Dr.-Ryan-Topping-810x500.png

Katolíci žiadajú obnovenie veriaceho vysokoškolského profesora, ktorý bol prepustený bez udania dôvodu

0
Kultúra života

Katolíci vyzývajú Newman Theological College, aby obnovila veriaceho profesora po tom, čo bol v septembri bez udania dôvodu prepustený.

Viac ako 400 podporovateľov sa obrátilo na edmontonského arcibiskupa Richarda Smitha s protestom proti tomu, že dočasná prezidentka Newman Theological College (NTC) Dr. Jo-Ann Badleyová náhle a bez udania dôvodu vyhodila Dr. Ryana Toppinga, čím podľa nich narušila integritu školy.

konkrétne predčasné prepustenie renomovaného vysokopostaveného člena fakulty nekatolíckou dočasnou prezidentkou šokovalo a znepokojilo mnohých zainteresovaných a členov komunity, ktorí chcú, aby NTC bolo inštitúciou, ktorá podporuje a potvrdzuje svoju katolícku identitu,” napísala webová stránka venovaná obnove pravej katolíckosti na NTC.

“Toto rozhodnutie odhalilo zjavné nerešpektovanie vôle komunity a krátkozrakosť jej vedenia,” pokračovala. “Sme svedkami marginalizácie príliš mnohých veriacich katolíkov v našich katolíckych inštitúciách a tieto posledné udalosti sú príkladom toho, ako znepokojujúci sa stal tento model riadenia. Cirkev nemôže byť verným svedkom bez veriacich kresťanov pracujúcich v jej organizáciách. Žatva je bohatá, ale robotníkov je málo.”

V septembri Badleyová oznámila, že Toppinga považuje za “nadbytočného” a prepustila ho v priebehu niekoľkých týždňov od nástupu do novej funkcie napriek jeho dlhoročnej službe pre správu NTC”a študentov.

Pozoruhodné je, že Badleyová nie je katolíčka, ale evanjelická kresťanka, ktorá vedie inštitúciu patriacu edmontonskej arcidiecéze.

Miestny katolík, ktorý pre LifeSiteNews hovoril pod podmienkou anonymity, prezradil, že Topping zďaleka nie je nadbytočný, ale je dôležitou súčasťou NTC. Poukázal na to, že vysoká škola uviedla, že Toppingova’úloha je “nadbytočná” a zároveň “tvrdí, že museli zamestnať protestantského dočasného prezidenta, pretože žiaden katolík nebol k dispozícii.”

“No Dr. Topping je plne kvalifikovaný, veľmi obľúbený študentmi a komunitou a bol/je k dispozícii,” vysvetlil. “Okrem toho, dr. Topping bol jedinečným spôsobom zodpovedný za celý rad služieb a aktivít, ktoré buď inicioval, alebo im vdýchol život, čo ďalej vyvracia tvrdenie o nadbytočnosti.”

Počas svojho pôsobenia v NTC bol Topping oveľa viac než len učiteľom, pracoval na akreditácii bakalárskeho štúdia katolíckych štúdií, prevádzkoval miestne evanjelizačné a katechetické programy, organizoval semináre Viera a rozum a mnoho ďalšieho.

Pracoval tiež na budovaní partnerstiev s NET Ministries, Inštitútom viery a misie svätej Terézie, Cardusom, Catholic Christian Outreach, Catholic Family Ministries, inými diecézami, Kanadskou konferenciou katolíckych biskupov, Kaplnkou svätého Františka Xaverského v Calgary a riaditeľmi pre povolania v celej krajine.

Zdroj tiež prezradil, že Topping zohral kľúčovú úlohu pri založení nového bakalárskeho štúdia.A. v oblasti katolíckych štúdií na NTC, ktorý dramaticky zvýšil počet študentov.

“Zorganizoval ojedinelú konferenciu pre riaditeľov povolaní, aby sa pokúsil podnietiť pozornosť katastrofálne zanedbávanej oblasti potrieb Cirkvi,”pokračoval zdroj.“Získal tiež grant vo výške 1 milión dolárov od nadácie Lilly Foundation. Tvrdiť, že jeho príspevky boli zanedbateľné a nepotrebné, je vzhľadom na jeho výsledky dosť odvážne.”

