliu, v tomto obraze, kde sa pozeráme na to, čo chceme, ako sa cítime? A nepozeráme sa hlbšie na to, kde je v tom pravda [sic].”

Biskup dodal, že časť toho, čo deti rozrušilo, bolo, že náš Pán stoloval s hriešnikmi, ktorí ho naozaj potrebovali. Jeho Excelencia však zdôraznil, čo robilo učenie Nášho Pána’takým neatraktívnym pre niektorých v jeho dobe a naďalej ho robí neatraktívnym pre niektorých v našej dobe: je to naša tendencia odmietať pravdu, pretože nechceme’zaprieť samých seba.

“[P]ravda nás vyzýva, aby sme boli viac, než niekedy chceme byť. Vyzýva nás, aby sme vystúpili zo svojej zóny pohodlia; vyzýva nás, aby sme sa zapreli, aby sme sa dali, namiesto toho, aby sme stále prijímali,”vysvetlil. “A myslím si, že to’je akýsi obraz, ktorý máme s deťmi, ktoré tam sedia a hovoria: ‘Hrali sme vám na flaute, ale vy ste netancovali. Spievali sme pieseň, ale vy ste neplakali. Nechovali ste sa tak, ako sme chceli, aby ste sa správali." ’”

Strickland opäť zdôraznil, že naša spoločnosť v roku 2024 sa’až tak veľmi nelíši od Kristovej’generácie, ktorá ho odmietla, pretože sa nezaprela. Mali by’chlieb a chodili by do cirkusov, rovnako ako my.

“[I]nbsp;to robila Rímska ríša, aby udržala ľudí šťastných a odvrátila ich pozornosť od toho, čo sa dialo. Dajte im dostatok chleba a cirkusy, aby sa zabavili. V mnohých ohľadoch sme tam, kde sme teraz my. Chlieb a cirkusy, to’nie je cirkus, ale je to’internet,” povedal. “Chlieb je rýchle občerstvenie, a viete, nemusí to byť kvalitný chlieb, kvalitné jedlo, ale stačí [dosť] na to, aby sa masy sústredili na tieto veci, boli spokojné, a môžete si vystačiť s manipuláciou pravdy. To’je naozaj to, kde sme.”

V ďalšej časti Barber požiadal biskupa, aby rozšíril skutočnosť, že omša predchádza Bibliu o 350 rokov, pričom poznamenal, že ide o dôležitú pravdu, ktorú si katolíci nie vždy’uvedomujú.

“Je to’taký základ pre pochopenie našej katolíckej viery, pochopenie významu omše a pochopenie, viete, ako sa Cirkev vyvíjala v priebehu rokov,” povedal Strickland. “Mnohokrát som povedal, že cieľom Cirkvi je spása duší, myslím, že aby sme to, o čom’hovoríme, dali do tohto kontextu, prečo máme omšu? Kvôli spáse duší. Prečo máme Sväté písmo? Pre spásu duší. Aby nás viedlo, aby nám pomáhalo deň čo deň žiť v pravde, odvracať sa od hriechu, aby sme sa stále viac snažili žiť tak, ako nás k tomu Boh vyzýva, a aby sme s ním mohli mať účasť na večnom živote.”

Strickland potom poznamenal, že Svätý Justín mučeník skutočne krátko po roku 100 napísal o svätej omši: “Opisuje pohanovi, čo robíte pri tom, čo teraz nazývame svätou omšou, touto eucharistiou, touto liturgiou, všetkými rôznymi názvami. … A opisuje veľmi základný náčrt, o ktorom si každý, kto vie, čo sa deje na omši,’povie: ‘Aha, on’hovorí o omši.’Hovorí o ohlasovaní Božieho’slova, a čo je zaujímavé, hovorí, že sa čítajú spomienky apoštolov… tie sa’čítajú skôr, než’sa nazvú Novým zákonom.”

“Ale je to’súčasť uctievania Boha. Je to’súčasťou tejto obety, ktorú im Ježiš Kristus zanechal so samotným srdcom. On hovorí: ‘Toto robte na moju pamiatku,’ a to znamená, že vezmite chlieb a víno, ktoré sa stávajú jeho telom a krvou, dušou a božstvom.”

Aby ste si vypočuli viac od Jeho Excelencie, nalaďte si tento týždeň’epizódu The Bishop Strickland Show.

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Show, kliknite semna stránku LifeSite’video venovanú The Bishop Strickland Show.