SPENGLER-810x500.jpg

Hlava latinskoamerických biskupov chváli amazonskú liturgiu a vyjadruje otvorenosť ženatým duchovným

6
Neutral

Predseda Biskupskej rady Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAM) dnes uviedol, že ženatí diakoni a kňazi môžu byť pomocou pre regióny s malým počtom kňazov, a zároveň tomuto korešpondentovi potvrdil, že v Brazílii prebieha amazonský obrad a inkulturácia liturgie domorodými obyvateľmi.

Počas tlačovej konferencie o synodalite 8. októbra arcibiskup Jaime Spengler OFM odpovedal na otázky tohto korešpondenta týkajúce sa amazonského obradu svätej omše. Len pred niekoľkými týždňami kľúčový teológ, ktorý sa podieľal na príprave tohto obradu, potvrdil, že ešte tento rok sa začne jeho trojročné skúšobné obdobie.

Čítajte: Nový amazonský obrad omše vstúpi do 3-ročnej ‘experimentálnej fázy’

“V súčasnosti hovoríme o možnosti amazonského obradu,” povedal Spengler, keď bol požiadaný, aby uviedol ďalšie podrobnosti o tejto novinke.

“Máme komunity vo viacerých oblastiach, kde trvá dni, týždne, dokonca mesiace či roky, kým ľudia nemôžu sláviť eucharistiu,” dodal s tým, že Církevná konferencia o Amazónii (CEAMA) sa “hovorí o možnosti špecifického obradu pre amazonskú oblasť – to je fakt.”

“Na druhej strane,” dodal, “existuje aj niečo, čo hovorí o nasledujúcom usmernení: dnes máme v Latinskej cirkvi rímsky obrad a rímsky obrad musí byť inkulturovaný v rôznych reáliách.”

ČÍTAJ: Pápež František zriaďuje cirkevný orgán na realizáciu kontroverznej amazonskej synody

Natívna liturgická inkulturácia

Podľa tohto často používaného termínu pápeža Františka – inkulturácie – v súvislosti s liturgiou, Spengler povedal, že jeho osobný názor je za “hlbšie” štúdium “tejto možnosti.”

Spengler, menovaný za nového kardinála práve túto nedeľu, poznamenal, že by si to vyžadovalo “osobitnú citlivosť a pozornosť zo strany zúčastnených strán, pripravenosť nájsť cestu, spôsob, ako sa dostať na cestu.”

Akulturácia je podľa neho kľúčová v amazonskej oblasti:

Ak hovoríme o Amazónii, koľko tam máme národov? Koľko kultúr a rôznych jazykov? Nájsť obrad, ktorý môže byť typický pre tento región, nový obrad – myslím si, že by mohlo byť jednoduchšie nájsť spôsob, ako inkulturovať rímsky obrad, než iné riešenie.

Spengler sa odvolával na omšu v Manause v roku 2023, počas ktorej “niektorí domorodci slúžili pri oltári v rôznych funkciách a pri tejto príležitosti sme postupovali podľa rímskeho obradu.”

Veľmi chválil inkulturáciu prítomnú v liturgii a povedal, že jej “dôstojnosť” a “úcta” na neho veľmi zapôsobili:

Ale vidieť domorodých služobníkov, ako robia to, čo sa od nich žiadalo – pravdepodobne nie tak, ako sme zvyknutí v našich reáliách – bolo naozaj niečo ohromujúce.

Dôstojnosť, úcta, pozornosť, starostlivosť: spôsob, akým vykonávali všetky potrebné činnosti, bol taký pozoruhodný.

Byť súčasťou tohto obradu, tak ma zasiahla táto dôstojnosť, dôstojnosť, ktorá nám niekedy chýba: nedokážeme si ju uvedomiť pri našich slávnostiach, akokoľvek slávnostné môžu byť. Preto ma vtedy v Manause skutočne zasiahla táto slávnosť, na ktorej sa zúčastňovali domorodci.

Neobjavili sa žiadne konkrétne podrobnosti o tom, ako by amazonský obrad vyzeral alebo aké prvky domorodej inkulturácie by sa v ňom vyskytli. Zanietení vatikánski pozorovatelia si však pripomenú obrad Pachamama vo Vatikáne počas amazonskej synody v roku 2019 spolu s inkulturáciou prítomnou v schválenom zairskom obrade a navrhovanom mayskom obrade.

