Untitled-7-810x500.png

Stredoškolák z Colorada vyhral boj o náboženskú slobodu po tom, ako bol potrestaný za modlitbu v areáli školy

10
Kultúra života

Nijaký študent nechce, aby ho zavolali do riaditeľne. Dostať pokarhanie za zlé správanie nie je nikdy príjemné. Ale čo ak vás pokarhajú za to, že sa vo voľnom čase modlíte v areáli školy?

Môže to znieť ako prehnané, ale presne to sa stalo Chaseovi Windebankovi v poslednom ročníku strednej školy Pine Creek v Colorado Springs v štáte Colorado.

Chase využíval voľnú hodinu na to, aby sa stretol s ostatnými kresťanskými študentmi na modlitbe. Podľa riaditeľa tým porušil “oddelenie cirkvi od štátu.”

PREČÍTAJTE SI: Katolícka skupina organizuje v Illinois úvodné ružencové zhromaždenie na podporu zbožnosti v celej Amerike

Samozrejme, žiadna ústavná zásada nevyžaduje, aby školy zakazovali modlitby študentov, najmä počas ich voľného času. V skutočnosti je to práve naopak: prvý dodatok vyžaduje, aby verejné školy rešpektovali slobodu prejavu a náboženského vyjadrovania študentov’

A preto do veci vstúpila Aliancia na obranu slobody.

Malé začiatky, rozširujúci sa vplyv

Na strednej škole Pine Creek môžu byť študenti v pondelok a v stredu ospravedlnení z domácej hodiny na “voľný čas”, počas ktorého sa môžu zdržiavať v jedálni, stretávať sa s klubmi a skupinami alebo ísť von. Okrem toho môžu byť študenti, ktorí splnia určitú hranicu GPA, v piatok oslobodení od vyučovania.

V priebehu prvého ročníka v Pine Creek sa Chase rozhodol využiť svoj voľný čas na to, aby sa stretol s niekoľkými priateľmi v tichom prostredí, modlil sa, spieval kresťanské piesne a diskutoval o problémoch dňa z náboženského hľadiska.

Chase a jeho skupina sa stretávali každý týždeň počas nasledujúcich troch školských rokov. A skupina sa rozrastala. V jeden septembrový pondelok počas posledného ročníka Chase’s sa zišlo približne 90 študentov, aby si spoločne zaspievali, pomodlili sa a porozprávali.

V ten pondelok sa však stalo niečo iné. Zástupca riaditeľa si zavolal Chasea do svojej kancelárie a povedal mu, že náboženské prejavy počas domácej hodiny budú musieť prestať kvôli “odluke cirkvi od štátu.” Chase a jeho skupina sa budú musieť stretávať buď pred vyučovaním, alebo po ňom.

Nijakí iní študenti alebo skupiny študentov neboli počas “voľného času.” vystavení obmedzeniam pre svoje náboženské prejavy.” Chase bol vyčlenený. Preto sa obrátil na ADF.

Vyzval školský obvod

Zástupcovia školského obvodu nielenže spôsobili Chaseovi nepríjemnosti, ale porušili niekoľko jeho práv. Tu sú tri z nich:

ADF podala v Chaseovom mene žalobu na federálny súd a školský obvod našťastie zareagoval tak, že súhlasil so zrušením zákazu náboženských diskusií a prejavov študentov. Po tejto odpovedi okres’právnici ADF súhlasili s urovnaním prípadu. Hoci sa školský obvod, žiaľ, rozhodol zrušiť voľnú hodinu na ďalší školský rok, urovnanie znamenalo, že študenti mohli počas voľných hodín, ako je obed, slobodne hovoriť a modliť sa.

Z riaditeľne’do Oválnej pracovne

V dôsledku Chaseovej’žaloby školský obvod v súdnom spise uviedol, že Chase “a jeho spolužiaci môžu počas obeda … sedieť spolu v jedálni, aby sa modlili a diskutovali o témach náboženského záujmu” – čo je úplný obrat oproti predchádzajúcim vyhláseniam obvodu.

Postoj Chasea’však viedol aj k ďalšiemu výsledku.

PREČÍTAJTE SI: 3 ďalšie pokojné pro-liferky odsúdené za ‘sit-in’ protest v potratovom zariadení v Tennessee

V roku 2020 prezident Donald Trump pozval Chasea do Oválnej pracovne, aby vyrozprával svoj príbeh. Tam, prezident oznámil niekoľko nových opatrení na ochranu náboženskej slobody študentov na amerických univerzitách. Súčasťou prezidentových&nbsppokynov bolo usmernenie, aby verejné školy rešpektovali slobodu prejavu študentov&nbspa&nbspslobodné uplatňovanie ústavou chránených práv.

Vďaka Chaseovmu&nbspodvážnemu postoju sa teraz študenti navštevujúci jeho strednú školu&nbspa&nbspna stredných školách po celej krajine&nbspmôžu vďaka nemu spájať a modliť sa počas školského dňa bez toho, aby sa obávali trestov a nerovného zaobchádzania.

A pre Chasea to všetko stojí za to.

Pretlačené so súhlasom Alliance Defending Freedom.