anthony-randazzo-810x500.jpg

Austrálsky biskup kritizuje "malú menšinu" s "mocným hlasom", ktorá na synode presadzuje diakonky

5
Neutral

Austrálsky biskup ostro odsúdil “malú menšinu s veľkým silným hlasom Západu” presadzujúcu “výklenkovú otázku” diakoniek v kontexte synody o synodalite.

Pri účasti na jednom z denných brífingov pre vatikánsky novinársky zbor počas synody o synodalite biskup Anthony Randazzo ostro kritizoval presadzovanie tzv. výklenkových otázok” na synode, vrátane ženského diakonátu.

Synodalita môže byť často “zameraná na výklenkové otázky Západu,” potvrdil a dodal, že takéto otázky sú “propagované natoľko, že sú’vnucovaním iným oblastiam Cirkvi.”

Randazzo – biskup z austrálskeho Broken Bay   ďalej v odpovedi na otázku, čo sú to také “výklenkové otázky”, spomenul svetský štýl riadenia, ktorý sa vkráda do Cirkvi, a snahu o zavedenie ženského diakonátu.

Táto otázka sa podľa neho rieši už roky, nielen na tejto synode. Randazzo však dodal, že “v súčasnosti, keď hovoríme o ženách v Cirkvi, je to’horúca téma a v dôsledku toho sú ženy – s ktorými sa v mnohých častiach Cirkvi a sveta zaobchádza ako s občanmi druhej kategórie – úplne ignorované.”

Nešpecifikoval, ako sa v Cirkvi zaobchádza so ženami ako s občanmi druhej kategórie, ale odsúdil každý takýto postoj k ženám ako “škandalózny v Cirkvi a vo svete.”

Randazzo pripísal presadzovaniu témy diakoniek “to, že malá menšina s veľkým silným hlasom na Západe je posadnutá presadzovaním tejto otázky.”

Priznal, že nemá “problém s tým, aby sa táto otázka študovala … ale na úkor žien v Cirkvi? Rozhodne nie.”

Pápež František – ako poznamenal Randazzo – túto otázku pridelil špeciálnej študijnej skupine, ktorú vedie kardinál Victor Manuel Fernández. kardinál v stredu informoval členov synody o tejto otázke s tým, že v súčasnosti sa nebude udeľovať súhlas s diakonkami, ale že “hĺbkové štúdium” bude pokračovať až do roku 2025.

Randazzo s odvolaním sa na túto skupinu povedal, že František preniesol túto otázku z rokovania synody “nie preto, aby ju odstránil z rozhovoru, ale aby sa do nej hlbšie ponoril; aby skutočne videl, čo’tam je.”

“Keď sú ženy vytláčané na okraj do miest chudoby, násilia – domáceho či sociálneho –keď sa zužujú ich pracovné možnosti a sú vylúčené z účasti na živote spoločenstva a Cirkvi, je to škandál proti evanjeliu,” pokračoval.

“Musíme sa k tomu vyjadriť, a nie byť stále posadnutí touto inou otázkou,” dodal austrálsky biskup v súvislosti so ženským diakonátom.

Nech sa skúma iná otázka, ale preboha’v mene Ježiša, môžeme sa starať o naše ženy a zahrnúť ich! Môžeme prestať hovoriť o ženách a počúvať a hovoriť so ženami. Takto je Cirkev povolaná konať. Takto koná Ježiš v evanjeliu. Chodí s nimi, kráča s nimi, počúva ich a zahŕňa ich do života evanjelia. Nie sme povolaní robiť to isté?

Randazzo predtým poukázal na prehliadané ekologické problémy vo svojom domovskom biskupskom regióne Oceánia, keď odsúdil “výklenkové otázky”, ktoré presadzujú niektorí členovia synody. Tieto “výklenkové otázky” sú podľa neho dôležité, “ale nie natoľko, aby prevážili nad otázkami života a smrti, a často, keď sa o nich hovorí, nepočujeme Ježišovo meno ani dobrú správu, ktorá je jedinou dobrou správou pre túto planétu.”

Katolícka cirkev neomylne učí, že je nemožné vysvätiť ženy do posvätných rádov, vrátane diakonátu. Vo svojom apoštolskom liste z roku 1994 Ordinatio Sacerdotalis pápež Ján Pavol II. učil: “Vyhlasujem, že Cirkev nemá nijakú právomoc udeľovať kňazské svätenie ženám a že tento úsudok majú s konečnou platnosťou zastávať všetci“veriaci Cirkvi.”

V roku 2018 vtedajší prefekt CDF kardinál Luis Ladaria Ferrer, SJ, obhajoval učenie Ordinatio Sacerdotalis  ako nesúce znak “neomylnosti,” pričom Ján Pavol II. “formálne potvrdil a explicitne vyjadril, aby odstránil všetky pochybnosti, to, čo ordinárne a univerzálne Magistérium v priebehu dejín dlho považovalo za súčasť depozitu viery.”

“Je však určite nepochybné, že toto definitívne rozhodnutie pápeža Jána Pavla II. je skutočne dogmou viery Katolíckej cirkvi a že tomu tak bolo samozrejme už predtým, ako tento pápež definoval túto pravdu obsiahnutú v Zjavení v roku 1994,” vyhlásil bývalý prefekt CDF kardinál Gerhard Müller v roku 2019.

Plné spravodajstvo o synode o synodalite nájdete na LifeSiteNews.com a na X účte vatikánskeho korešpondenta LifeSite’s.