Untitled-4-810x500.png

Dve štúdie odhaľujú šokujúce náklady na americkú podporu Izraela

5
Kultúra smrti

Skutočná cena spojenectva medzi Spojenými štátmi a Izraelom je podľa dvoch nových štúdií šokujúca. To, čo štúdie odhaľujú, sa zriedka skúma a uvádza. Napriek tomu zverejnenie štúdií - spolu s vyjadreniami bývalého veľvyslanca USA - pomáha vysvetliť ohromujúcu ľudskú, finančnú a diplomatickú cenu americkej podpory sionistického štátu.

Štúdie, ktoré 7. októbra zverejnil Watsonov inštitút Brownovej univerzity’ukazujú, že v Gaze zomrelo viac ľudí od hladu a chorôb, ako bolo priamo zabitých vo vojne - zatiaľ čo Spojené štáty americké sa snažia o to, aby sa v Gaze udržali čo najlepšie vzťahy s Izraelom.USA v tom istom období masívne zvýšili financovanie Izraela.

Na videu zverejnenom 15. októbra nezávislý židovský novinár Glenn Greenwald hostí autorov dvoch správ z Inštitútu pre medzinárodné a verejné záležitosti Brownovej univerzity’Watson. Greenwald sa intenzívne venoval izraelskému konfliktu a robil rozhovory s hosťami, ktorí kritizovali sionistické zverstvá voči Palestínčanom.

Viac ako 100 000 stratených životov

V rozhovore s autorom prvej štúdie Greenwald počuje, že počet obetí v Gaze je pravdepodobne oveľa vyšší ako v súčasnosti uvádzaných 41 000 mŕtvych. Dr. Sophia Stamatopoulou-Robbins’ správy hovorí, že by to znamenalo celkovo viac ako 100 000 mŕtvych – za jeden rok.

Jeho odhady nasledujú po správe časopisu Lancet správy, ktorá uvádza ešte vyšší počet úmrtí: K 19. júnu 2024 by sa za vojnu v Gaze dalo pripísať až 186 000 obetí (priamych a nepriamych) “na životoch”.

Odvtedy bolo zabitých oveľa viac ľudí, väčšinou civilistov.

Pri výpočte ľudských obetí tejto vojny Stamatopoulou-Robbinsová uviedla, že vyššie sumy, ktoré spolu s časopisom The Lancet zistili, sú spôsobené zahrnutím “nepriamych úmrtí” – spôsobených hladom a nedostatočnou lekárskou starostlivosťou – v dôsledku izraelskej”blokády humanitárnej pomoci do Gazy.

Bidenova-Harrisova administratíva v uplynulých dňoch odsúdila Izrael za obmedzovanie dodávok potravín, vody a liekov do Gazy a dala izraelskej vláde 30-dňové ultimátum, aby zrušila svoju samozvanú siege. Americká vláda vyhrážala v nedeľu,13. októbra zastavením dodávok zbraní a munície do Izraela, ak nepovolí vstup pomoci do Gazy.

Rastúci počet Američanov, vrátane tisícov protisionistických amerických Židov, sa pýta, prečo už dávno neboli pozastavené masívne, nepretržité dodávky zbraní, ktoré sa používajú na zabíjanie tisícov nevinných civilistov.

Ztráta 300 miliárd dolárov

Greenwaldovi sa prihovára aj William Hartung, jeden z autorov druhého papiera o finančných nákladoch, ktoré americkým daňovým poplatníkom spôsobuje podpora Izraela. Hartung dúfa, že Američania tak získajú informačnú silu, ktorá im umožní spochybniť ich predpokladaný súhlas s pokračujúcim sponzorovaním Izraela zo strany USA.

