image-2-14-810x500.png

JD Vance kritizuje Tima Walza za ochranu zabíjania detí, ale obhajuje mäkkosť GOP v otázke potratov a IVF

7
Kultúra smrti

Ohio republikánsky senátor JD Vance a minnesotský demokratický guvernér Tim Walz sa v utorok večer stretli v prvej a jedinej tohtoročnej debate kandidátov na viceprezidenta, počas ktorej Vance vyzval Walza, aby podpísal zákon, ktorý v jeho domovskom štáte povoľuje zabíjanie novorodencov, a zároveň sa postavil na obrannú pozíciu svojho a kandidujúceho Donalda Trumpa.

V jednom momente Walz vyhlásil, že kandidátka Trump-Vance, hoci konzervatívny politický plán Projekt 2025 Trump už dávno odmietol, by zaviedla federálny “register tehotenstiev”, čo sa v Projekte 2025 nikde neobjavuje.

Vance toto tvrdenie poprel, ale namiesto toho, aby Walza obvinil z jeho vymýšľania, rýchlo nasadil zmierlivejší tón. 

“Vyrastal som v robotníckej rodine v štvrti, kde som poznal veľa mladých žien, ktoré mali neplánované tehotenstvo a rozhodli sa toto tehotenstvo ukončiť, pretože mali pocit, že nemajú inú možnosť,” povedal. “Jedna z nich mi je vlastne veľmi blízka. Viem, že sa dnes večer pozerá, a’mám vás rada, a pred pár rokmi mi niečo povedala, že mala pocit, že keby nešla na potrat, zničilo by jej to život, pretože bola v násilníckom vzťahu.” 

V súlade s novou platformou GOP, ktorá sa vzdala mnohých svojich pro-life a pro-rodinných cieľov, Vance nedokázal zopakovať objektívnu nemorálnosť potratov za každých okolností, namiesto toho pokračoval, že ako republikán, ktorý “chce chrániť nevinný život,” z jeho príbehu vyplynulo, že GOP musí “oveľa lepšie pracovať na tom, aby získala späť dôveru Američanov’v tejto otázke, v ktorej nám, úprimne povedané, jednoducho nedôverujú. A myslím si, že to je jedna z vecí, o ktoré sa Donald Trump a ja snažíme. Chcem, aby sme ako Republikánska strana boli prorodinní v plnom zmysle slova,” čo znamená podporu liečby neplodnosti, ako aj bližšie nešpecifikovaných politík na zvýšenie dostupnosti starostlivosti o deti a bývania, pričom by sme štátom umožnili dospieť k rôznym záverom v oblasti potratovej politiky.

Vance’túžba, aby Republikánska strana pod jeho a Trumpovým’vedením bola “prorodinná”, je v rozpore s vlastnými deklarovanými postojmi dua’v prospech potratových tabletiek, liečby oplodnením in vitro ničiacim embryá a sľubom vetovať akýkoľvek celonárodný zákaz potratov, ak takýto zákon Kongres schváli.

Keď prišiel opäť na rad Walz, zopakoval nepravdivé tvrdenie, že pro-life zákony zabili ženu z Georgie menom Amber Thurman, pričom zdôraznil, že demokrati “vedia, aké dôsledky to má, aby ženy nepotratili, aby ženy nedostali starostlivosť, aby lekári mali pocit, že môžu byť stíhaní za poskytovanie tejto starostlivosti,” a zopakoval svoj “mind your own business” slogan.

Vance ďalej spochybnil Walza v súvislosti s ním podpísanými pro-potratovými zákonmi, ktoré podľa Vancea znamenajú, že lekár “nie je povinný poskytnúť život zachraňujúcu starostlivosť dieťaťu, ktoré prežije nepodarený neskorý potrat […] To je v podstate barbarské. Chcete nútiť katolícke nemocnice, aby vykonávali potraty proti svojej vôli? Pretože Kamala Harrisová podporila žalovanie katolíckych mníšok, aby porušila ich slobodu svedomia.”

Walz trval na tom, že neurobil nič viac, než “obnovil Roe v. Wade,” a že tvrdenia o jeho konaní’ extrémizme boli predtým vyvrátené na základe overenia faktov, ktorých podrobnosti bližšie nešpecifikoval.

Ako už predtým informoval portál LifeSiteNews, Walz v januári 2023 podpísal takzvaný Protect Reproductive Options (PRO) Act, ktorý zaručuje “základné právo” na fakticky neobmedzený počet interrupcií. A ako podrobnejšierozviedol The Dispatch’s Alex Dumas v auguste, v máji toho istého roku Walz podpísal súhrnný zákon, ktorý zrušil väčšinu ochrany narodených’v Minnesote, vrátane požiadaviek na ohlasovanie.

Tento omnibus ponechal nedotknuté znenie, že “[a]ll reasonable measures consistent with good medical practice, including the compilation of appropriate medical records, shall be taken to preserve the life and health of the child,” ale prepísal požiadavku na “zachovanie života a zdravia živého narodeného dieťaťa” na iba “care[ing] for the infant who is born alive.”

“Dokumenty ministerstva zdravotníctva Minnesoty ukazujú, že v rokoch 2019 až 2022 sa počas potratov narodilo osem živých detí,” uvádza Dumas.

Debata vyvolala zmiešané reakcie pro-life divákov, pričom mnohí zároveň odsúdili Walzov’radikalizmus a vyjadrili ľútosť nad umierneným obratom GOP’pod vedením Trumpa.

Trump oponujeďalším federálnym opatreniam v oblasti potratov a podporuje povolenie distribúcie potratových tabletiek poštou a v posledných mesiacoch vyvolal zdesenie medzi súčasnými a bývalými stúpencami pro-life, keď tieto postoje spolu s jeho prácou na, podľa jeho vlastných slov, urobiť GOP “menej radikálnou” v otázke potratov, vrátane toho, že dal prepísať národnú platformu Republikánskej strany tak, aby odrážala jeho liberálnejší postoj.

Svoju pretrvávajúcu odlišnosť od demokratov v otázkach ako napríklad “prechod” neplnoletých osôb so zmenou pohlavia a Harris a demokrati’ naďalej podporujú komplexnú krajne ľavicový politický program vrátane neobmedzených potratov na požiadanie sa očakáva, že väčšina konzervatívcov a republikánov bude rezignovane akceptovať ho ako preferovaný.

Viceprezidentka Kamala Harrisová v súčasnosti vedie nad Trumpom o 2 % v RealClearPolitics’priemere ľudového hlasovania a o 3,7 % ku 4 % podľa RaceToTheWH (v závislosti od toho, či sa započítava bývalý nezávislý kandidát Robert F. Kennedy Jr.), ale rozdiely zostávajú mimoriadne tesné v rozhodujúcich štátoch, ktoré rozhodnú o výsledku Electoral College.