Screenshot-2024-10-10-at-10.58.45-AM-810x500.png

Liberálna mníška hovorí novinárom na synode, že niektoré ženy "cítia povolanie" ku kňazstvu

16
Neutral

Sestra Mary Theresa Barronová, OLA, predsedníčka Medzinárodnej únie generálnych predstavených (UISG), povedala v pondelok na tlačovej konferencii o synodalite novinárom, že niektoré ženy “cítia volanie” ku kňazstvu, ktoré je výlučne mužské, a preto by ich Cirkev mala vypočuť. 

Počas pondelkovej tlačovej konferencie Barronová odpovedala na otázku novinára, ktorý ju požiadal, aby opísala spôsoby, ako by katolícke ženy mohli “prevziať zmysluplné vedúce a riadiace úlohy, ktoré nemusia mať nevyhnutne “nič spoločné so svätením.”Otázka svätenia žien”nie je na programe synody tento mesiac”ale dvere boli ponechané otvorené pre budúcu diskusiu napriek neomylnému a nemennému učeniu Katolíckej cirkvi, že iba muži môžu prijať svätenie a vstúpiť do diakonátu alebo kňazstva. 

“Máme tendenciu pozerať sa na to z hľadiska otázky ‘Môžu byť dnes v Cirkvi vysvätené ženy?"’ A ja si myslím, že sa na túto otázku musíme pozerať veľmi z ducha. Volá duch ženy? Pretože niektoré ženy naozaj cítia povolanie ku kňazstvu alebo diakonátu, ” povedal Barron.

“Myslím, že sa musíme pozrieť širšie než len na otázku môžeme/nemôžeme [otázku] z teologického alebo kanonického hľadiska, ale z hľadiska ducha, ktorý dnes volá do služby, a z hľadiska potrieb dnešnej misie, sú tieto výzvy a môžeme pokračovať v diskusii?” dodala.  

Pápež František vymenoval Barrona za člena Dikastéria pre evanjelizáciu, Sekcia pre prvú evanjelizáciu, v júni. 

V vyhlásenípo svojom vymenovaní Barronová zdôraznila “potrebu” ženského vedenia v Cirkvi. Vo svetle prerastania do synodálnejšieho vyjadrenia Cirkvi je to aj dôležité uznanie ústredného postavenia žien pre autentické vyjadrenie Cirkvi v našej dobe,” povedala. 

Po jej vyjadreniach jej do reči skočil kardinál Oswald Gracias, arcibiskup Bombaja a člen Rady kardinálov, aby objasnil, že diskusia o vstupe žien do diakonátu “bola stiahnutá z [programu] a odovzdaná časti študijnej skupiny, ktorá skúma teologické otázky. Na synode sa teda o tom nebude diskutovať.” Gracias potom zdôraznil, že na posledných troch stretnutiach pápeža Františka s Radou kardinálov bolo jedno zasadnutie venované výlučne úlohe žien’v Cirkvi. “[S]vätý Otec sa o to osobne zaujímal,” dodal Gracias. 

Počas úvodného týždňa synody sa Kardinál Victor Manuel Fernández poskytol aktuálne informácie o študijnej skupiny, ktorú vedie, o “teologických a kanonistických otázkach okolo špecifických foriem služby,” medzi ktoré patrí aj ženský diakonát. Táto študijná skupina bola jednou z desiatich, ktoré boli vytvorené na základe Súhrnnej správy z októbra 2023 vydanej po minuloročnej’synode, ktorá vyslovila “naliehavú”výzvu na zmenu kánonického práva, ktorá by umožnila viac ženských riadiacich úloh a “diakoniek.”

Kľúčoví členovia synody vyjadrili podporu “diakonkám,” vrátane kardinálov Mario Grech, Robert McElroy a Blaise Cupich. Pápež František síce opakovane potvrdil katolícku náuku, že posvätné rády sú “vyhradené pre mužov,” v roku 2016 však zriadil komisiu, ktorá má študovať otázku ženských “diakoniek,” a ďalšiu v roku 2020 po amazonskej synode. Tvrdí to aj jedna mníška, ktorá oslovila Františka a skupinu kardinálov, že je “veľmi naklonený ženskému diakonátu.”

RELATÍVNE

Katolícky kňaz: Pápež František sa zapíše do pamäti ako ‘heretik’, ak schváli ‘ženské diakonky’

Austrálsky biskup bije ‘malú menšinu’ s ‘mocným hlasom’ presadzujúcu na synode ženské diakonky

Stránka synody o synodalite obsahuje odkaz na heretickú skupinu, ktorá chce ženské kňazky

Abp. Viganò: Pápež František’ pozval anglikánsku ‘biskupku’ signalizuje svoj zámer ‘vysväcovať’ ženy