Story1_10_3_24-810x500.jpg

JD Vance sa pred debatou s Timom Walzom podelil o modlitbu, ktorú mu poslal katolícky kňaz

12
Kultúra života

Pred tým, ako sa v tohtotýždňovej viceprezidentskej debate postaví proti demokratickému guvernérovi Minnesoty Timovi Walzovi, ktorý je zástancom potratov, republikánsky senátor JD Vance z Ohia sa pomodlil a požiadal Boha, aby mu pomohol nájsť správne slová.

Vance, katolík, sa v stredu ráno o túto modlitbu podelil so svojimi X stúpencami. Povedal, že mu ju poslal kňaz, keď sa snažil upokojiť pred vystúpením na pódium.


“Priateľ sa ma spýtal, ako veľmi som nervózny na stupnici od 1 do 10. Odpoveď? 11,”Vance vysvetlil: “Priateľ kňaz mi poslal túto modlitbu predtým, ako som vyšiel na pódium. Zdieľam ju v nádeji, že ju niekto nájde rovnako zmysluplnú ako ja.”

Modlitba znie takto:

“Ó, Nevýslovný Stvoriteľ, ktorý si z pokladov svojej múdrosti ustanovil tri hierarchie anjelov, usporiadal si ich v úžasnom poriadku nad ohnivými nebesami a s takou umnou zručnosťou si zmanažoval oblasti vesmíru. Si vyhlásený za pravú studnicu svetla a múdrosti a za prapôvodcu vyzdvihnutého vysoko nad všetky veci.

Vylej lúč Svojho jasu do zatemnených miest mojej mysle; rozptýľ z mojej duše dvojakú temnotu, do ktorej som sa narodil: hriech a nevedomosť.

Ty robíš výrečnými jazyky nemluvniat. Zušľachťuj moju reč a vylej na moje pery dobrotu svojho požehnania.

Daruj mi bystrosť mysle, schopnosť pamätať si, zručnosť v učení, jemnosť vo výklade a výrečnosť v reči.

Nech vedieš začiatok môjho diela, usmerňuješ jeho priebeh a privedieš ho do konca, Ty, ktorý si pravý Boh a pravý človek, ktorý žiješ a kraľuješ, svet bez konca.

Amen.”

Väčšina odborníkov sa zhoduje, že Vance v debate zvíťazil, keďže Walz’s bizarnou rečou tela a opakovanými nesprávnymi výrokmi pôsobil úzkostlivo.

Pro-liferi vo všeobecnosti pochválili aj Vance’ovo vystúpenie, keďže nielenže odhalil Walz’ovo podpísanie takzvaného Protect Reproductive Options (PRO) Act, opatrenia, ktoré zaručuje “základné právo” na fakticky neobmedzený potrat, ale aj jeho schválenie súhrnného zákona, ktorý zrušil väčšinu ochrany Minnesoty’born-alive pre deti, ktoré prežili pokus o potrat.

“To je v podstate barbarské. Chcete donútiť katolícke nemocnice, aby vykonávali potraty proti svojej vôli?"”Vance sa opýtal.


Zároveň zástancovia života kritizovali Vanceovú za to, že zľahčuje zlo potratov a obhajuje postoj Donalda Trumpa’v tejto veci, čo Trump zdvojnásobil tým, že počas debaty rozoslal na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom uviedol, že by vetoval federálny zákaz potratov, pretože potraty sú teraz “na štátoch.”


Presbyterián Trump za posledný mesiac zvýšil svoj dosah na katolíckych voličov napriek tomu, že sa v otázke oplodnenia in vitro a interrupcií posunul doľava. Dňa 4. septembra jeho kampaň oznámila obnovenie kampane Katolíci pre Trumpa. Dňa 8. septembra na sociálnych sieťach zaželal Márii, Kristovej matke, “všetko najlepšie k narodeninám”. Zdieľal tiež modlitbu k svätému archanjelovi Michalovi. Spoluzakladateľ LifeSite John-Henry Westen povedal, že vzhľadom na protichodné posolstvá Trump “katolíkom neuľahčuje” hlasovanie za neho.