Supreme-Court-1-810x500.jpg

BREAKING: Najvyšší súd zamietol pokus Bidenovej administratívy prinútiť Texas povoliť "núdzové" potraty

1
Kultúra života

Najvyšší súd zamietol návrh Bidenovej-Harrisovej administratívy, ktorá chcela prinútiť lekárov v Texase, aby v rozpore so štátnymi zákonmi vykonávali tzv. núdzové potraty.

Súdcovia zamietli odvolanie Bidenovho ministerstva spravodlivosti proti rozhodnutiu súdu nižšej inštancie, ktorý zablokoval presadzovanie pro-potratových federálnych pokynov, ktoré nariaďujú, aby zariadenia núdzovej starostlivosti vykonávali potraty v štátoch, ktoré ich zakazujú.

Pokyny, ktoré Bidenova administratíva vydala v júli 2022 v reakcii na zrušenie rozsudku Najvyššieho súdu vo veci Roeová proti Wadeovi, mali za cieľ reinterpretovať federálny zákon o pohotovostnej lekárskej starostlivosti a aktívnej práci (EMTALA) z roku 1986 a vyžadovať od lekárov, aby “poskytovali” interrupcie ženám s “naliehavým zdravotným stavom” - aj keď tým porušujú štátne obmedzenia týkajúce sa interrupcií.

Čítajte: Matka sa podelila o krásny život 10-ročného dievčatka s trizómiou 18: ‘We just love our little girl’

EMTALA, ktorá sa vzťahuje na nemocnice, ktoré sa zúčastňujú na programe Medicare, nespomína interrupciu a v skutočnosti vyžaduje ochranu pre “nenarodené dieťa.”

Potrat – zničenie nevinného nenarodeného dieťaťa – je vždy vážne nemorálny a nie je nikdy nevyhnutný ani ospravedlniteľný z údajných dôvodov “zdravia.”

Okresný sudca James Wesley Hendrix v roku 2022 zastavil presadzovanie usmernenia Bidenovej administratívy a v januári piaty obvodný odvolací súd jeho rozhodnutie jednomyseľným rozhodnutím potvrdil. Texas a dve pro-life lekárske združenia – American Association of Pro-Life Obstetricians & Gynecologists a Christian Medical & Dental Associations – podali žalobu na zablokovanie usmernenia.

Generálna právna zástupkyňa Bidenovej administratívy Elizabeth Prelogar požiadala Najvyšší súd, aby zrušil uznesenie piateho obvodu’

Najvyšší súd oznámil svoje rozhodnutie v pondelok ráno bez komentára.

Texas má jednu z najsilnejších pro-life ochranných opatrení v krajine, vrátane takmer úplného zákazu, ktorý zakazuje interrupciu s výnimkou prípadov, keď má žena “život ohrozujúci fyzický stav” a údajne “jej hrozí smrť” alebo “podstatné poškodenie hlavnej telesnej funkcie.”

Čítajte: Prední lekárski odborníci tvrdia, že priamy potrat nie je z lekárskeho hľadiska nevyhnutný na záchranu života matky

V samostatnom prípade začiatkom tohto roka Najvyšší súd opustil v platnosti rozhodnutie súdu nižšej inštancie v Idahu, ktoré umožnilo Bidenovej administratíve prinútiť tento štát, v ktorom tiež platí takmer úplný zákaz potratov, aby povolil niektoré potraty na pohotovosti, kým sa skončí súdny spor.