Untitled-37-810x500.png

Dr. Malone: M.: Izraelský útok explodujúcim pagerom zavádza novú fázu vojny

21
Kultúra smrti

Pomôžte dopraviť do Gazy nákladné autá s pomocou:

Začala sa nová fáza vojny medzi Izraelom a Hizballáhom, bola prekročená ďalšia etická hranica a túto stratégiu si teraz osvoja a prispôsobia rôzni štátni aj neštátni aktéri.

Tento nový bojový front zahŕňa osobné elektronické zariadenia a integráciu výbušnín do týchto zariadení. V súčasnom prevedení boli tieto zariadenia nasadené s využitím nešpecifického zamerania na personál. Zdá sa však pravdepodobné, že budúce nasadenie bude zahŕňať tak nešpecifické, ako aj individuálne zamerané výbušné zariadenia. Dôsledky pre verejnú dopravu (vrátane leteckej) a preplnené prostredie sú zrejmé.

Okrem škôd spôsobených jednotlivcovi je potenciál tejto stratégie vyvolať teror, existenčný strach a rôzne formy narušenia obrovský. Na ilustráciu si pripomeňme, že psychologické bioteroristické stratégie a udalosti sa spájajú so 100- až 1 000-násobne vyššími ekonomickými a spoločenskými škodami, ako sú škody súvisiace so skutočným, fyzickým nasadením bioteroristického agensa’. V tomto aktuálnom príklade súčasné správy uvádzajú niečo v rozsahu 10 – 20 priamych úmrtí spôsobených výbuchom osobných elektronických zariadení a až 3 000 zranených.

Čítajte:demokratický guvernér Andy Beshear výkonným nariadením zakazuje ‘konverznú terapiu’ 

Nepriame psychologické účinky však budú oveľa škodlivejšie. A práve to bolo nepochybne zámerom. Nielen bojovníci Hizballáhu, ale prakticky celý svet sa teraz musí mať na pozore a aktívne zmierňovať možnosť, že ich osobné elektronické zariadenia môžu obsahovať výbušniny schopné ich zabiť alebo zmrzačiť. Samozrejme, bude sa to týkať aj pagerov, notebookov, mobilných telefónov a všetkých ostatných elektronických zariadení.

Nezabúdajte, že sa rýchlo blížime do éry všeobecnej umelej inteligencie, dronov a robotických bojovníkov. Lítiové batérie, ktoré využíva väčšina osobných elektronických zariadení, sú povestné tým, že vybuchujú alebo inak horia. Zdá sa veľmi pravdepodobné, že bude existovať mnoho variantov a derivátov tejto stratégie. V istom zmysle ide o rozšírenie a vystupňovanie taktiky “improvizovaných výbušných zariadení” (IED), ktorú povstalecké a odbojové bunky tak úspešne využívali v Afganistane a na celom Blízkom východe.

Potenciálne ekonomické dopady by sa nemali prehliadať, najmä na trhy s osobnými elektronickými zariadeniami. Nevyhnutne to povedie k potrebe určitých riešení balenia a overovania, ktoré by spotrebiteľov uistili, že zakúpené zariadenie je certifikované a bez rizika výbušniny, ako aj k novým procesom kontroly a monitorovania pri leteckej doprave.

Dôsledky sú hlboké a pochybujem, že Mosad alebo akákoľvek organizácia, ktorá je za to zodpovedná, plne zvážila spätný úder.

Pomôžte doviezť nákladné autá s pomocou do Gazy: LifeFunder