Melanie-Trump-Log-Cabin-810x500.png

Melania Trumpová sa v pripravovanej knihe memoárov zasadzuje za potraty: "Základné právo

18
Kultúra smrti

Melania Trumpová sa počas celého prezidentského obdobia a politickej kariéry svojho manžela snažila zostať mimo centra pozornosti. Teraz si v memoároch s názvom Melania, ktoré majú vyjsť mesiac pred dnešnými voľbami, otvorene vybrala stranu v amerických’potratových vojnách. Denník The Guardian získal kópiu memoárov a zverejnil vyhlásenie bývalej - a možno aj budúcej - prvej dámy’za potraty: 

Je nevyhnutné zaručiť, aby ženy mali autonómiu pri rozhodovaní o tom, či chcú mať deti, na základe vlastného presvedčenia, bez akýchkoľvek zásahov alebo nátlaku zo strany vlády. Prečo by mal mať niekto iný ako samotná žena moc rozhodovať o tom, čo urobí so svojím vlastným telom?   Základné právo ženy na osobnú slobodu, na vlastný život, jej dáva právomoc ukončiť tehotenstvo, ak si to želá. Obmedziť právo ženy rozhodnúť sa, či ukončí nechcené tehotenstvo, je to isté ako odoprieť jej kontrolu nad vlastným telom. Toto presvedčenie som si so sebou niesla po celý svoj dospelý život. 

Vzhľadom na to, že memoáre sú pomerne krátke a zameriavajú sa predovšetkým na jej detstvo v Slovinsku a prácu newyorskej modelky, Melania urobila pozoruhodné a nepochybne politicky premyslené rozhodnutie deklarovať svoju podporu feticidu v čase predvolebnej kampane, ktorá bola do veľkej miery definovaná bojom o potraty po Roeovej dohode. Píše, že jej podpora interrupcií je súčasťou jej “základných princípov”, medzi ktoré patrí “osobná sloboda” a “individuálna sloboda”, a dodáva, že v týchto otázkach nie je “priestor na vyjednávanie”. píše:  

Vždy som verila, že je veľmi dôležité, aby sa ľudia starali predovšetkým o seba. Je to veľmi jednoduchá koncepcia; v skutočnosti sa všetci rodíme so súborom základných práv vrátane práva užívať si život. Všetci máme právo na zachovanie uspokojujúcej a dôstojnej existencie. Tento zdravý prístup sa vzťahuje na prirodzené právo ženy rozhodovať o svojom tele a zdraví. 

Po podrobnom opísaní mnohých dôvodov, pre ktoré je podľa nej legálny potrat nevyhnutný vrátane znásilnenia, incestu, “vrodenej vady,” “vážnych zdravotných ťažkostí,” alebo ohrozenia zdravia matky”pokračuje v obhajobe aj neskorých potratov, pričom takmer doslovne opakuje štandardné tézy Planned Parenthood: 

Dôležité je poznamenať, že v minulosti bola väčšina interrupcií vykonaných v neskorších štádiách tehotenstva dôsledkom závažných abnormalít plodu, ktoré by pravdepodobne viedli k smrti alebo narodeniu mŕtveho dieťaťa. Možno aj k smrti matky. Tieto prípady boli mimoriadne zriedkavé a zvyčajne k nim došlo po niekoľkých konzultáciách medzi ženou a jej lekárom. Ako komunita by sme mali prijať tieto normy zdravého rozumu. Opäť záleží na načasovaní. 

Nie je to tak—v skutočnosti sa väčšina neskorých potratov vykonáva na zdravých deťoch. Melania však ďalej tvrdí, že interrupcie sú v podstate nevyhnutné a musia byť úplne normalizované, a to v pasáži, ktorá je úplne bezobsažná: 

Mnoho žien sa pre interrupciu rozhodne z osobných zdravotných dôvodov. Tieto situácie s významnými morálnymi dôsledkami ťažko doliehajú na ženu a jej rodinu a zaslúžia si našu empatiu. Zoberme si napríklad zložitosť, ktorá je obsiahnutá v rozhodnutí, či má matka riskovať vlastný život, aby porodila. Keď sú mladé ženy konfrontované s neočakávaným tehotenstvom, často zažívajú pocity izolácie a značný stres. Rovnako ako väčšina Američanov som za požiadavku, aby mladistvé pred podstúpením interrupcie získali súhlas rodičov. Uvedomujem si, že to nemusí byť vždy možné. Našej ďalšej generácii treba poskytnúť vedomosti, istotu, bezpečie a útechu a treba odstrániť kultúrnu stigmu spojenú s interrupciou. 

Slogan ‘Moje telo, moja voľba’ sa zvyčajne spája so ženskými aktivistkami a tými, ktorí sa pridávajú k strane, ktorá je za voľbu. Ak sa však nad tým naozaj zamyslíte, ‘Moje telo, moja voľba’ sa vzťahuje na obe strany – právo ženy’urobiť nezávislé rozhodnutie týkajúce sa jej vlastného tela, vrátane práva na voľbu života. Osobná sloboda. 

Rozhodnutie Melanie’podporiť postoj demokratov k potratom je ďalšou ranou pre zástancov života a ďalším dôkazom, že Trumpovci nikdy neboli za život. Je pravda, že Donald Trump v roku 2016 dodržal dohodu s pro-life hnutím; je tiež pravda, že Eric Trump počas RNC novinárom povedal, že jeho otec napriek tomu vždy zostal za potraty. Ericova’manželka Lara, súčasná spolupredsedníčka republikánskeho národného zjazdu, je tiež pevne v tábore zástancov potratov. Keď sa Donalda juniora a Erica pýtali na ich názory, snažili sa odsúdiť len neskoré potraty.  

Sám Donald Trump sa, samozrejme, už niekoľko mesiacov v tejto otázke otáča a po viceprezidentskej debate potvrdil v celoplošnom vyhlásení na X, že bude vetovať všetky federálne zákony o potratoch, ktoré sa mu dostanú na stôl. Ak bude rodina Trumpovcov naďalej riadiť Republikánsku stranu, zdá sa byť jasné, že má v úmysle premeniť GOP na stranu podporujúcu potraty. Melania to určite podporila.