shutterstock_2151149267-810x500.jpg

Ako Izrael využíva techniku "hasbara" na oklamanie Američanov, aby podporili jeho vojny

8
Kultúra smrti

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli zo strany Bidenovej administratívy

Poznámka redaktora: Toto je druhá časť trojdielneho seriálu. Najskôr si prečítajte 1. časť tu 

V roku 1984 sa začala propagandistická kampaň, ktorá pokračuje dodnes, s cieľom zmeniť vnímanie Izraela americkou verejnosťou 

V tomto roku AIPAC začal distribuovať svoju “vysokoškolskú príručku” o vnímaní Izraela na univerzitných kampusoch v USA a v ktorom Americký židovský kongres sponzoroval konferenciu.

Táto konferencia odporúčala spoločnú kampaň na zmenu myslenia Američanov o Izraeli. Nazývala sa “hasbara” v hebrejčine a bola podniknutá s cieľom čeliť vplyvu hrozných obrazov, ktoré vyvolala vojna Izraela’v Libanone v roku 1982. Denník Washington Post v roku 1982 informoval, že izraelský premiér Menachem Begin sa sťažoval na “boj o pravdu.”Aký to bol boj?"

Beginova’vláda tvrdila, že Izrael zabil len 600 civilistov, zatiaľ čo americkí “spravodajskí predstavitelia označili za presný odhad 10 000 mŕtvych civilistov …, ktorý prvýkrát dostali od libanonského veľvyslanca pri OSN. Predseda [Senátu pre zahraničné vzťahy Charles] Percy dodal, že ‘nepotvrdený’ odhad môže byť až 14 000.”

Čítajte: US príliš znepokojené ‘politickými, ekonomickými’ ziskami, hovorí libanonský biskup v naliehavej mierovej výzve

Titulok bol “Hra čísel zahmlieva mýto v Libanone.”Izrael odvtedy hrá túto hru a popiera reálne údaje o počtoch obetí svojej vojny v Gaze, aj keď The Lancet a jeho vlastné spravodajské zdroje priznávajú, že sú presné.

Lawrence Wilkerson, šéf štábu ministra zahraničných vecí Colina Powella začiatkom roka 2000, o svojich skúsenostiach s izraelským režimom hovorí: “Nikdy, nikdy neverím izraelským údajom. Izraelčania sú patentovaní klamári. Dovoľte mi to zopakovať: Zatiaľ čo Izrael bagatelizuje obete, zároveň používa doktrínu Dahíja, ktorá “vyzýva na použitie masívnej, neprimeranej sily a zámerné útoky na civilistov a civilnú infraštruktúru.”

Prečo sa nazýva Dahíja? Je pomenovaná podľa miesta bývalého izraelského vojnového zločinu.

“Doktrína je pomenovaná podľa predmestia Dahíja v Bejrúte, kde má svoje sídlo libanonská polovojenská skupina Hizballáh, ktorú izraelská armáda zrovnala so zemou počas útoku na Libanon v lete 2006, pri ktorom zahynulo takmer 1 000 civilistov, z toho asi tretina detí, a spôsobila obrovské škody na civilnej infraštruktúre krajiny”” Inštitút pre blízkovýchodné porozumenie vysvetľuje.

Toto je jeden z príkladov “nepopulárnej politiky”, ktorú má propagovať používanie propagandy. To je cieľom “hasbary.”

Konferencie hasbary v roku 1984 sa zúčastnili odborníci na reklamu, PR guruovia, novinári a “vedúci predstavitelia významných židovských skupín.” Medzi jej aktivity patria záznamy záznamy o tom, že jej členovia sa “zúčastňujú na významných pochodoch a podujatiach za voľby, ovplyvňujú U.Kongresu USA a štátnych zákonodarných orgánov pri rozhodovaní o potratoch.”

NPR v tomto roku informovala, že tieto “hasbara” snahy sú teraz zamerané na USA. zákonodarcov priamo – na podporu izraelskej “kampane” v Gaze.

