GettyImages-482208094-810x500.jpg

Obhajcovia života musia mať toto na pamäti, keď sa rozprávajú s vysokoškolskými študentmi, ktorí sú za potraty

10
Kultúra života

V tejto epizóde relácie The Van Maren Show sa Jonathon rozpráva so Sethom Drayerom, viceprezidentom organizácie Created Equal, o vplyve ich "Justice Rides", paralelách medzi hnutím za život a hnutím za občianske práva, účinnej apologetike za život a ďalších témach.

Jonathon začína epizódu tým, že požiada Drayera o vysvetlenie skupiny ’Justice Rides, ktorá cestuje po univerzitných kampusoch, aby propagovala a ponúkala pro-life apologetiku. Drayer vysvetlil, že sa podobajú’konceptu Freedom Rides počas amerického hnutia za občianske práva.

“Prišli títo mladí ľudia, čierni a bieli, sedeli spolu v autobusoch, priamo porušovali tieto štátne pravidlá, aj keď boli v súlade s federálnymi zákonmi, a dostali sa za to do problémov. Vedeli, že rasizmus musí byť videný … a tak keď sedeli v autobusoch, čierni a bieli študenti spolu, vedeli, že vynesú na povrch bublajúci rasizmus v národe,” povedal Drayer.

Drayer potom zdôraznil, že títo študenti sa nesnažili’len vytvoriť dialóg v autobusoch, ale prinútiť ľudí v celých Spojených štátoch hovoriť o nespravodlivosti rasizmu. Povedal, že cieľom Created Equal je vytvoriť podobný dialóg o otázke potratov v celej krajine.

Jonathon skočil do reči a poznamenal, ako sa pro-life aktivisti inšpirovali prácou vodcov za občianske práva. Vždy ho’zarážalo, že tí, ktorí sa hlásia k tomuto pláštiu hnutia za občianske práva, ako napríklad Black Lives Matter (BLM), sú protikresťanskí.

“Bez ohľadu na to, čo si myslíte o rôznych konkrétnych osobnostiach hnutia za občianske práva, z ktorých niektoré sa neskôr stali veľmi pro-potratovými, išlo o vyslovene kresťanské hnutie, ktoré sa začalo na vyslovene kresťanských základoch. Všetky ich bojové piesne boli hymny a všetky ich prejavy boli prešpikované Písmom, takže to bolo vlastne jedno z posledných kresťanských sociálnych reformných hnutí okrem hnutia za život,” povedal moderátor.

O niečo neskôr v epizóde sa Drayer venoval tomu, ako sa jazdci snažia vytvoriť tento dialóg tým, že idú nad rámec typickej pro-life apologetiky na univerzitných kampusoch. Keď hovoril o typickej apologetike, Drayer zdôraznil, že hoci sú intelektuálne diskusie cenné, často sa môžu stať samoúčelnými, t. j. keď sa o nich diskutuje medzi kolegami pro-lifermi. Apologetika je však určená na to, aby sa zdieľala s ľuďmi, ktorí sú za potraty.

“Takže jazda spravodlivosti je objednaná aj okolo toho, aby sa pokúsila spojiť týchto študentov, ktorí sa chcú dozvedieť o tom, ako brániť nenarodené dieťa, ale chcú sa aj úprimne zneistiť,” povedal. “Pre väčšinu ľudí je pri prvom vstupe na akademickú pôdu”nesmierne nepríjemné rozprávať sa s niekým a pýtať sa ho: ‘Čo si myslíte o potratoch?Ale keď ste v komunite jazdcov spravodlivosti, ste s nimi spolu a stojíte vedľa veterána, ktorý to robí už dlho, je to oveľa jednoduchšie.

“Na konci týždňa sa vám veľmi dobre vedie veľmi ťažký rozhovor. A tak je to’naozaj aj naším srdcom, aby sme nielen skončili s apologetikou, ale aby apologetika plnila svoj účel, ktorým je zapojiť ľudí do dialógu … či už ide o [úplnú] zmenu názoru, [alebo] o pomalé kroky, ktoré ich posúvajú k pravde [a privádzajú] na našu stranu.”

Aby ste si od Setha Drayera vypočuli viac, nalaďte si tento týždeň’epizódu The Van Maren Show.

The Van Maren Showsa nachádza na mnohých platformách vrátane Spotify, SoundCloud, YouTube, iTunes, a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.