Obria_Medical_Clinics-e1728075731404-810x500.jpg

Tehotenské centrá žalujú kalifornského prokurátora za to, že sa im snaží zabrániť v propagácii potratových tabletiek

7
Kultúra života

Koalícia kalifornských tehotenských centier žaluje demokratického generálneho prokurátora štátu Roba Bontu za jeho pokusy potlačiť ich propagáciu potratových tabletiek (APR), čo ich právnici z Aliancie na obranu slobody (ADF) označujú za hrubý útok na slobodu prejavu.

Bonta minulý rok začal stíhať spoločnosti Heartbeat International a RealOptions Obria Medical Clinics, z ktorých druhá prevádzkuje sieť poradenských centier v severnej časti Kalifornie, za porušenie štátneho zákona o klamlivej reklame a zákona o nekalej súťaži a žiadal vydanie súdneho príkazu, ktorý by im zakázal propagovať APR.

Potratová pilulka mifepristón (známejšia ako RU-486) funguje tak, že blokuje prirodzený hormón progesterón, ktorý vyvíjajúce sa deti potrebujú na prežitie. APR spočíva v podávaní dodatočného progesterónu, ktorý pôsobí proti účinkom mifepristónu, ideálne do 24 hodín po užití potratovej tabletky.

V pondelok ADF podalasvoju žalobu proti Bontovi na okresnom súde USA pre centrálny okres Kalifornie s tým, že kroky generálneho prokurátora’predstavujú protiústavnú cenzúru.

Čítajte: Štúdia zistila, že 6 z 10 žien, ktoré podstúpili chemický potrat, chceli po ňom pomoc alebo emocionálnu podporu

“Prístup k informáciám je charakteristickým znakom slobodnej spoločnosti a je nevyhnutný na prijímanie informovaných lekárskych rozhodnutí. Kalifornský’generálny prokurátor však umlčuje tehotenské centrá a cenzuruje informácie o život zachraňujúcich medicínskych možnostiach,” povedal hlavný právny zástupca ADF Caleb Dalton. “Generálnemu prokurátorovi Bontovi a jeho spojencom z Plánovaného rodičovstva sa to nemusí páčiť, ale pravdou je, že mnohé ženy ľutujú svoje potraty a niektoré sa snažia zastaviť účinky chemických potratových liekov ešte pred užitím druhého lieku v procese potratovej liečby. Ženy si zaslúžia poznať všetky svoje možnosti na každom kroku.”

Propotratoví odporcovia tvrdia, že APR je nevyskúšaná a potenciálne škodlivá, ale ako uviedol pro-life gynekológ Dr. William Lile vysvetlil, táto technika je založená na princípoch, ktoré sú dobre známe z bežného, FDA schváleného použitia v rôznych iných situáciách súvisiacich s tehotenstvom. Podľa organizácie Abortion Pill Rescue Network (APRN), “prvé štúdie APR ukázali, že má 64-68 % úspešnosť.”Heartbeat International tiež zverejňuje neoficiálne svedectvá z prvej ruky od žien, ktorým táto technika pomohla.

V minulom roku akademický časopis Scientific Reports zverejnilštúdiu neurológa z Franciscan University of Steubenville Dr. Stephena Sammuta, ktorá zistila, že “progesterón podaný krátko po mifepristone zvrátil účinky mifepristonu (t. j, zvrátil potrat) so živými plodmi prítomnými na konci tehotenstva v 81 percentách prípadov,” po mesiacoch, ktoré boli spochybnené a odmietnuté inými publikáciami.

APR je len jednou z mnohých možností, ktoré sa takzvaní “pro-choice” lídri štátov ako Kalifornia dlhodobo snažia potlačiť.

Krízové tehotenské centrá už dlho poskytujú ženám s nízkymi príjmami širokú škálu služieb, vrátane ultrazvukových vyšetrení, základnej lekárskej starostlivosti, odporúčaní na adopciu, kurzov rodičovstva a detských’potrieb, ktoré pomáhajú zmierniť obavy a záťaž, ktoré niektoré vedú k rozhodnutiu pre interrupciu. Z tohto dôvodu sú už dlho terčom ľavicového hnevu, pričom útoky sa často zameriavajú na tvrdenia, že klamú ženy o potratoch aj o svojich službách. Tvrdenia pro-life, ktoré sú najčastejšie zosmiešňované ako “dezinformácie” sú však v skutočnosti pravdivé a obvinenia zo sebaklamania sa zvyčajne týkajú niečoho viac ako toho, žereklamy na ne sa objavujú v online vyhľadávaní pojmu “interrupcia.”

Potratové hnutie je notoricky známe svojím nepriateľským postojom k takýmto alternatívam k interrupcii, počnúc reklamnými kampaňami, ktorých cieľom je očierniť krízové tehotenské centrá, cez pokusy o odobratie lekárskych licencií lekárom podporujúcim život, až po násilie a vyhrážky voči tehotenským centrám, ktoré sú menej pravdepodobné, že budú stíhané ako údajné prípady násilia proti potratom.