Shutterstock_2370792433-810x500.jpg

Žena bez mozgových vĺn sa prebudila po tom, čo počula hlas svojej dcéry

13
Kultúra života

Tridsaťšesťročná matka bez mozgovej činnosti sa prebudila po tom, čo počula hlas svojej ročnej dcéry, čo je jeden z mnohých prípadov, ktoré spochybňujú dlhoročné medicínske chápanie takzvanej “mozgovej smrti.

Otec Michael Orsi, ktorý si vypočul priebeh tejto pozoruhodnej epizódy od jednej zo zúčastnených anestéziologických sestier, pre LifeSiteNews povedal, že žena nedávno nastúpila do nemocnice na dvojitú endoskopiu. Zatiaľ čo pacienti sa zvyčajne prebudia do piatich až desiatich minút po skončení zákroku, matka sa neprebudila - nemocničný personál zistil, že sa jej zastavilo srdce.

Podali jej umelé dýchanie a čoskoro jej srdce opäť začalo biť samo. V domnení, že utrpela mŕtvicu, poslali matku na vyšetrenie magnetickou rezonanciou a zistili, že nemá žiadne mozgové vlny. Potom ju previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) a napojili na respirátor, ktorý jej pomáha dýchať. 

Po dvoch dňoch na JIS manžel povedal službukonajúcej zdravotnej sestre, že keby jeho manželka počula hlas svojej ročnej dcéry, bola by v poriadku. Na počudovanie, keď dcéru vyzval, aby sa cez mobilný telefón prihovorila svojej matke, prebrala sa. Podľa Orsiho bola “v perfektnom stave”.

Kňaz si podrobnosti reťazca udalostí overil u ženinho’lekára Omara Husseina, ktorý pre LifeSiteNews tiež potvrdil, že matka sa prebudila po tom, čo počula hlas svojej dcéry. Hussein uviedol, že nevie nijako vedecky vysvetliť, čo sa stalo.

Dlhodobý lekársky “konsenzus” o mozgovej smrti v USA však spochybňujú rôzni lekári, z ktorých niektorí poukazujú na to, že pacientom sa skutočne môže vrátiť vedomie aj po splnení toho, čo sa považovalo za oficiálne kritériá mozgovej smrti. 

Doktorka Heidi Klessigová nedávno vysvetlila, že takéto prípady zotavenia po plochom EEG (bez mozgových vĺn) možno pravdepodobne pripísať stavu nazývanému globálna ischemická penumbra alebo GIP:

Žena bez mozgových vĺn sa prebudí po tom, čo počuje hlas svojej dcéry’

Podobne ako každý iný orgán, aj mozog vypne svoju funkciu, keď sa zníži jeho prietok krvi, aby sa šetrila energia. Pri 70 percentách normálneho prietoku krvi je neurologická funkcia mozgu’znížená a pri 50 percentnom znížení sa EEG stáva plochým. Poškodenie tkaniva sa však nezačne, kým prietok krvi do mozgu neklesne na niekoľko hodín pod 20 percent normálu. GIP je termín, ktorý lekári používajú na označenie tohto intervalu, keď sa prietok krvi mozgom’pohybuje medzi 20 a 50 percentami normálu. 

Počas GIP mozog nereaguje na neurologické testy a na EEG nemá žiadnu elektrickú aktivitu, ale stále má dostatočný prietok krvi na udržanie životaschopnosti tkaniva – čo znamená, že zotavenie je stále možné. Počas GIP sa bude človek javiť ako “mozog mŕtvy” podľa súčasných lekárskych smerníc a testov, ale pri pokračujúcej starostlivosti by sa jeho stav mohol potenciálne zlepšiť.

Práve minulý mesiac,v denníku New York Times zdieľal výsledky veľkého štúdie, ktorá zistila, že aspoň štvrtina nereagujúcich pacientov (s diagnózou kómu, vegetatívneho stavu alebo stavu minimálneho vedomia) má určité vedomie.

Počas štúdie tím neurológov požiadal 241 takýchto nereagujúcich pacientov, aby robili “komplexné kognitívne úlohy,” ako napríklad predstavovali si, že hrajú tenis. Pozoruhodné je, že 25 percent pacientov vykazovalo “rovnaké vzorce mozgovej aktivity, aké sa pozorujú u zdravých ľudí.”

“Nie je v poriadku to vedieť a nič nerobiť,”poznamenal Dr. Nicholas Schiff, neurológ z Weill Cornell Medicine, uviedol denník Times v správe.

“Toto vrhá úplne nové svetlo na prípad Terri Schiavo,” povedal otec Orsi pre LifeSiteNews, pričom narážal na rozhodnutie súdu”umožniť manželovi kognitívne postihnutej ženy v perzistentnom vegetatívnom stave, aby jej odoprel výživu a vodu, aby zomrela pomalou a bolestivou smrťou na dehydratáciu.

Kňaz poukázal na dôsledky, ktoré majú tieto zistenia pre starostlivosť o nereagujúcich pacientov, a to aj v reakcii na ich schopnosť duševného utrpenia.

“Predstavte si tú hrôzu, keď počúvate, čo’sa chystajú urobiť,” povedal v súvislosti s časmi, keď sa rozhoduje o odpojení nereagujúceho pacienta od prístrojov. “Alebo keď počujete, ako je’čas zavolať tím na transplantáciu orgánov. To je hrozné.”

“Smrť mozgu” smernice v USA boli revidované v tomto roku a uvádzajú, že nastáva u osôb s katastrofickým poškodením mozgu a bez dôkazu o funkčnosti “mozgu ako celku,” stavu, ktorý musí byť “trvalý.”Klessig zdôraznil, že “podľa ‘formulácie o mozgu ako celku’ môžu byť ľudia vyhlásení za mŕtvych, pričom časti mozgu stále fungujú, čo dokazuje elektrická aktivita na EEG.”

Klessig tiež zdôraznil skutočnosť, že podľa nového usmernenia “(t)ejto komisie sa rozhodli používať termín permanentný, ktorý znamená, že funkcia bola stratená a (1) spontánne sa neobnoví a (2) na pokus o obnovenie funkcie sa nepoužijú lekárske zásahy.” 

“Skutočnosť, že lekárske zásahy ‘nebudú použité’, znamená, že mohli byť použité a mohli byť úspešné, ak boli použité. Už len táto skutočnosť odhaľuje, že títo ľudia nie sú mŕtvi, pretože existuje možnosť resuscitácie!” napísala.

Klessigová poznamenala, že diagnóza mozgovej smrti sa stáva “sebanapĺňajúcim sa proroctvom: väčšine ľudí s diagnózou BD/DNC veľmi rýchlo odoberú podporu alebo sa stanú darcami orgánov.”Vyzýva na zrušenie usmernení AAN v prospech “tradičnej definície smrti: zastavenie kardiopulmonálnej funkcie.”

“Mozgová smrť je právna fikcia, ktorá odoberá občianske práva zraniteľným ľuďom s poranením mozgu, ktorí podľa ústavy Spojených štátov majú ‘neodňateľné právo na život,’ zaslúžia si ochranu a malo by sa s nimi zaobchádzať ako s mentálne postihnutými osobami,” tvrdí Klessig.