Screenshot-2024-03-20-at-12.11.30-PM-e1711021331576-810x500.png

Médiá dotované Trudeauom boli prichytené pri spájaní zavádzajúceho klipu s Poilievrom

12
Neutral

Kanadská Konzervatívna strana je rozzúrená po tom, čo jedno z najväčších korporátnych médií, ktoré dostáva finančné prostriedky od Trudeauovej vlády, bolo prichytené pri prelínaní videoklipu, aby to vyzeralo, že líder strany Pierre Poilievre povedal niečo, čo nepovedal.  

V pondelok sa Sebastian Skamski, osoba pre styk s médiami pre Poilievra, vyjadril na X, aby vysvetlil, že hlavné spravodajské médium CTV News pustilo upravený videoklip lídra konzervatívcov v televízii, ktorý zavádzal divákov, a obvinil spravodajské médium z “propagácie” príbehu “Trudeauových liberálov’.”

Skamski vysvetlil a dokázal, že spravodajská televízia zostrihala video, na ktorom Poilievre hovorí tak, aby to vyzeralo, že volá po voľbách, pretože je proti zubárskemu plánu premiéra Justina Trudeaua’pričom skutočný záznam sa týkal odporu lídra konzervatívcov’proti uhlíkovej dani. 

“Dnes bolo @CTVNews prichytené, ako spájalo klip @PierrePoilievre s cieľom propagovať naratív liberálov’. Ide nielen o totálny výmysel, ktorého cieľom je oklamať Kanaďanov, ale aj o závažné porušenie novinárskej etiky,” napísal Skamski na X.

“ČTK sa musí ospravedlniť za flagrantné používanie dezinformácií.” 

Skamski následne zdieľal ukážku pôvodného videozáznamu v porovnaní s upraveným záznamom ČTK. 

“Nielenže je @PierrePoilievre’citát jasne o uhlíkovej dani (vystrihnutý z vysielania CTV’), @CTVNews bizarne zmanipuloval,” napísal. 

Skutočný Poilievrov citát znel: “Preto je“čas predložiť návrh na voľby o uhlíkovej dani.”  

V “CTV výmysle,” ako to nazval Skamski, mal Poilievre povedať: “Preto’musíme predložiť návrh,” vynechal svoju reč o uhlíkovej dani a dal ju do súvislosti s plánmi Trudeauovej vlády’v oblasti zubnej starostlivosti. 

Incident vyvolal okamžitú reakciu konzervatívnych poslancov. 

“@CTVNews, spojili ste tri časti rôznych viet, aby ste vytvorili novú, ktorú Pierre nikdy nepovedal. To’nie je nedorozumenie pri editovaní, to’je vymýšľanie dezinformácií. Kde je vaše ospravedlnenie za to?"” napísalkonzervatívny poslanec Chris Warkentin v pondelok X.  

Konzervatívna poslankyňa Melissa Lantsmanová roztrúsila CTV News ako nedôveryhodnú a stanicu, ktorá “pumpuje” dezinformácie” na ochranu Trudeaua. 

“CTV sa nechala pristihnúť, že pumpuje dezinformácie, aby chránila premiéra, ktorý ich dotuje,” napísala na Xv pondelok. 

Po ohlase sa CTV News vydala “ospravedlnenie” za pozmenený spravodajský klip, v ktorom priznala, že klip bol prezentovaný “vytrhnutý z kontextu” a tvrdí, že debakel bol výsledkom “nedorozumenia počas strihového procesu.” 

“Včera večer sme v reportáži v tomto vysielaní prezentovali komentár lídra oficiálnej opozície Pierra Poilievra, ktorý bol vytrhnutý z kontextu,” uviedla CTV.  

“U divákov to zanechalo dojem, že konzervatívny návrh na vyslovenie nedôvery mal poraziť program liberálov” na starostlivosť o zuby. V skutočnosti konzervatívci dali jasne najavo, že návrh je založený na dlhom zozname problémov s liberálnou vládou vrátane uhlíkovej dane. Nedorozumenie počas redakčného procesu viedlo k tomuto skresleniu. Pánovi Poilievrovi a Konzervatívnej strane Kanady sa bez výhrad ospravedlňujeme. Je nám ľúto, že táto reportáž sa dostala do vysielania takým spôsobom, akým sa dostala do vysielania.

Konzervatívci však na ospravedlnenie neskočili a v utorok oznámili, že strana odmietne spolupracovať s reportérmi CTV News, kým “výslovne nepriznajú svoju zlomyseľnú úpravu & vynechanie kontextu s cieľom podkopať” Poilievra.

Liberálna federálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua napumpovala miliardy do podpory prevažne štátom financovanej Canadian Broadcasting Corporation (CBC), ako aj veľkých výplaty pre staršie médiá vrátane CTV, pred federálnymi voľbami v roku 2025. Celkovo by mali dotácie stáť daňových poplatníkov 129 miliónov dolárov počas nasledujúcich piatich rokov.   

Zajtra budú konzervatívci hlasovať o návrhuna vyslovenie nedôvery v Dolnej snemovni. Ak by bol úspešný, vyvolal by voľby.

Návrh pravdepodobne neuspeje, pretože aj keď líder NDP Singh pred dvoma týždňami stiahol svoju oficiálnu podporu pre Trudeauových’liberálov, v posledných dňoch mlčí o tom, či bude pri hlasovaní hlasovať za alebo proti liberálom. 

Ak ide o Trudeauových liberálov, všeobecne sa uznáva, že sa im nedarí, keďže prehrali dvoje nedávne doplňujúce voľby, jedny v Quebecu a druhé v Ontario, v oblastiach, ktoré boli považované za “bezpečné” liberálne ridings. 

Najnovšia prehra naznačuje, že Trudeauova’liberálna vláda skutočne visí na vlásku, keďže všetky posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Poilievrova’Konzervatívna strana by mala v nasledujúcich federálnych voľbách výrazne zvíťaziť. 

Keďže konzervatívci pravdepodobne vyhrajú nasledujúce voľby, strana pod vedením Poilievra je notoricky známa svojou mäkkosťou v otázkach dôležitých pre sociálnych konzervatívcov, vrátane aborcie, LGBT agenda a angažovanosť Kanady v globalistických medzinárodných organizáciách.