GettyImages-2162619872-810x500.jpg

Trump vyzval Melaniu, aby v pripravovaných memoároch "napísala, čomu veríš" o potratoch

5
Kultúra smrti

Bývalý prezident a súčasný republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump vo štvrtok povedal, že dal požehnanie svojej manželke Melanii Trumpovej, aby vo svojich pripravovaných memoároch podporila základné právo na potrat, a to v čase, keď sú vzťahy medzi kandidátmi GOP a straníckou základňou, ktorá je za život, už napäté.

Začiatkom tohto týždňa bol zverejnený predbežný úryvok z knihy bývalej prvej dámy, v ktorom vyhlasuje, že “základné právo ženy’na individuálnu slobodu, na vlastný život, jej dáva právo ukončiť tehotenstvo, ak si to želá. Obmedziť žene’právo rozhodnúť sa, či ukončí nechcené tehotenstvo, je to isté ako odoprieť jej kontrolu nad vlastným telom.”

Po nesúhlasných reakciách rôznych zástancov života sa Bill Melugin z Fox News’opýtal bývalej prezidentky na túto záležitosť v rozhovore, ktorý bol odvysielaný vo štvrtok.

Čítajte: Melania Trumpová podporuje potraty, ale tak to robila každá prvá dáma od čias Roe v. Wade

“Hovorili sme o tom. A ja som povedala, že musíte napísať, čomu veríte,”Trumpová povedala: “Nebudem’vám hovoriť, čo máte robiť. Musíte napísať to, čomu veríte. Ona’je veľmi obľúbená, naša bývalá prvá dáma, to vám môžem povedať.”

“Ale povedal som, že sa musíte držať svojho srdca. To som’povedal každému, musíte ísť za svojím srdcom,” pokračoval, opakujúc častý refrén, ktorý používal pri svojich výzvach na výnimky zo zákonov na ochranu života pri znásilnení, inceste a zo zdravotných dôvodov. “Sú ľudia, ktorí sú v tejto otázke veľmi, veľmi pravicoví, teda bez výnimiek, a potom sú iní ľudia, ktorí to vnímajú trochu inak.”

Pani Trumpová’sa s pro-potratovým vyhlásením prihlásila v ten istý týždeň, ako jej manžel vyjasnil, že “nepodporí federálny zákaz potratov za žiadnych okolností a v skutočnosti by ho vetoval,” a pokračuje v postupnej premene svojho postoja k potratom z kampane v roku 2016 a prvého funkčného obdobia.

Trump teraz je protiďalším federálnym opatreniam v oblasti interrupcií, podporuje povolenie distribúcie potratových tabletiek poštou a kritizuje štáty za príliš “tvrdé” zákazy interrupcií. Vďaka tejto činnosti sa zaslúžil o to, že GOP sa stala “menej radikálnou” v otázke potratov, a to aj tým, že nechal prepísať národnú platformu Republikánskej strany tak, aby odrážala jeho liberálnejší postoj.

Trump’s ľavicovým obratom v otázke potratov má znechutil mnohých zástancov života, ktorí boli kľúčom k jeho pôvodnému víťazstvu v roku 2016, čo medzi mnohými vyvolalo diskusiu o tom, či v novembrových voľbách voliť alebo sa zdržať hlasovania.

Súčasne však Trumpa’od demokratov odlišujú otázky ako napríklad “prechod” neplnoletých osôb bez rozdielu pohlavia a komplexné krajne ľavicový politický program mu získavajú pretrvávajúcu podporu mnohých konzervatívcov a republikánov.

Trumpova’súperka, demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová, kandiduje na absolutistickú platformu potratov na požiadanie, ktorá zahŕňa financovanie potratov z daní daňových poplatníkov, pričom je proti akékoľvek a všetky obmedzenia tejto praxe, podpísanie zákona, ktorý núti všetkých 50 štátov opäť povoliť interrupcie, a najnovšie zrušila senátny filibuster, aby takýto zákon dostala na svoj stôl. Vo svojich prejavoch sa pustila do propagovania interrupcie ako normálneho zákroku, ktorý možno vykonať z akéhokoľvek dôvodu, ktorý si žena želá, napríklad zbaviť sa dieťaťa, ktoré by jej prekážalo v kariérnych plánoch.

Harrisová v súčasnosti vedie nad Trumpom o 2,2 percenta v RealClearPolitics’ priemer hlasov voličov a o 3,2 percenta ku 3,3 percenta podľa RaceToTheWH (v závislosti od toho, či sa započítava bývalý nezávislý kandidát Robert F. Kennedy Jr.), ale rozdiely zostávajú mimoriadne tesné v rozhodujúcich štátoch, ktoré rozhodnú o výsledku Electoral College.