GettyImages-1989093986-e1716375666283-810x500.jpg

Harrison Butker podporuje Trumpa, hovorí, že je to "najviac pro-life" kandidát

20
Kultúra života

Katolícka futbalová hviezda NFL Harrison Butker podporil Donalda Trumpa v kandidatúre na prezidenta Spojených štátov.  

Butker vo štvrtok povedal moderátorke Fox News Laure Ingrahamovej, že Trumpa podporuje kvôli jeho postoju k potratom, ktoré nazval “pre mňa najzásadnejšou témou.” 

“Myslím si, že treba voliť toho, kto bude [najviac] pro-life,” Butker povedal, keď sedel vedľa senátora za GOP z Missouri Josha Hawleyho, ktorého tiež podporil a s ktorým práve vystúpil na zhromaždení.  

Butker hrá za Kansas City Chiefs z Missouri, čo vysvetľuje jeho podporu Hawleyho. Nedávno sa stal najvyššie platenýmkopávačom na bránku v histórii ligy, keď predĺžil zmluvu o štyri roky na 25,6 milióna dolárov.  

Butkerovi nie je neznámy Trumpov’meniaci sa postoj k potratom. V auguste, po tom, čo bývalý prezident povedal, že jeho administratíva bude “skvelá pre ženy a ich reprodukčné práva,” Butker vydal príspevok na X. 

Aj keď poznamenal, že “žiadna strana ani kandidát nie sú dokonalí,” Butker vyzval kolegu katolíka J.D. Vancea, aby “pomohol vrátiť Republikánsku stranu do súladu so základnou platformou, že každý život je cenný.”  

Takisto citoval citát otca Františka, ktorý sa v roku 2012 vyjadril k téme "život". Chada Rippergera o povinnosti voliť “menšie zlo”, aby sa zabránilo väčšiemu zlu.  

Butkerove’vyjadrenia ostro kontrastujú s výrokom hviezdy NBA Steph Curryho, ktorý v septembri povedal CNBC, že jeho podpora Kamaly Harrisovej bola spôsobená jej podporou toho, aby ženy mali “právo vybrať si” potrat.  

“To’je pre mňa na prvom mieste zoznamu,” Curry, údajne oddaný pentekostál, povedal. 

Curryová bola tiež otvorenou podporovateľkou aj propotratového demokratického prezidenta Baracka Obamu. V roku 2019 spoluorganizovali podujatie Town Hall pre mladých černochov, kde okrem iného Obama presadzoval LGBT tézy a reflektoval tzv. toxickú maskulinitu.   

Butker povedal Ingrahamovej, že muži v Amerike musia byť mužmi modlitby, ktorí kladú Boha na prvé miesto, a že krajina musí dať na prvé miesto nevinný život.  

“Chcem, aby sme bojovali za tých najzraniteľnejších, bojovali za nenarodené deti, a to’by sme mali uprednostniť,” povedal.  

Ingraham sa Butkera opýtal aj na jeho prorodinný absolventský prejav na Benediktínskej vysokej škole v Atchinsone v Kansase, ktorý predniesol toto leto.   

“Snažil som sa hovoriť  za toľko žien, ktoré zasvätili svoj život tomu, aby boli ženami v domácnosti, aby boli tými, ktoré vychovávajú deti. Je to’krásna úloha, ale nie je to’úloha, ktorá by sa mala znižovať,”dôrazne odpovedal Butker.  

Hawleyová bola prvýkrát zvolená do amerického Senátu v roku 2019 po tom, ako porazila liberálnu demokratku Claire McCaskillovú. Má len 44 rokov a je považovaný za vychádzajúci začiatok v GOP, najmä medzi jej nacionalistickejšou, konzervatívnejšou základňou.  

Na štvrtom výročnom summite Rady pre výskum rodiny (Family Research Council’Pray Vote Stand Summit), ktorý sa konal minulý víkend, povedal účastníkom, že “neexistuje právo dôležitejšie ako právo na život.”  

Dalej zdôraznil, že toto právo nie je “luxusom,” ale je “absolútne základom všetkého, v čo ako konzervatívci veríme”; pretože kultúra, ktorá “nemiluje život” alebo “nechráni nevinné nenarodené deti”, sa stáva “bezcitnou” a je “príliš ochotná odhodiť tých, ktorých považuje za slabých, nehodných alebo menejcenných.” 

Spekuluje sa, že Hawley by mohol byť medzi kandidátmi, ktorí by sa uchádzali o prezidentskú nomináciu GOP v roku 2028.