Čítajte: Pápež František vyzýva na modlitbu a pôst 7. októbra, aby priniesol svetu mier

Podľa dokumentu s názvom Okupácia americkej mysle, “hlavným cieľom konferencie bolo vypracovať stratégie na otočenie nepopulárnej izraelskej politiky – a čeliť negatívnemu spravodajstvu v tlači tým, že sa vopred formuje mediálny rámec,” podľa reportáže. Čo bolo cieľom konferencie? Izraelský reklamný manažér Martin Fenton je citovaný, ako povedal: “Priznajte si to. Zaoberáme sa zmenou myslenia ľudí. Prinútiť ich myslieť inak. Na to potrebujeme propagandu.”

O kroku Amerického židovského kongresu z roku 1984 smerujúcom k ovládnutiu americkej mysle v prospech Izraela si môžete prečítať v jeho vlastnej správe tu. S časťami o “Verejnom obraze Izraela”” “Možnostiach Hasbary” a “Prezentácii nepopulárnych politík” sa číta ako príručka o predaji večnej vojny a genocídy ako vlasteneckej povinnosti Američanov.

Fentonova’40-ročná stratégia hasbara vytvorila v Spojených štátoch mediálne prostredie, v ktorom sa popierajú základné fakty a realita izraelských’činov sa starostlivo udržiava mimo dohľadu Američanov. Je to jedna z najúspešnejších kampaní izraelskej lobby, ktorá podľa správy Cambridge University Press priviedla Ameriku na okraj priepasti.

USA. predstavitelia popierajú, že by vedeli o atentátoch

Prečo došlo k tomuto poslednému útoku na Izrael?

Irán tvrdí, že vlna teroristických atentátov, ktoré vykonal Izrael, podnietila jeho raketový útok. Izrael vykonal viac atentátov ako ktorýkoľvek iný štát v rámci teroristickej kampane, ktorá predchádza vyhláseniu štátu Izrael v roku 1948.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vyhlásil, že tieto najnovšie atentáty spáchal Izrael bez toho, aby varoval USA.USA. Podobne aj teroristické útoky Izraela po Libanone, Sýrii a Iraku s použitím diaľkovo odpálených pagerov a vysielačiek boli podľa správ vykonané bez vedomia USA.USA – hoci Jake Sullivan reagoval s “obdivom,” ako uviedol Ynet reportoval. Iní predstavitelia sa podľa neho “obávajú, že eskalácia za chrbtom USA ”by mohla spustiť totálnu vojnu na Blízkom východe.”

Vyše 3 000 osôb bolo zranených alebo zabitých nástražnými výbušnými systémami, tretina z nich boli údajne nevojenskí civilisti vrátane niekoľkých detí.

Plukovník Macgregor: USA. ‘vedelo’

Plukovník vo výslužbe Douglas Macgregor bez okolkov odmieta tvrdenie, že USA o týchto krokoch nevedeli, a naznačuje, že izraelská a americká vojnová politika je v skutočnosti jedna a tá istá – a že obavy z totálnej vojny sa ignorujú.

Prečo, pýta sa Macgregor, Spojené štáty postupujú vo vojne v mene Izraela?"

“Podľa akých ústavných alebo morálnych noriem vedieme vojnu? Nevyhlásili sme vojnu. Hizballáh nepredstavuje pre Spojené štáty žiadnu hrozbu. Nemáme s Izraelom spojeneckú zmluvu,” povedal.

Macgregor otvorene tvrdí, že cieľom Izraela je “zničiť … a odstrániť Irán ako veľkú mocnosť v regióne,” a vysvetľuje: “Myslím si, že neexistuje žiadny dôkaz, že by v Jeruzaleme alebo vo Washingtone bola za akýchkoľvek okolností ochota uvažovať o akýchkoľvek rozhovoroch alebo rokovaniach o čomkoľvek až do zabezpečenia týchto cieľov.”

Macgregor varuje, že po úmyselnom “vyprovokovaní” tohto raketového útoku Izrael teraz “pôjde po Iráne s pomstou” a rozpúta vojnu, do ktorej, ako dúfa, vtiahne Spojené štáty.

Iránsky pohľad

Iránsky profesor Mohammad Marandi poskytol 2. októbra rozhovor britskej ’televízii Sky News a poskytol pohľad z Teheránu, ktorý ostro kontrastoval s tým, čo prezentovali západné médiá.

