Screen-Shot-2024-09-25-at-5.52.26-PM-810x500.png

Kardinál Burke varuje pred "praktickým opustením spásy v Kristovi" v Cirkvi a spoločnosti

33
Kultúra života

Kardinál Raymond Burke varuje pred “praktickým opustením spásy v Kristovi” a “toľkou neverou” v Katolíckej cirkvi a spoločnosti.

“Dnes sme v spoločnosti a v Cirkvi svedkami toľkej nevery, praktického opustenia spásy v Kristovi a hľadania šťastia vo veciach tohto sveta, hľadania šťastia tam, kde ho nikdy nemožno nájsť,”napísal bývalý prefekt Apoštolskej signatúry, najvyššieho súdu Katolíckej cirkvi”v nedávnom príspevku X.

Burke upozornil, že nevera Kristovi vedie k zmätku a spoločenskému zlu, ako je násilie.

“Takáto nevera plodí rozdelenie, omyl a násilie,” povedal. “Vedie k odcudzeniu od Boha a od blížneho, k izolácii a opustenosti srdca, ktoré pohŕda duchovným materstvom Nepoškvrneného Srdca Panny Márie“a búri sa pred slávnym prebodnutým Srdcom Ježišovým.”

V závere svojho príspevku vyzval ľudí, aby sa pripojili k jeho deväťmesačnej novéne k Panne Márii Guadalupskej, ktorá prosí o jej “príhovor proti temnote a hriechu, ktoré stále viac obklopujú svet a ohrozujú Cirkev” a o každodenné obrátenie života k Ježišovi. 

Novennu, ku ktorej sa možno kedykoľvek pripojiť, nájdete zde. Modlitebné kartičky a plagáty k novéne nájdete tu

.

Burke’príspevok prišiel niekoľko dní po tom, čo pápež František vyhlásil, že “každé náboženstvo je cestou k Bohu,” zdá sa, že popiera, že katolicizmus je jediné pravé náboženstvo a že Ježiš Kristus je univerzálnou cestou spásy.

Rôzne náboženstvá “sú ako rôzne jazyky, aby sme prišli k Bohu,” povedal František na medzináboženskom podujatí v Singapure. “Sikh, moslim, hinduista, kresťan – sú to rôzne cesty.”

Františkove’ komentáre sú v rozpore s katolíckou vierou, ktorá vyznáva, že Katolícka cirkev je nevyhnutná na spásu a že Ježiš Kristus je jediným prostredníkom spásy pre celé ľudstvo, ako o tom učí Katechizmus Katolíckej cirkvi učí. Cirkev odmieta omyl indiferentizmu a falošnú myšlienku, že “jedno náboženstvo je rovnako dobré ako iné.”‌

Komentáre pápeža Františka’ čelili ostrej kritike zo strany prelátov, ako sú Biskup Joseph Strickland, bývalý biskup Tyleru v Texase, a Biskup Marian Eleganti, bývalý pomocný biskup Churu vo Švajčiarsku. František však naďalej nerešpektuje katolícke učenie, keď minulý týždeň povedal, že rôzne “náboženské identity” sú “Božím darom”

V nedávnej homílii Burke vyjadril ľútosť nad “vzburou v samotnej Cirkvi, v odpadnutí od Krista, od apoštolskej Tradície” a vyzval katolíkov, aby “premenili situáciu vo svete a v Cirkvi tým, že vo svojom živote prekonáme akýkoľvek hriech a temnotu, že sa denne obrátime ku Kristovi a budeme sa ho snažiť nasledovať celým srdcom,” zopakoval svoju novénu k Panne Márii Guadalupskej.

Kardinál v interview na EWTN Live povedal, že na modlitbu novény, ktorá bola preložená do 11 jazykov, sa oficiálne prihlásilo viac ako 150 000 ľudí a že “800 000 navštevuje našu webovú stránku.” 

“V tejto situácii, ktorá sa zdá byť apokalyptická – zdá sa, že upadáme len hlbšie a hlbšie do temnoty a hriechu – ľudia prostredníctvom tejto modlitby dostávajú milosť nádeje,” povedal v rozhovore. “Práve preto som sa rozhodol, že to bude deväť mesiacov. Situácia je taká, že treba vstúpiť čo najhlbšie.” 

Novenna sa ukončí aktom zasvätenia vo svätyni Panny Márie Guadalupskej v La Crosse v štáte Wisconsin, ktorý sa uskutoční 12. decembra, na sviatok Panny Márie Guadalupskej, “čo znamená, že naše životy budú naďalej životmi pod starostlivosťou, ochranou a vedením Panny Márie Guadalupskej,” povedal prelát.