GettyImages-1353463980-e1707394481443-810x500.jpg

Kalifornia žaluje katolícku nemocnicu za odmietnutie potratu 15-týždňových dvojčiat

15
Kultúra smrti

Kalifornský generálny prokurátor Rob Bonta žaluje katolícku nemocnicu po tom, čo odmietla porušiť svoj etický kódex a dovolila svojim lekárom potratiť 15-týždňové dvojčatá, ktorých matka trpela predčasným potratom.

Bonta v žalobe podanej na najvyššom súde okresu Humboldt tvrdí, že nemocnica Providence St. Joseph Hospital v kalifornskom meste Eureka porušila viaceré štátne zákony, pretože nevykonala dva potraty Anne Nusslockovej, ktorá mala “pôrodnícku” pohotovosť.

Nusslocková, ktorá podľa miestnych správ v minulosti potratila, začala krvácať v 14. týždni tehotenstva a krátko nato jej praskla voda. Odišla do nemocnice Providence St. Joseph, kde jej povedali, že jej dvojčatá neprežijú. Po rozhovore s inými lekármi z inej nemocnice jej podľa žaloby povedali, že musí podstúpiť interrupciu.

Pravidlá Providence St. Joseph neumožňujú lekárom vykonať interrupciu po zistení srdcového tepu. Podľa Nusslockovej potom odišla do inej neďalekej nemocnice, aby podstúpila interrupciu.

Kalifornia má zákony o svedomí pre lekárov, ktorí majú výhrady voči vykonávaniu interrupcií, ak to porušuje ich vieru, ale nie pre naliehavé prípady, tvrdí žaloba.

Bonta sa o politike Providence St. Joseph’o interrupciách, ktorá nie je pre katolícke alebo s kresťanstvom spojené nemocnice nezvyčajná, dozvedela od Nusslockovej, ktorá je zastupuje pro-potratové Národné právne centrum pre ženy’s Law Center.

Podľa Bontu politika nemocnice Providence St. Joseph’v oblasti potratov “pripomína zákony o srdcovom tepe v extrémistických červených štátoch” a štát nie je “imúnny voči tomuto problému” povedal na tlačovej konferencii. Usiluje sa o vydanie súdneho príkazu, ktorý by prinútil Providence St. Joseph porušiť vlastné etické pravidlá a vykonávať potraty v “naliehavých prípadoch.”

Súdny proces je prvým prípadom od procesu Roe v. Wade bola zrušená, že štát priamo stíha nemocnicu založenú na viere, pretože odmietla vykonať potrat.

Materská spoločnosť nemocnice’vo vyhlásení pre médiá neposkytla priamy komentár k tejto záležitosti a tvrdí, že sa o incidente dozvedela až po podaní žaloby. Uviedla, že je “hlboko oddaná zdraviu a pohode žien a tehotných pacientok a poskytuje pohotovostné služby všetkým, ktorí prejdú našimi dverami v súlade so štátnymi a federálnymi zákonmi.”

Kalifornia, ktorú vedie krajne ľavicový, pro-potratový demokratický guvernér Gavin Newsom, v posledných rokoch presadila mnoho zákonov proti životu a rodine, pričom mnohé z nich sú najextrémnejšie v krajine.

Začiatkom tohto mesiaca LifeSiteNews informoval o tom, ako sa štát priblížil k tomu, aby zdravotné poisťovne museli hradiť liečbu oplodnením in vitro (IVF) pre slobodných jednotlivcov a páry rovnakého pohlavia. Deje sa tak napriek tomu, že existujú obavy z nákladov zo strany Newsomovej’vlastnej administratívy.

Vláda USA pod vedením pro-potratovej Bidenovej-Harrisovej administratívy už predtým išla po zdravotníckych centrách a niektorých štátoch, ako napríklad Idaho, tým, že sa ich snažila prinútiť k porušovaniu ich zákonov a alebo etických kódexov.

Generálny prokurátor Idaha Raul Labrador požiadal Bidenovu-Harrisovu administratívu, aby prestala zneužívať federálny zákon na prekonanie štátneho zákona o ochrane života’

V súčasnej podobe Bidenova-Harrisova administratíva tlačí na to, aby nútila lekárov na pohotovosti vykonávať interrupcie a alebo sa na nich zúčastňovať. Harrisová sľúbila, že ak bude na jeseň zvolená, “obnoví Roe v. Wade ako zákon krajiny opäť.”

Bývalý prezident Donald Trump sa snaží získať katolíckych voličov napriek tomu, že čelil intenzívnej kontrole za opposing federal limits on abortions and saying he supports “reproductive rights” as well as podporu povinného poistného krytia oplodnenia in vitro, ktoré ničí embryá.

Niektorí uznávaní teológovia povedali, že katolíci by ho mali voliť ako menšie zlo a vyslúžil si podporu skupiny Catholics for Trump.