V ňom varuje, že Irán “vráti tvrdší úder” v prípade, že sa Izrael bude snažiť o odvetu, a hovorí, že iránsky’raketový útok bol “obrovským úderom pre izraelský režim– a história tohto konfliktu nesiaha do minulého roka, je to 76 rokov … etnických čistiek” zo strany Izraela v regióne.

Marandi varoval, že americko-podporovaná regionálna vojna by mala pre Západ zničujúce dôsledky: “Trh s ropou a plynom spôsobí situáciu, v ktorej sa zrúti svetová ekonomika a milióny ľudí sa dostanú do pohybu. Preto si treba dávať pozor na hlúpe chyby.

Marandi bol presvedčený, že Izrael bude v každej takejto vojne porazený, pričom sa odvolával na jeho neschopnosť čeliť moderným iránskym raketám.

Irán prvýkrát spustil vlnu bezpilotných lietadiel a rakiet proti Izraelu v apríli v reakcii na izraelské bombardovanie komplexu iránskeho veľvyslanectva v Sýrii s cieľom zavraždiť kľúčových iránskych predstaviteľov, ktorí sa stretli na tomto medzinárodným právom chránenom miesten. S odvolaním sa na to, že ide o jasné porušenie diplomatickej imunity, Iránci povedali, žejeich reakcia bola legitímna. V tejto druhej odpovedi na izraelský terorizmus sa Iránci ešte raz opäť odvolali na medzinárodné právo.

Čítajte: Svet nemôže ignorovať pokračujúce útoky Izraela’na civilistov v Gaze

Izrael, keďže stále prebiehali mierové rokovania týkajúce sa Gazy, zabilhlavného vyjednávača Hamasu kým bol hosťom v Iráne,a zhodil stovky 2000-kilogramových bômb na libanonské hlavné mesto Bejrút. Denník Washington Post potvrdil, že aspoň niektoré z týchto bômb dodali USA. Izrael odvtedy pokračoval v bombardovaní libanonského hlavného mesta a začal pozemnú ofenzívu do Libanonu. Najnovšia invázia Izraela’do Libanonu prišla bezprostredne po tom, ako izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý piatok počas prestávky na summite OSN v New Yorku nariadil zavraždiť bombovým útokom vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha.

BBC informovala o “obrovskej sérii výbuchov”, ktoré zrovnali so zemou šesť obytných budov pri úspešnom pokuse o zabitie Iránom podporovaného “vodcu odporu”, ktorého smrť bola potvrdená v sobotu.

Iránska’odpoveď prišlav utorok večer, pričom na Izrael bolo údajne vypálených približne 200 rakiet. K žiadnym izraelským obetiam nedošlo. 

Hĺbkovo o útoku Iránu

V videoreportáži pre sudcu Andrewa Napolitana bývalý zbrojný inšpektor OSN Scott Ritter vysvetlil, že ak “Irán chce ‘urobiť Izrael’”–bvypálenie civilnýchoblastí ako Izrael pokračuje v Bejrút a Damask – “Irán by zabil tisíce ľudí. Izrael bombardovalicivilné obyvateľstvo centrum v Sýrii dva týždne po ničivých zemetraseniach v roku 2023, v jednom z príkladov dlhodobej kampane U.S.-financovaných regionálnych úderov.

Keď Ritter vysvetlil, ako izraelský’protiraketový štít Iron Dome” zlyhal, pretože ho prekonala nová raketová technológia, zároveň odsúdil posmešné správy izraelských priaznivcov, ktorí tvrdili, že Iránci zlyhali, pretože ich útok nezabil žiadnych Izraelčanov.

Naopak, povedal, že skutočnosť, že Irán zaútočil na “vojenské ciele” v noci, ukazuje nielen to, že Iránci sa chceli vyhnúť obetiam, ale aj to, že majú schopnosť prekonať Železnú kupolu a úspešne na ňu zamerať ciele.

Ritter tvrdí, že to dokazuje, že Irán má skutočne silu zničiť infraštruktúru Izraela”, ako prisľúbil, ak Izrael bude pokračovať v eskalácii konfliktu. Na základe tejto analýzy, ktorú podporujú ďalšie správy, USA a Izrael presadzujú stratégiu smerujúcu k vojne, ktorú Izrael nemôže vyhrať.

Ak vláda Spojených štátov skutočne ovláda situáciu – aký je plán? Zistite to v 3. časti…

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli