Shutterstock_2408733423-810x500.jpg

Trudeau sa drží pri moci, keďže NDP a Bloc Québécois zablokovali konzervatívny návrh na vyslovenie nedôvery

12
Neutral

Separatistický Blok Québécois a socialistickí Noví demokrati dnes popoludní hlasovali za udržanie menšinovej vlády premiéra Justina Trudeaua pri moci, pričom hlasovali proti návrhu Konzervatívnej strany na vyslovenie nedôvery vládnucej Liberálnej strane. 

Dnes popoludní poslanci celkovo hlasovali 211 proti a 120 za konzervatívny návrh, ktorý znel: “Snemovňa nemá dôveru v premiéra a vládu.” Dvaja nezávislí poslanci sa pridali ku konzervatívcom a hlasovali za návrh.  

“Nákladná koalícia je späť & na ceste ku KVADRUPLÁCII uhlíkovej dane na 0,61 USD/L.” 

Poilievre opakovane vyzval na to, čo nazval “voľby o uhlíkovej dani.”  

Konzervatívny poslanec Michael Cooper, ktorý pôsobí ako tieňový minister pre demokratické reformy, vyčítal NDP, že sa “zapredala”, aby podporila Trudeauových liberálov. 

“Zapredanec Jagmeet Singh sa zapredal ZASE. Po tom, čo urobil veľkú vec s ‘roztrhaním dohody,’ Singh & NDP práve hlasovala za záchranu Trudeaua ZASE. Vďaka výpredajcovi Jagmeetovi Singhovi pokračuje Trudeauova NOC,” písal dnes popoludní na X.  

Neúspešný návrh na vyslovenie nedôvery prichádza po tom, ako mal Trudeau stratiť podporu socialistickej NDP, keď jej líder Singh pred dvoma týždňami stiahol svoju oficiálnu podporu od liberálov. 

Nezávisle od pokračujúcej podpory zo strany NDP a Bloku sa všeobecne uznáva, že Trudeauovi liberáli sa potácajú, keďže nedávno prehrali dvoje doplňujúce voľby, jedny v Quebecu a druhé v Ontáriu, v oblastiach, ktoré boli považované za “bezpečné” liberálne ridings. 

Aj keď Singh aj líder Bloku Yves Blanchet pred utorkovým&nbsphlasovaním uviedli, že nepodporia konzervatívny návrh na vyslovenie nedôvery,povedal, žepokiaľ Trudeau do konca októbra neprijme dva zákony svojej strany’bude spolupracovať s ostatnými opozičnými stranami na zosadení liberálov.  

Aj keď sa návrhy na vyslovenie dôvery používajú najmä vtedy, keď ide o rozpočet, môžu byť predložené aj z iných dôvodov. Tak či onak, konzervatívci budú potrebovať podporu NDP a Bloku, aby takýto návrh prešiel.