V tomto čísle zo 7. októbra 2024 správy pre projekt Náklady na vojnu projekt sa ukázalo, že USA za 70 rokov vynaložili na Izrael viac ako 300 miliárd dolárov. Napriek tomu je podľa Hartunga “malá informovanosť americkej verejnosti” o nákladoch, ktoré znášajú americkí daňoví poplatníci. Uvádza, “Od roku 1951 do roku 2022 USA poskytli Izraelu pomoc v odhadovanej výške 317 miliárd dolárov, vrátane 225 miliárd dolárov priamej vojenskej pomoci.”

Táto suma sa výrazne zvýši, keďže “pomoc” Izraelu sa v posledných dvanástich mesiacoch prudko zvýšila – pričom roky 2023 a 2024 sú z priebežnej sumy vylúčené. Hartung’v správe dodáva: “Len za jeden rok USA vynaložili na vojenskú pomoc Izraelu najmenej 22,76 miliardy dolárov.”

Táto “pomoc” malému štátu of 9.4 milióny ľudí,podľa Worldometra, čo predstavuje 0,12 % svetovej populácie, dostala od Ameriky celkovo viac ako ktorákoľvek iná krajina na planéte od druhej svetovej vojny.

O niečo vyššie číslo, podľa Wikipédie, zvláštne “definuje obyvateľstvo Izraela ako zahŕňajúce Židov žijúcich vo všetkých Západný breh a Palestínčanov v Východnom Jeruzaleme, ale nezahŕňa Palestínčanov kdekoľvek na zvyšku Západného brehu, v pásme Gazy a zahraničných pracovníkov kdekoľvek v Izraeli.” 

Počty Židov sa rýchlo zvyšujú, zatiaľ čo počty pôvodných Arabov a kresťanov klesajú v dôsledku vojny, zvýšenej diskriminácie, útlaku a následnej smrti alebo emigrácie.

Prečo Američania nepočujú o skutočne vysokom počte pomoci?Hartung vo svojej správe vysvetľuje “Pre americkú verejnosť, novinárov a členov Kongresu bolo ťažké získať presnú predstavu” o celkovej sume peňazí zasielaných do Izraela.

Ako píše britský denník Independent písalminulý týždeň, hovorca ministerstva zahraničných vecí Matt Miller buď nebol schopný – alebo ochotný – dať jednoduchú odpoveď na otázku – koľko peňazí posiela U.USA dávajú Izraelu?" 

Prečo jednoduché otázky vedú k “takýmto vášnivým výmenám názorov”?

Ako upozorňuje Greenwald, existuje jednoduchá odpoveď: “Toto je vojna USA a Izraela v Gaze”. Podniká sa na náklady amerických daňových poplatníkov a vyberá si strašnú ľudskú daň.

Strata vplyvu 

Akú diplomatickú cenu zaplatili USA za túto nákladnú vojnu?Americký veľvyslanec Chas Freeman je presvedčený, že spojenectvo USA s Izraelom zanechalo Spojené štáty “bez akéhokoľvek diplomatického vplyvu v regióne” – zničilo USA.S. power.  

V rozhovore 9. októbra Freeman ďalej obvinilz toho, že šéf diplomacie USA Antony Blinken “mimoriadne zlyhal prakticky v každom diplomatickom úsilí, ktoré’podnikol”, pričom bol “rovnako predstaviteľom izraelských záujmov a požiadaviek ako záujmov a požiadaviek Spojených štátov.”  

Týmto pokračuje trend úpadku americkej diplomacie, ktorý identifikoval Freeman, ktorý počas 50 rokov diplomatickej kariéry pôsobil ako veľvyslanec Spojených štátov v Saudskej Arábii.  

Freeman povedalčasopisu Durham University’Global Policy Journal v roku 2023, “My už’diplomaciu nerobíme.”  

