lpj-810x500.jpg

Latinský jeruzalemský patriarcha vyzýva na modlitbu a pôst 7. októbra za ukončenie vojny

18
Kultúra života

Pomôžte dopraviť do Gazy nákladné autá s pomocou:

Jeruzalemský kardinál Pierbattista Pizzaballa vyzval na deň pôstu, modlitieb a pokánia 7. októbra v rámci obnovenej snahy o mier v regióne.

V poslednom verejnom vyhlásení Pizzaballa opäť obnovil svoju vytrvalú výzvu na mier vo Svätej zemi po útokoch Hamasu zo 7. októbra 2023 a následnej výraznej izraelskej ozbrojenej reakcii.

Región, povedal, “bol uvrhnutý do víru násilia a nenávisti, aký sme nikdy predtým nevideli a nezažili.” S odkazom na “intenzitu a dopad tragédií” v minulom roku kardinál povedal, že takéto scény “hlboko rozorvali naše svedomie a zmysel pre ľudskosť.”

Násilie, ktoré spôsobilo a spôsobuje tisíce nevinných obetí, si našlo cestu aj do politického a spoločenského jazyka a konania. Zasiahlo hlboký úder spoločnému pocitu spolupatričnosti k Svätej zemi, vedomiu, že sme súčasťou plánu Prozreteľnosti, ktorá chcela, aby sme tu spoločne budovali jeho kráľovstvo pokoja a spravodlivosti, a nie aby sa namiesto toho stala zásobárňou nenávisti a opovrhovania, vzájomného odmietania a vyhladzovania.

Pizzaballa, latinský patriarcha Jeruzalema, opakovane volal po míre v regióne v dôsledku zúriaceho konfliktu a od októbra minulého roka sa rýchlo stal medzinárodne uznávanou osobnosťou. Verejne kritizoval vojenské akcie Izraela aj Hamasu a v polovici októbra vydal výzvu, aby sa ľudia modlili a postili v čase “politickej a vojenskej krízy” a “bezprecedentného násilia.

Pizzaballa vlani uviedol, že “seriózny mierový proces sa môže začať len vtedy, keď sa ukončí desaťročia trvajúca okupácia a jej tragické dôsledky, ako aj keď sa Palestínčanom poskytne jasná a bezpečná národná perspektíva.”

V nadväznosti na túto iniciatívu za mier Pizzaballa teraz obnovil svoju výzvu “na tých, ktorí majú moc, a na tých, ktorí nesú vážnu zodpovednosť za rozhodovanie v tejto súvislosti, aby sa zaviazali k spravodlivosti a rešpektovaniu práva každého človeka’na slobodu, dôstojnosť a mier.”

Vyzval na potrebu “zmierniť utrpenie tých, ktorých sa táto vojna dotýka, a podporovať každú činnosť zameranú na mier, zmierenie a stretnutie.”

Pozitívne ako v minulosti, aj teraz Pizzaballa zasadil krvavý konflikt do duchovnej sféry a pripomenul “potrebu modliť sa, prinášať Bohu našu bolesť a túžbu po mieri. Potrebujeme sa obrátiť, konať pokánie a prosiť o odpustenie.”

Následne vyhradil 7. október ako deň osobitnej modlitby a pokánia:

Pozývam vás preto na deň modlitby, pôstu a pokánia 7. októbra budúceho roka, ktorý sa stal symbolom drámy, ktorú prežívame. Mesiac október je zároveň mariánskym mesiacom a 7. októbra slávime pamiatku Márie Kráľovnej ruženca.

Nech si každý z nás s ružencom alebo akoukoľvek formou, ktorú uzná za vhodnú, osobne, ale ešte lepšie v spoločenstve, nájde chvíľu na zastavenie a modlitbu a prinesie “milosrdnému Otcovi a Bohu všetkej útechy” (2 Kor 1, 3) našu túžbu po pokoji a zmierení. V prílohe nájdete návrh modlitby, ktorý môžete voľne použiť.

Zverejnil aj návrh “modlitby za pokoj,” ktorý nájdete na internetovej stránke patriarchátu.

Kardinálom bol Pizzaballa vymenovaný 30. septembra minulého roka a už o niekoľko dní neskôr, 7. októbra, sa rýchlo dostal do centra pozornosti celého sveta. Rýchlo predniesol svoju dnes už známu ponuku na výmenu za izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a odvtedy sa vyznačuje snahou zostať v blízkosti svojho stáda vo Svätej zemi, ruší zahraničné záväzky, aby mohol zostať v Jeruzaleme počas vzplanutia bojov.

“Ako pastier svojej komunity musím urobiť všetko, čo je možné, aby som zachránil svoj ľud a zastavil túto nezmyselnú vojnu,” povedal Pizzaballa, na otázku tohto korešpondenta, čo ho inšpirovalo k tomu, aby sa ponúkol na výmenu.

Pizzaballa pôsobí vo Svätej zemi už viac ako 30 rokov, od prvých dní svojho kňazstva. Ako františkán pôsobil od roku 2004 do apríla 2016 ako kustód Svätej zeme.

V júni 2016 sa stal apoštolským administrátorom latinského patriarchátu v Jeruzaleme, kým sa v roku 2020 na základe vymenovania pápežom Františkom stane latinským patriarchom.

Pomôžte priviezť nákladné autá s pomocou do Gazy: LifeFunder