shutterstock_1626292093-810x500.jpg

Sudca v Kentucky zrušil zákon o nárazníkovej zóne v Louisville

3
Kultúra života

Sudca okresného súdu v Kentucky rozhodol, že zákon o nárazníkovej zóne pred potratovým zariadením v Louisville nemožno presadzovať, čím sa skupinám bojujúcim za život dostalo súdneho víťazstva a možnosti pokračovať v poradenstve pre ženy. Trvalý súdny príkaz na nariadenie o nárazníkovej zóne bol vydaný 13. septembra po právnom boji, ktorý trval viac ako tri roky.

Trvalý súdny príkaz účinne zrušil protiústavný zákon o nárazníkovej zóne v Louisville’a umožnil poradcom na chodníku robiť to, čo robia najlepšie - ponúkať zúfalým ženám alternatívy k potratu, ktoré im zachraňujú život a posilňujú ich.

“Sme nadšení z tohto víťazstva po dlhoročnom boji, ktoré obhajuje dôležité práva našich klientov a ich služieb vyplývajúce z prvého dodatku, ” povedal Chris Wiest, ktorý zastupoval organizácie Kentucky Right to Life a Sisters for Life, podľa KentuckyToday.

Asociácia Kentucky Right to Life, Sisters for Life a jednotliví zástancovia ochrany života najprv napadli nariadenie mesta Louisville’s Vyhlášku O-179-21 v júni 2021 s tým, že zákon o nárazníkovej zóne je protiústavný a porušuje práva vyplývajúce z prvého dodatku. Vyhláška zakazovala poradcom na chodníku vstupovať do vzdialenosti 10 metrov alebo blokovať vstup do ženského chirurgického centra EMW Women’s, čo výrazne obmedzovalo ich legálnu možnosť pomáhať ženám pri vstupe a výstupe z potratového zariadenia.

Podľa Kentucky Today, “EMW už interrupcie nevykonáva a ich budova bola v máji 2023 daná na trh, ale okresná sudkyňa Rebecca Jennings’ v rozhodnutí uvádza, že poradcovia na chodníku sa presunuli do zariadenia plánovaného rodičovstva v Louisville,” ktoré nevykonáva interrupcie.

Akkoľvek toto zariadenie neponúka interrupcie priamo na mieste, spoločnosť Planned Parenthood otvorene smeruje ženy do blízkych potratových centier alebo ich odkazuje na online distribútorov potratových tabletiek.

Čítajte: 3 ďalšie pokojné pro-liferky odsúdené kvôli ‘sit-in’ protestu v potratovom zariadení v Tennessee

Správny boj začal keď poradcovia na chodníku, ktorí slúžili pred ženským chirurgickým centrom EMW Women’vrátane Sisters for Life, Kentucky Right to Life, Edward Harpring a Mary Kenney, zažalovali starostu Louisville, vládu mesta Louisville, policajného šéfa a okresného prokurátora po tom, ako bol v Louisville prijatý zákon o nárazníkovej zóne. Žalobcovia získali svoje prvé víťazstvo v decembri 2022, keď šiesty odvolací obvod nariadil predbežný súdny zákaz uplatňovania zákona a zabránil mestu presadzovať nariadenia o nárazníkovej zóne. Napriek veľkému odporu sudkyňa Západného okresného súdu Rebecca Grady Jenningsová 30. marca 2024 povolila, aby sa prípad posunul ďalej, čo viedlo k nedávnemu rozhodnutiu v prospech žalobcov.

Zakladateľka organizácie Sisters for Life Angela Minterová, oslavovalanajnovšie rozhodnutie, ktoré umožní jej práci pokračovať.

“Je to víťazstvo viery a slobody prejavu, spravodlivosť pre mamičky a deti a ďakujeme všetkým, ktorí v tomto boji za život pevne stáli,” povedala.

Vyzvite Walmart, Costco, Kroger a ďalšie veľké reťazce, aby odolali tlaku na výdaj potratovej tabletky

Publikované so súhlasom Live Action