Freeman, ktorý vyhlásil, že jeho diplomatickú kariéru ukončilav roku 2009 izraelská loby, neustále upozorňoval, že Spojené štáty americké sa v roku 2009 stanú súčasťou EÚ.americkí diplomati ako Antony Blinken a Jake Sullivan sú “pozoruhodne neschopní” – a ich pokusy prinútiť svet k podriadenosti už nie sú účinné. Blinken má vyhlásil, že diplomacia stratégia pod vedením Bidenovej/Harrisovej administratívy naopak priniesla diplomatické a domáce “stratégiu obnovy,” “…spájajúcu historické investície do konkurencieschopnosti doma s intenzívnou diplomatickou kampaňou na oživenie partnerstiev v zahraničí.”  

Freeman naopak tvrdil, že USA stratili kontrolu – stav, ktorý si spôsobili aj samy.  

“Svet teraz netvorí dominantná, jediná, jednotná oblasť, ktorej by dominovali Spojené štáty, ako to mohlo byť krátko po studenej vojne,” Freeman písalv minulom roku, že Blinkenova škola “diplomacie” pomohla izolovať USA.USA. 

“Svet sa skladá z viacerých konkurenčných regionálnych centier — a my sme urobili veľa pre to, aby sa tak stalo.”

Na videu z 15. októbra so sudcom Andrewom Napolitanom Freeman teraz obviňuje Izrael z toho, že je “vyvrheľom,” a Spojené štáty” sponzorovaním Izraelčanov upevňujú jeho regionálnu a medzinárodnú izoláciu. 

“Izrael je teraz samozrejme vyvrheľom – považovaný skôr za zdroj zla než za prospešnú prítomnosť na planéte,”  povedal Freeman a vysvetlil, že “…veľká časť sveta by chcela vidieť Izrael zničený a Spojené štáty stoja po jeho boku”.  

V dôsledku toho, tvrdí Freeman, Spojené štáty “trpia rovnakou stratou prestíže, reputácie a vplyvu ako Izrael.”

Táto obrovská ľudská, finančná a diplomatická cena však ešte stále nie je pre USA konečnou hodnotou. Cena za záväzky voči Izraelu môže prudko stúpnuť, keďže nedávny prevod U.amerických vojakov na obsluhu systémov protiraketovej obrany THAAD môže vyvolať zapojenie USA do vojny s Iránom. 

Ďalšie straty amerických životov?"

Freeman varuje, že to signalizuje “rozširovanie americkej angažovanosti v plánoch Izraela na regionálnu vojnu, pričom tvrdí, že pravdepodobnosť priamej účasti USA “sa zvyšuje, nie znižuje.”

Podľa neho zajaté domáce publikum v centre americkej moci tejto eskalácii tlieska.

“Vo Washingtone je veľa ľudí, ktorí sa zrejme tešia z vojny v Libanone” – samotného spúšťača iránskych zameraniena izraelské vojenské základne raketovým útokom v utorok,1. októbra.

Freeman tiež vysvetľuje, prečo Bidenova-Harrisova administratíva vydala “bezprecedentnú” hrozbu zastavenia dodávok zbraní do Izraela.

“V tejto krajine je veľa ľudí, ktorí jednoducho nie sú pripravení prehliadať zlo, ktoré [v Izraeli] podporujeme,” povedal Freeman a pokračoval vysvetlením, že si to vyžiada politickú daň za demokratickú prezidentskú kampaň. Títo ľudia, hovorí Freeman, “nepodporia demokratickú kandidátku, ak budeme naďalej pomáhať Izraelu v jeho genocíde, masovom vraždení, ijeho násilnom vysťahovaní ľudí, etnických čistkách a vražedných kampaniach, ako aj v jeho úsilí o rozšírenie vojny na Blízkom východe.”

S tým, ako sa teraz k Američanom dostávajú správy o skutočnej cene americkejIzraela, a Harrisovej a Trumpovej’nadšenej podpore tohto vzťahu, existuje nádej, že americký súhlas je teraz lepšie informovaný a jeho rozhodovanie formuje niečo naliehavejšie aj než víťazstvo vo voľbách. Mzda za hriech bola vypočítaná. Ako dlho ich budú Američania spokojne platiť?"