Strickland-Rosary-1-e1695812130319-810x500.jpeg

Biskup Strickland: Niektorí cirkevní predstavitelia sa snažia upokojiť svet namiesto toho, aby ho obrátili

1
Kultúra života

V dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show tento týždeň biskup Joseph Strickland hovorí o dôležitosti nasledovania Božieho slova, o tom, ako cirkevná hierarchia prekrúca toto posolstvo, o dôležitosti úcty k Panne Márii a jej svätému ružencu, o poslaní Cirkvi, o vyhlásení kardinála Burkeho o posledných časoch a o ďalších otázkach.

Biskup Strickland začína prvú časť epizódy komentárom k Lukášovi 8, 19 - 21, v ktorom náš Pán hovorí, že jeho matka a bratia sú tí, ktorí nasledujú Božie slovo. Strickland poznamenal, že mnohí protestanti poukážu na tento úryvok evanjelia a povedia o Blahoslavenej Matke: “Vidíte, aj Ježiš hovorí, že nie je’dôležitá.” Biskup však hovorí, že to v skutočnosti ukazuje, aká je dôležitá pre Kristovo poslanie.

“[I]t’to je najväčší kompliment Márii, aký mohol dať: ‘ktorá počula Božie slovo a konala podľa neho.’ Presne to’sa modlíme v modlitbe Anjel Pána: aby Mária počula Božie slovo prostredníctvom anjela Gabriela, že má byť matkou jeho Syna, a konala podľa neho a povedala áno. A potom, samozrejme, to’je len jeden moment v celom živote, keď to Mária urobila, počula Božie slovo a konala podľa neho, a to nám naozaj tak jednoducho pripomína, čo sme’povolaní robiť,” povedal Strickland.

Jeho Excelencia potom zdôraznil, že ak chceme mať taký blízky vzťah s Bohom, ako jeho matka a bratia, potom musíme počuť Božie slovo a konať podľa neho, čo je obzvlášť dôležité v našej modernej dobe. Biskup vyzdvihol Sv. Jána Bosca’videnie dvoch pilierov, ktoré vedú loď cez búrku, a povedal, že je’jasné, že jedným z týchto pilierov je svätá Eucharistia, ktorú potrebujeme na to, aby sme žili jeho slovo.

“[I]n]e je to Ježiš vo svojom ľudskom tele, ktorý stojí na pilieri, je to’jeho eucharistická prítomnosť. A myslím si, že to nám hovorí niečo veľmi dôležité. Eucharistická prítomnosť Pána je jeho prítomnosť s nami teraz vo svete, po ktorej môžeme všetci túžiť,” povedal.  

Strickland poslucháčom pripomenul, že môžeme byť v prítomnosti nášho Pána tým, že pôjdeme na eucharistickú adoráciu. Biskup potom zdôraznil, aké je krásne, že vidíme mnoho ľudí počúvať Božie slovo a stať sa katolíkmi aj dnes, keď mnohí v Cirkvi, vrátane hierarchie, nie sú’správne vyučovaní Božieho slova.

“Tvrdiť, že jedno náboženstvo je rovnako dobré ako iné, je naozaj rúhaním sa tvárou v tvár Kristovi, pretože on to’nepovedal. Povedal: ‘Nasledujte ma’ a my ako dvaja oddaní katolíci vieme, že katolícka viera nás vo svojej kráse privádza bližšie k svätosti, bližšie k Pánovi. Určite sú v Cirkvi ľudské chyby, pretože je stelesnená v ľudskom spoločenstve, ktoré má aj dnes svätých a má aj hriešnikov, tak ako za čias Krista,” povedal.

Strickland tiež zdôraznil, že súčasná hierarchia nedokáže ľuďom povedať, aby ľutovali svoje hriechy a zmenili svoj život. “[I]nbsp;akoby spôsob, akým príliš veľa ľudí hovorí, dokonca aj z vrcholu Cirkvi, bol taký, ‘dobre, počúvajte Božie slovo, ale nemeňte sa, nerobte nič iné, neľutujte svoje hriechy. Len príď a nasleduj Ježiša, ale ignoruj tú časť o pokání.’Ale počúvať Božie slovo a konať podľa neho znamená byť zmenený, stať sa novým človekom, stať sa človekom, ktorý sa môže priblížiť k Ježišovi Kristovi, Božiemu Synovi.”

Koncom prvej časti sa moderátor Terry Barber pýtal Jeho Excelencie na silu svätého ruženca a citoval z Svätý Ľudovít De Montfort zo svojej slávnej knihy Pravdivá úcta k Márii: “Keď Boh chce, aby sa niekto stal veľmi svätým, robí z neho veľkého ctiteľa Panny Márie.” 

Strickland zdôraznil, že Panna Mária mu prostredníctvom svätého ruženca skutočne pomohla formovať sa ako biskupovi.

“Moja cesta by sa dala jednoducho opísať tak, že Mária ma chytila za ruženec a pritiahla ma bližšie k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu. Pretože ruženec je to, čo nám Mária hovorí, aby sme sa modlili, a ruženec je jednoducho krásna súčasť mojej modlitby, ktorá je naozaj ako bezodná studňa milostí a požehnania,” povedal biskup, pričom povzbudil každého, kto chce žiť svoju vieru živšie, aby – okrem štúdia viery čítaním Svätého písma a cirkevných otcov – sa modlil ruženec a prosil Máriu, aby vám pomohla priblížiť sa k jej Synovi.

