GettyImages-2168336403-1-810x500.jpg

Katolícke diecézy v USA odmietajú slúžiť omše za Trumpa

54
Neutral

Katolícke diecézy po celých USA odmietajú slúžiť omše za prezidenta Donalda Trumpa a ďalších politických kandidátov.

Katolícke kostoly od Filadelfie po Miami a od Spokane po Dallas potvrdili portálu LifeSiteNews, že nebudú slúžiť omše za Trumpa, pričom najčastejším vysvetlením je, že sa nemôžu angažovať v ničom politickom kvôli svojmu statusu oslobodenia od daní.

Tieto cirkvi často odmietali ponúknuť omšu za Trumpa aj s tým, že takáto omša by bola žiadaná za jeho dušu a nie za jeho kampaň. Zamestnanci cirkví niekedy vysvetľovali, že nebudú ponúkať omšu za žiadneho politického kandidáta.

Zbožná katolíčka Shannon Haaseová pre LifeSiteNews povedala, ako sa v diecéze San Antonio jej priateľka pokúsila predložiť žiadosť o omšu za “ochranu a nebeské vedenie Donalda Trumpa”, ale bola odmietnutá a jej farnosť jej povedala, že sa nemôžu modliť za Trumpa menovite, ale môžu sa modliť len za “voľby” vo všeobecnosti.

“Daňový štatút je dôležitejší ako duša?"” Haaseová sa neskôr zástupcu farnosti spýtala na odpoveď mlčaním, uviedla pre LifeSiteNews.

Michael Hichborn z Lepanto Institute sa pre LifeSiteNews vyjadril, že “obetovanie omše za dobro človeka — či už ide o politika, ktorý kandiduje na úrad, alebo nie — nemožno chápať ako politický akt, pretože omša nie je politickou modlitbou.”

“Obetovanie svätej omše je obetovaním nekonečného dobra Kristovej ’obety na Golgote Bohu Otcovi — a keď sa spolu s touto obetou zamýšľa dobro duše, nie je to nič iné ako modlitba Dobrého lotra, ktorý zomrel vedľa nášho Pána: ‘spomeň si na mňa, keď vojdeš do svojho kráľovstva,’” povedal Hichborn.

Predstavitelia diecéz Santa Fe v Novom Mexiku a Dallas v Texase pre LifeSiteNews potvrdili, že ich oficiálna politika nepovoľovania verejných omšových úmyslov za politických kandidátov vychádza zo smerníc Konferencie katolíckych biskupov USA (USCCB). USCCB uvádza vo svojej “Príručke o tom, čo robiť’a čo nerobiť’počas volebného obdobia”: “Nepodporujte kandidátov, politické strany alebo skupiny kandidátov, nevystupujte proti nim, ani nepodnikajte žiadne kroky, ktoré by sa dali rozumne interpretovať ako podpora alebo opozícia.”

Dallaská diecéza ďalej pre LifeSiteNews vysvetlila, že povoľuje kňazom obetovať sväté omše za politického kandidáta ako “súkromný úmysel, ale len vtedy, ak je to’neohlásené počas svätej omše,” a ak to’nie je“za to, aby vyhral voľbyn alebo že zmení názor.”

Z farností, ktoré sa LifeSiteNews podarilo kontaktovať z celej krajiny, len niekoľko uviedlo, že ponúknu omšu za Trumpa, niekedy s výhradou, že to bude za jeho dušu a nie za jeho kampaň. 

Naproti tomu kostoly v Oklahoma City, Kansas City, Miami, Philadelphii a Spokane vo Washingtone, ako aj v Dallase, San Antoniu a Santa Fe uviedli, že nemôžu ponúknuť omšu za Trumpa kvôli jeho “politickej” povahe, a to napriek konkrétnej žiadosti, aby omša bola obetovaná za jeho “dušu.” Viacerí zamestnanci katolíckych cirkví uviedli, že vykonanie niečoho, čo sa dokonca “považuje za čiastočne politické”, by mohlo ohroziť ich štatút oslobodenia od daní, a minimálne viacerí potvrdili, že túto politiku vydala ich diecéza, vrátane zamestnancov z Oklahoma City a San Antonia.

Zástupca diecézy Pensacola-Tallahassee na Floride navrhol, že nemôžu ponúknuť omšu za konkrétneho politického kandidáta, pretože by tým “naznačili, že podporujeme toho či onoho kandidáta.”Namiesto toho by mohli “ponúkať omše za politických lídrov vo všeobecnosti.”

Generálny riaditeľ organizácie Katolíci pre katolíkov John Yep upozornil, že sloboda ponúkať omšu za kohokoľvek je výslovne umožnená v kánonickom práve. Kán. 901 Kódexu kánonického práva z roku 1983 uvádza, že “Kňaz môže slobodne slúžiť omšu za kohokoľvek, živého alebo mŕtveho.” 

Yep pomohol spustiť svoju organizáciu’s Kampaň svätých omší za prezidenta Trumpa,” ktorá sa začala 14. júna, v deň Trumpových’narodenín, a má sa skončiť v deň volieb, 5. novembra. Kampaň bola doteraz mimoriadne úspešná napriek politike mnohých diecéz: Yep povedal pre LifeSiteNews, že kňazi sa už zaviazali alebo ponúkli celkovo 1 013 omší za Trumpa.

Podľa Yepa bolo približne 20 % ich žiadostí o omšu zamietnutých spravidla z dôvodu, že sa odmietli “angažovať v politike.”Nie je známe, koľko z úspešných omšových obiet za Trumpa bolo súkromných úmyslov, druhých alebo tretích pokusov o omšovú obetu a pod.

Yep vysvetlil na NewsMax uprostred spustenia svojej omšovej kampane: “Práve teraz sa modlíme, aby nás Donald Trump zastupoval proti tejto invázii ateistického komunizmu, aby mal odvahu a modlitby, ktoré potrebuje na víťazstvo v tomto boji.”

Katolíci za katolíkov poznamenali, že sila omše za dušu je mocnejšia ako akákoľvek iná modlitba: ​“Cirkev považuje omšu za najväčšiu možnú modlitbu príhovoru, pretože je dokonalou obetou Krista Otcovi,” uvádza sa na internetovej stránke skupiny’stanovuje.

Jep zdôraznil pre LifeSiteNews “iróniu” katolíckych cirkví’ odmietanie uznať, ako stranícke postoje “odrážajú alebo’neodrážajú katolícku náuku”, aj keď jasne zaujímajú stanovisko k štátnym volebným opatreniam, ako je napríklad floridský’Amendment 4, ktorý by vyžadoval, aby potraty boli povolené z akéhokoľvek dôvodu pred “životaschopnosťou” plodu a fakticky by znehodnotil zákazy po“životaschopnosti” tým, že by vyňal každý potrat, o ktorom potratár tvrdí, že je zo “zdravotných” dôvodov.