JD-Vance-PA-rally-810x500.png

JD Vance naznačuje, že v Trumpovom druhom funkčnom období môže byť na stole zrušenie plánovaného rodičovstva

7
Kultúra života

Senátor americkej republikánskej strany JD Vance z Ohia tento víkend prekvapil politických pozorovateľov, keď naznačil, že ak Donald Trump vyhrá tohtoročné prezidentské voľby, federálne financovanie potratov sa skončí.

“V otázke zrušenia financovania plánovaného rodičovstva, pozrite, myslím, že náš názor je taký, že si nemyslíme, že by daňoví poplatníci mali financovať neskoré potraty,”povedal Vance novinárom v sobotu po masívnom Trumpovom mítingu v Butleri v Pensylvánii.

“To bol konzistentný názor Trumpovej kampane už v prvom kole. Zostane to konzistentný názor.”

Vanceove’výroky podnietili k tomu, aby sa ozvali zástancovia života aj skupiny podporujúce potraty.

“Bola som nadšená tým, čo senátor Vance povedal,”Mary Szochová z Rady pre výskum rodiny povedala pre Washington Watch, podcast skupiny”“dúfam, že to znamená, že sa zaviazali”úplne zrušiť plánované rodičovstvo.”

Plánované rodičovstvo dostáva približne 592 miliónov dolárov od amerických daňových poplatníkov vo forme úhrad za lieky, vládnych grantov a iných programov každý rok. Podľa inštitútu Charlotte Lozier vykonáva v priemere viac ako 365 000 potratov ročne, pričom menej ako 1 % z nich sú “neskoré potraty” v 21. týždni tehotenstva alebo neskôr.

Kým bol Trump vo funkcii, podpísal “pravidlo ochrany života” pre financovanie z hlavy X, ktoré zakazovalo, aby federálne doláre smerovali do plánovaného rodičovstva. Toto opatrenie však Joe Biden v roku 2021 zrušil.

Trump tiež podržal Hydeov dodatok a obnovil politiku Mexico City, ktoré zakazujú, aby sa na interrupcie používali peniaze z programu Medicaid, resp. zahraničnej pomoci USA. Počas prvého Trumpovho funkčného obdobia bol navrhnutý zákon sledujúci o definancovaní plánovaného rodičovstva, ktorý však nikdy neprešiel Kongresom. V tomto volebnom období vôbec nevedie kampaň za zrušenie plánovaného rodičovstva.

Pro-potratové skupiny sa vrhli na Vanceove’poznámky.

“JD Vance sa zabudol držať scenára, pripúšťa, že spolu s Donaldom Trumpom v druhom funkčnom období zruší plánované rodičovstvo,” znel titulok z Vanity Fair článku.

Vance’s “mrazivými” poznámkami “letí do tváre tomu, ako sa iní republikáni vrátane Trumpa snažili prezentovať umiernenejšie názory na potraty,” píše sa v článku pre The New Republic .

Vance odhalil kandidáta Kamaly Harrisovej Tima Walza počas ich prvej a jedinej debaty minulý týždeň. Vance vyzdvihol, ako Walz podpísal legislatívu, ktorá zaručuje “základné právo” na fakticky neobmedzený potrat. Vysvetlil tiež, že Walz schválil súhrnný zákon, ktorý zrušil väčšinu minnesotských’ochranných opatrení pri narodení živých detí, ktoré prežili pokus o potrat.

“To je v podstate barbarské. Chcete prinútiť katolícke nemocnice, aby vykonávali potraty proti svojej vôli?"” Vance sa opýtal.


Bude zaujímavé sledovať, ako na Vance’ov komentár zareaguje Trumpova kampaň, keďže Trump počas viceprezidentskej debaty prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že by vetoval federálny zákaz interrupcií, pretože interrupcie sú teraz “na štátoch.”

Jeho manželka Melania sa tiež vyslovila za to, aby ženy mali právo na potrat svojho nenarodeného dieťaťa. V nedávnom rozhovore pre Fox News povedala, že jej manžel “poznal môj postoj a moje presvedčenie odo dňa, keď sme sa spoznali” v roku 1998.