V roku 2022, keď Topping pôsobil ako viceprezident NTC’bol ocenený Platinovou jubilejnou medailou. Okrem práce v NTC Topping prispieval do časopisov Catholic Insight a Crisis.

Po Toppingovom’prepustení sa katolíci ozvali, aby ho podporili a žiadali jeho opätovné prijatie. Okrem toho, že katolíci žiadali NTC a arcibiskupa o telefonovanie a posielanie e-mailov, viac ako 400 katolíkov podpísalo petíciu arcibiskupovi Smithovi.

“Ďakujeme vám, Dr. Toppingu, za vašu oddanosť Pravde a vašu prácu pri poskytovaní autentického katolíckeho vzdelávania mladým ľuďom. Modlím sa, aby ste sa dočkali spravodlivosti,”napísala Emily Jordanová.

Podobne sa vyjadril aj Kris McPeek, ktorý poukázal na to, že prepustenie Toppinga’sa zdá bizarné vzhľadom na to, ako dokonale je príkladom pastoračných priorít arcidiecézy.

“Považujem za ironické, že ukončenie pracovného pomeru bez udania dôvodu dr. Toppinga z Newmanovej teologickej fakulty a z postu riaditeľa Inštitútu Benedikta XVI. sa zhodovalo so zverejnením nových pastoračných priorít arcidiecézy: 1. Eucharistická bohoslužba – Adoremus, ktorý viedol Dr. Topping, je príkladom uctievania nášho Pána vo Svätej Eucharistii. 2. Dôverné svedectvo – Ortodoxná katolícka formácia, ktorú tak veľmi potrebujeme pre svedectvo, najmä medzi našou mládežou, je ústredným bodom bakalárskeho programu katolíckych štúdií, ktorý inicioval Dr. Topping, a ponúka sa aj širšiemu publiku prostredníctvom iných iniciatív, ktoré začal Dr. Topping, ako napríklad Credo a katolícky tábor pre mladých lídrov svätého Jána Paulla II. 3. Služba rodinám a manželstvu – Dr. Topping a jeho manželka majú desať detí; všetky sú veriacimi a aktívnymi členmi miestneho katolíckeho spoločenstva,” napísal.

“Neexistuje lepší príklad služby rodinám a manželstvu, ako keď ju skutočne prežívajú tak, ako dr. Topping robí,”dodal. “Zdá sa mi pokrytecké, že by sa arcidiecéza zbavila niekoho, kto je príkladom všetkých týchto priorít a uvádza ich do praxe v osobnom aj profesionálnom živote, zo svojho najvýznamnejšieho inštitútu pre katolícku výchovu a formáciu.”

Ďalší človek prezradil, že uvažoval o štúdiu na NTC, ale po Toppingovom odchode svoje rozhodnutie prehodnotil.

“Úplne úprimne povedané, ako bývalý seminarista svätého Jozefa som uvažoval o tom, že sa na túto školu prihlásim,” vysvetlil Matthieu Gratton. “Obdivoval som tamojších ľudí, tešil som sa z mnohých podujatí na akademickej pôde a z múdrosti, ktorú v nej možno nájsť. Žiaľ, po strate Dr. Toppinga – skvelého profesora, teraz pochybujem o teologických základoch, ktoré mala táto vysoká škola odovzdávať ďalej. So smútkom’konštatujem, že skôr, ako budem uvažovať o prihlásení sa na kurzy v kedysi milovanej Newmanovej vysokej škole, budem hľadať alternatívy.”

Podľa petície sa 2. októbra veriaci katolíci zbierali na podporu Toppinga, pričom držali transparenty s nápismi “Newman potrebuje Toppinga” a “Neignorujte svojich študentov.” NTC ani arcidiecéza však nepohli s obnovením Toppinga.

Aby ste mohli úctivo vyjadriť svoje obavy, kontaktujte:

dočasnú prezidentku Dr. Jo-Ann Badleyovú

Podpísanie: 780-392-2450
Podpísanie: 780-392-2450
[email protected]

Edmontonský arcibiskup Richard Smith
780-469-1010 Ext. 2438
[email protected]