schumer_abort_getty-e1727298463489-810x500.jpg

Demokrati v Senáte presadzujú plán, ktorý má prinútiť daňových poplatníkov, aby financovali cesty na potraty za hranice štátu

15
Kultúra smrti

Senátni demokrati požadujú hlasovanie o legislatíve, ktorá má vytvoriť federálny grantový program na dotovanie ciest za účelom vykonania interrupcie cez hranice štátu za peniaze daňových poplatníkov, čo je najnovším prejavom toho, ako ďaleko je táto strana ochotná zájsť pri presadzovaní interrupcií na požiadanie.

Prvýkrát ju minulý rok predložili demokratickí senátori USA. Tammy Baldwinová z Wisconsinu a Patty Murrayová z Washingtonu, zákon o cestovnom fonde pre reprodukčné zdravie by vytvoril federálny grantový program vo výške 350 miliónov dolárov ročne, ktorý by pomohol zmierniť finančnú záťaž spojenú s cestovaním na veľké vzdialenosti za bezpečnou a legálnou reprodukčnou zdravotnou starostlivosťou. Ministerstvo financií by bolo oprávnené udeľovať grantové prostriedky organizáciám podporujúcim potraty, ktoré by ich potom rozdeľovali na pomoc žiadateľom o potrat pri úhrade nákladov na spiatočnú cestu, ubytovanie, stravu, starostlivosť o deti, prekladateľov, duly a vzdelávanie a informovanie pacientov, ako aj na náhradu mzdy stratenej z dôvodu zmeškanej práce.

“V celej krajine boli ženy zbavené slobody rozhodovať o svojej rodine, zdraví a budúcnosti,” Baldwin vyhlásilv utorok na pôde Senátu. “Sudcovia a politici sa vložili do vyšetrovacích miestností a povedali lekárom, že nemôžu liečiť svoje pacientky, niekedy aj vtedy, ak by jej táto liečba zachránila život. Práva, ktoré máte ako Američan, by nemali závisieť od štátu, v ktorom žijete. Ak sa nám nepodarí obnoviť Roe v tomto Kongrese, mali by sme aspoň predĺžiť záchranné lano miliónom žien, ktoré nemajú prístup k potrebnej starostlivosti vo svojich vlastných komunitách.”

Návrh zákona má podporu vodcu demokratickej väčšiny v Senáte Chucka Schumera, ktorý tiež vystúpil na pôde Senátu a vyhlásil, že “možno keby Amber mala prístup k tomuto fondu a mohla opustiť Georgiu, keby mala federálne zdroje na rýchlejší presun za starostlivosťou, možno by’žila.”

Schumer mal na mysli obyvateľku Georgie Amber Thurmanovú, ktorá sa nedávno stala strednou témou pro-potratových naratívov, pretože zomrela po užití potratových tabletiek a nedostala urgentnú liečbu následnej sepsy, kým nebolo neskoro. Potratová loby trvá na tom, že na vine sú pro-life zákony Georgie’.

V skutočnosti je však sepsa, pre ktorú Thurmanová potrebovala liečbu, známym (aj keď zriedkavým) potenciálnym rizikom potratových tabletiek, ktoré dostala mimo štátu; zákony Georgie zakazujú len dilatáciu a kyretáž (D&C) na vykonanie interrupcie, nie na odstránenie nevypustených zvyškov plodu po interrupcii; a že v pôvodnej správe, v ktorej bol zverejnený jej príbeh, sa priznáva, že príslušný zdravotnícky personál “odmietol vysvetliť svoje úvahy” o tom, prečo sa rozhodol nevykonať D&C. 

S 2022 zrušenie rozsudku Roe v. Wade umožňujúce štátom prvýkrát po polstoročí priamo zakázať potraty, aktivizácia širokých pro-life zákonov v 14 štátoch výrazne ovplyvnilo obchod s chirurgickými potratmi a zanechalo odhadovaných šesť miliónov žien v reprodukčnom veku žijúcich 200 míľ a viac od najbližšieho potratového centra. Pro-potratoví aktivisti uplatňujú rôzne stratégie, aby čelili novej norme; distribúcia potratových tabletiek cez hranice štátov je jednou z nich a dotovanie potratových ciest je ďalšou.

Akkoľvek návrh zákona Baldwinovej a Murrayovej’nemá šancu na schválenie v súčasnom rozdelenom Kongrese, ponúka náhľad na to, čo nás môže čakať, ak demokrati v tohtoročných novembrových voľbách získajú jednotnú federálnu vládu’

Viceprezidentka a prezidentská kandidátka demokratov Kamala Harrisová kandiduje na absolutistickú platformu potratov na požiadanie, ktorá zahŕňa financovanie potratov z daní daňových poplatníkov, pričom je proti akékoľvek a všetky obmedzenia tejto praxe, podpísanie zákona, ktorý núti všetkých 50 štátov opäť povoliť interrupcie, a najnovšie absolvovala filibuster Senátu, aby takýto zákon dostala na svoj stôl.