Court-of-Kings-Bench-810x500.png

Právnici žiadajú súd v Alberte, aby umožnil podnikom vymáhať od vlády náhradu škody za zastavenie prevádzky COVID

14
Neutral

Majitelia podnikov v Alberte, ktorí čelili masívnym stratám alebo trvalému zatvoreniu v dôsledku mandátov COVID, budú možno čoskoro môcť pokračovať v hromadnej žalobe proti provinčnej vláde po tom, čo právnici zastupujúci podniky boli na súde na certifikačnom pojednávaní.

V návrhu Rathovej žaloby sú ako “zástupcovia žalobcov, ktorí utrpeli značnú finančnú ujmu v dôsledku (bývalého hlavného lekára Alberty) Dr. (Deena) Hinshaw’ových príkazov v oblasti verejného zdravia, uvedení Rebecca Ingramová, majiteľka posilňovne, a Chris Scott, majiteľ reštaurácie.”

Známa slobodomyseľná ústavná právnička Eva Chipiuková bola s Rathom na súde na certifikačnom pojednávaní. V X príspevku z 3. októbra sa podelila o to, že to boli “zaujímavé dva dni na súde, keď argumentovala v mene podnikov, na ktoré majú vplyv Alberta’príkazy na ochranu verejného zdravia.”

“V srdci demokratických spoločností leží základný princíp: Spravodlivosť musí byť nielen vykonaná, ale musí byť aj viditeľná. Keď justičné systémy fungujú otvorene, zachováva sa dôvera verejnosti. Ľudia musia byť svedkami spravodlivosti, nestrannosti a riadneho procesu v praxi,”napísala.

“Keď vlády fungujú vo svetle verejnej kontroly, udržiavajú nielen zákon, ale aj dôveru svojich občanov, čím zabezpečujú, že správa vecí verejných nie je len mechanizmom moci, ale aj majákom spravodlivosti a rovnosti.”

Chipiuk sa podelila o to, že rozhodnutie o tom, či bude alebo nebude môcť súdny proces pokračovať, príde o niekoľko mesiacov. Poznamenala, že bude “zaujímavé, ako sudca v tomto prípade rozhodne.”

“A bude veľmi zaujímavé, ako zareaguje vláda. Mali možnosť predbehnúť túto záležitosť, ale rozhodli sa tak neurobiť. Uvidíme, či sa vydali správnou cestou, alebo či budú doháňať a doháňať neskôr,”povedala.

Albertský sudca Colin Feasby na konci súdneho certifikačného pojednávania poznamenal, že obe strany predložili dobré argumenty, ale rozhodnutie bude hotové najskôr 1. decembra.

Na súde zástupcovia vlády Alberty nakoniec pripustili, že Ingram môže byť zástupcom žalobcu, ale spochybnili, či Scott môže byť vzhľadom na to, že jeho prípad je oficiálnejšie známy.

Chipiuk a Rath sudcovi povedali, že vláda’príkazmi na ochranu verejného zdravia prekročila svoje zákonné právomoci, a preto by mali byť odškodnené všetky podniky, ktorých sa príkazy COVID týkajú.

Právny tím vlády’tvrdil, že príkazy COVID boli zavedené na základe iniciatívy v dobrej viere a že na presadzovanie pravidiel dohliadala zdravotná služba Alberty, a nie vláda.

Ak bude prípad povolený, k žalobe sa bude môcť pripojiť každý podnikateľský subjekt v Alberte v rokoch 2020 až 2022, ktorý bol negatívne ovplyvnený príkazmi COVID. Prípadná výplata zo súdneho sporu by pochádzala od daňových poplatníkov, medzi ktorých paradoxne patria aj samotní majitelia podnikov.

Albertský súd kráľa’s Ingram v. Alberta rozhodnutie spochybnilo všetky prípady týkajúce sa osôb, ktoré v provincii čelia obvineniam z netrestných činov súvisiacich s COVID, čo v podstate umožnilo, aby sa hromadná žaloba dostala až sem.

V dôsledku súdneho rozhodnutia prokuratúra Alberta Crown Prosecutions Service (ACPS) uviedla, že Alberťania čeliaci obvineniam súvisiacim s COVID nebudú odsúdení, ale ich obvinenia budú pozastavené.

Doteraz, Dr. Michal Princ, majiteľ pizzerie Jesse Johnson, Scott, a pastori z Alberty James Coates, Tim Stephens, a Artur Pawlowski, ktorí boli uväznení za to, že za vtedajšieho premiéra Jasona Kenneyho udržiavali kostoly otvorené, boli na základe rozhodnutia súdu stiahnuté obvinenia z COVID voči nim.

Počas vlády Kenneyho mali na tisíce podnikov, najmä reštaurácií a malých obchodov, negatívny vplyv prísne obmedzenia COVID, väčšinou v rokoch 2020-21, ktoré ich prinútili na určitý čas zatvoriť. Mnohé z nich sa už nikdy neotvorili. Zároveň, podobne ako vo zvyšku Kanady, veľké obchody mohli bez obmedzení fungovať.

Hromadná žaloba je o ‘zodpovednosti, transparentnosti a spravodlivosti,’ hovorí právnik

Pred pojednávaním Chipiuk povedal, že je kľúčové, aby verejnosť “pochopila významný vplyv nezákonných príkazov na verejné zdravie Alberťanov. Finančné, psychologické a tragické dôsledky nemožno ignorovať.”

“V konečnom dôsledku si premiér Smith musí uvedomiť vážnosť a optiku tejto situácie. Boj proti tým, ktorí boli poškodení nezákonnými príkazmi provincie’zatiaľ čo provincia výrazne uprednostnila verejný sektor pred súkromným, nepodporuje prostredie, ktoré povzbudzuje podnikateľov alebo podporuje podnikanie a investície v Alberte,” napísala na X.

“Tento prípad si vyžaduje zodpovednosť, transparentnosť a spravodlivosť. Provincia musí uznať devastáciu spôsobenú jej nezákonným konaním a prestať sa vyhýbať zodpovednosti. Tento prípad tiež predstavuje príležitosť pre premiérku Smithovú, aby Alberťanom ukázala, že nadmerné zásahy vlády nezostanú bez povšimnutia a poškodení budú odškodnení — zásady, ktoré sú v súlade s navrhovanými zmenami a doplneniami Albertinskej listiny práv.”

Danielle Smithová prevzala 11. októbra 2022 po víťazstve vo voľbách vedenie Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP). Kenney bol zosadený kvôli nízkemu ratingu a pre nedodržanie sľubov, že Albertu neuzavrie, ako aj pre zavedenie očkovacieho pasu.

Smithová však o hromadnej žalobe, ako aj o ďalších žalobách proti vláde, ktoré sú v procese, mlčí. Prisľúbila , že sa chystajú zmeny v zákone o právach Alberty, ktoré podľa nej poskytnú Alberťanom väčšiu ochranu pred nadmerným zásahom vlády.