ČÍTAJ: Vatikán zvažuje ‘mayský obrad’ omše po tom, čo ho mexickí biskupi drvivou väčšinou schválili

Najmä biskup Raimundo Vanthuy Neto zo São Gabriel da Cachoeira v Brazílii v auguste naznačil, že amazonský obrad alebo inkulturovaná liturgia bude skutočne používať prvky pôvodného pohanského kultu vrátane ich spôsobu pálenia kadidla.

“Vo viacerých regiónoch domorodé skupiny používajú namiesto kadidelnice akúsi hlinenú misku a pália v nej svoje obvyklé živice,” povedal pre Crux. “To sú príklady kultúrnych a identitárnych prvkov týchto národov. Takže nebudeme’nič vytvárať, len’vytvoríme nový obrad podľa už existujúcich praktík.”

Záverečný dokument amazonskej synody vyzýval k vytvoreniu takéhoto amazonského obradu založeného na pôvodných praktikách. Tento “amazonský obrad” by “vyjadroval liturgické, teologické, disciplinárne a duchovné dedičstvo Amazónie,” čo by napomáhalo “evanjelizačnému dielu.”

Viri probati stále na stole

Kľúčovým sprievodným aspektom amazonskej synody 2019 a amazonského obradu je kontroverzná otázka ženatých duchovných alebo viri probati. Téma je navrhnutá v Querida Amazonia dokumente, ktorý vzišiel zo synody 2019.

Odpovedajúc na otázku novinára v tlačovej miestnosti o možnosti ženatých kňazov, Spengler na úvod poznamenal, že táto otázka je “veľmi chúlostivá,” a označil ju za “záležitosť súvisiacu s disciplínou Cirkvi, nie s teológiou.”

Pripomenul však svedectvo biskupa v strednej Brazílii, ktorý sa stretol s problémom, že má len jedného kňaza na pokrytie oblasti, “ktorá je dvakrát väčšia ako Taliansko.”

Vzhľadom na tento problém Spengler povedal, že ženatí duchovní sú “skutočnosťou, ktorá si skutočne vyžaduje prehĺbenie.”

“Neviem, či možnosť mať ženatých mužov, ktorí by plnili úlohu presbyterov, by bola najlepším riešením alebo nie,” poznamenal. “Myslím si však, že potrebujeme otvorenosť a úprimnosť, aby sme sa touto otázkou zaoberali.”

Vyvolený kardinál spojil otázku ženatých kňazov aj s rozšírením stálych diakonov –, čo sa v desaťročiach po Druhom vatikánskom koncile stalo oveľa bežnejším javom. “Ale vychádzajúc zo skúsenosti so stálym diakonátom, možno by v blízkej budúcnosti mohli byť títo muži vysvätení aj za kňazov pre konkrétne spoločenstvo. Je’zrejmé, že potom bude z našej strany potrebná otvorenosť našich sŕdc, aby sme boli veľkorysejší."”

Odrážajúc slová Františka a predstaviteľov viacerých rímskych kuriálnych úradov, Spengler poukázal na tradíciu Cirkvi’ale zároveň vyzval Cirkev, aby držala krok so súčasnou dobou:

Nemám pre vás odpoveď, ale môžeme a musíme sa touto otázkou zaoberať a čeliť jej s odvahou vzhľadom na teologické aspekty z Biblie a tradície Cirkvi: to je samozrejmé. Musíme však venovať pozornosť aj znameniam doby. Apoštoli najprv dokázali pochopiť znamenia čias, potom dokázali nájsť odpoveď na rôzne situácie a dúfam, že to dokážeme aj my.

V roku 2018 však kardinál Robert Sarah – vtedy prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí – odsúdil návrh viri probati , keď povedal, že “plán, ktorý opäť niektorí presadzujú, oddeliť celibát od kňazstva udeľovaním sviatosti ordinácie ženatým mužom (“v tomto prípade ide o plán, ktorý by sa mal uskutočniť v roku 2018, pozn. aut;viri probati”) z, ako hovoria, ‘pastoračných dôvodov alebo nevyhnutnosti,’ by mal vážne dôsledky, v skutočnosti by definitívne porušil apoštolskú Tradíciu.”

Toto odsúdenie zopakoval aj v roku 2019 v súvislosti s Amazonskou synodou:

Ak by z nedostatku viery v Boha a vplyvom pastoračnej krátkozrakosti Synoda pre Amazóniu rozhodla o ordinácii viri probati, fabrikovaní služieb pre ženy a ďalších podobných nezrovnalostiach, situácia by bola mimoriadne vážna.