Biskup Strickland začína druhú časť epizódy komentárom k Lk 9,1-6, v ktorom náš Pán zvoláva apoštolov a posiela ich ohlasovať Božie kráľovstvo. Strickland zdôraznil, že toto evanjelium nám skutočne ukazuje moc a autoritu Cirkvi, ktorú Kristus dal najprv apoštolom a ktorá trvá až dodnes.

“Je“vždy dôležité pamätať na to, že Cirkev má moc a autoritu, ale je to moc a autorita, ktorá pochádza od Krista. Je to Jeho moc a autorita. Dá sa povedať, že on’delegoval [túto moc] pôvodne apoštolom a prostredníctvom apoštolskej postupnosti, počas všetkých tých storočí, delegoval nástupcom apoštolov, biskupom, tú istú moc.”Biskup dodal, že je’pre nás ľahké myslieť si, že moc daná apoštolom sa vzťahuje len na tie časy, ale musíme pamätať na to, že moc a autorita Cirkvi’platia aj dnes.

O niečo neskôr Jeho Excelencia zdôraznil ďalší dôležitý bod tohto evanjelia, a to, že Kristus dal svojej Cirkvi učiteľskú autoritu, aby sa s ním veriaci mohli stretnúť aj po 21 storočiach.

“Stále sa s ním môžeme stretnúť prostredníctvom sviatostí, môžeme počúvať jeho učenie, počúvať jeho slovo. A keby Boh Otec rozhodol, mohol to byť úžasný okamih v dejinách, keď Boží Syn kraľoval nad zemou a prinášal uzdravenie, svetlo a milosť,” povedala Jeho Excelencia.

“Ale potom, keby nebolo Cirkvi, bola by viazaná na tento čas a miesto. Ale Cirkev je katolícka, univerzálna, pretože Kristovo poslanie je katolícke, univerzálne, a myslím, že toto všetko nám’pripomína tento úryvok z evanjelia.”

Nakoniec sa biskup pozrel na niekoľko záverečných veršov z tohto evanjeliového čítania, ktoré nám pripomínajú, že sme’slobodní prijať alebo odmietnuť Kristovo učenie. Strickland poslucháčom pripomenul, že apoštoli obrátili mnohých, ale nie všetkých.

“Ježiš na to naráža, keď hovorí: ‘Keď vyjdete z toho mesta, striasajte si prach z nôh,’” povedal biskup. Jeho excelencia poznamenal, že sme bohužiaľ svedkami toho, ako sa najvyšší predstavitelia Cirkvi snažia prispôsobiť učenie nášho Pána’svetu, namiesto toho, aby sa ho snažili obrátiť.

“[Hovoria:] ‘No dobre, zmeníme’posolstvo, prispôsobíme ho tak, aby ho všetci chceli prijať.’ Smutnou realitou je, že to nie je to, čo Kristus povedal, že sa má robiť, nie je to to, čo Kristus robil, a v skutočnosti, ak sa [cirkevné učenie] natoľko oslabí, že ho každý prijme, potom sa stane celkom bezvýznamným,” povedal Strickland.

V druhej časti sa Barber pýtal biskupa Stricklanda na výrok kardinála Raymonda Burka, že “určite sa zdᔞe”žijeme v“posledných časoch.” Hosť poznamenal, že sám Ježiš povedal, že len Otec vie, kedy prídu posledné časy, a že pre väčšinu z nás naše “posledné časy” prídu, keď zomrieme a pôjdeme na náš konkrétny súd. Biskup súhlasil.

“Kristus nám dal veľmi jasnú odpoveď: iba Otec vie. Ale hádam je to’len ľudská prirodzenosť, že sa pozeráme okolo seba. Chcem povedať, že vidíme šialené počasie, šialenú politiku a korupciu v Cirkvi,”povedal Strickland a zdôraznil, že namiesto špekulácií o tom, či sa svet čoskoro skončí, sa musíme sústrediť na dôležitejšiu otázku: "Ako sme na tom my s Bohom?"“Do života sme vstúpili ako jednotlivci, ako jeden Boží syn alebo dcéra; rovnako aj zo života odídeme. A myslím si, že je’dobré sa nad tým zamyslieť,”povedal biskup a dodal, že smrť príde, či sa nám to páči alebo nie, a podrobne opísal, na čo sa musíme sústrediť, kým sme’tu na zemi.

“Najdôležitejšia vec, je to niečo podobné, ako hovoríme pri úkone ľútosti, že nejde’len o to, aby sme sa pripravili, aby sme nešli’do pekla, ale život ako ten, kto sa’pripravuje na večnosť, nám dáva lepší život na tomto svete. Pokojnejší a plnohodnotnejší život, ak’sa vyhýbame siedmim smrteľným hriechom: žiadostivosti, chamtivosti, obžerstvu, hnevu, lenivosti, závisti a pýche,”povedal Strickland.

“Ak sa im’vyhýbame, budeme’šťastnejší. Budeme pokojnejší, budeme viac vítaní v ľudskom spoločenstve. Takže náš život, aj keď sme’ešte stále tu, náš život, pamätajúc na tento posledný súd, žijúc v týchto podmienkach, urobí náš život lepším.”

Aby ste si vypočuli viac od Jeho Excelencie, nalaďte si tento týždeň’epizódu The Bishop Strickland Show.   

Aby ste si mohli pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Show, kliknite sem a navštívte stránku LifeSite’s videami venovanými The Bishop Strickland Show.