Untitled-28-810x500.png

Trumpov obrat v otázke potratov má vlnový efekt na Republikánsku stranu

10
Kultúra smrti

Republikánska strana pod vedením Donalda Trumpa sa otáča v otázke potratov. 

Tejto téme som sa na tomto mieste venoval už viackrát, pretože táto zmena je oveľa významnejšia, než si mnohí zrejme uvedomujú. Ak sa nový pro-potratový postoj GOP stane trvalým, americké pro-life hnutie bude čeliť rovnakej bezútešnej politickej situácii, akej čelia pro-liferi v Kanade, Veľkej Británii a ďalších západných demokraciách: žiadna významná politická strana nebude ochotná brániť práva nenarodených detí. Skutočnosť, že jedna veľká strana dôsledne obhajuje právo na život nenarodených detí, je jednou z vecí, ktoré odlišujú Spojené štáty. 

Na Západe po sexuálnej revolúcii to vždy bolo hlboko protikultúrne stanovisko. Postoj “pro-choice” je z politického hľadiska jednoduchý. Preto skutočnosť, že toľko politikov bolo ochotných tak dlho aspoň ústne sa prihovárať za život, bola skutočne pôsobivá.  

ČÍTAJ: Nová štúdia zistila, že potrat zvyšuje pravdepodobnosť, že ženy vyhľadajú psychiatrickú liečbu 

Ako I’som často hovoril, kľúčový rozdiel medzi Konzervatívnou stranou Kanady a Republikánskou stranou spočíva v tom, že na to, aby ste ako pro-lifer získali vedenie Konzervatívnej strany, musíte predstierať, že ste niepro-life; na to, aby pro-choice politik získal vedenie GOP, musíte predstierať, že ste bepro-life. Aspoň kým to všetko nezmenil Donald Trump. 

Významným príkladom posunu GOP od pro-life k MAGA je kongresmanka Nancy Maceová, oddaná Trumpova stúpenkyňa. Teraz obhajuje pro-choice politiku a útočí na pro-liferov ako na samozrejmosť. Dňa 14. októbra zverejnila toto video: 

Mace vo svojom predvolebnom videu uviedla, že:  

I’sa obracia na všetky ženy v Južnej Karolíne. Chcem, aby ste vedeli, že nikto’nebude pre vás pracovať ani bojovať tvrdšie. Dôvodom, prečo má Južná Karolína v štátnom zákone výnimky pre znásilnenie a incest, je to, že v roku 2019 som na pôde štátnej snemovne vyrozprávala svoj príbeh o tom, ako som bola ako tínedžerka znásilnená. Pracovala som’veľmi tvrdo. Bola som prvou členkou Kongresu po šialenom rozhodnutí o IVF v Alabame v ktorejkoľvek strane, ktorá predložila návrh zákona na ochranu žien a ich prístupu k IVF. Bol som prvým republikánom, ktorý sa ozval po šialenom rozhodnutí z roku 1864 v Arizone. Vyjadril som sa o protiústavnosti súdnych prípadov v Texase týkajúcich sa Mifepristone a Trisómie 18. Som najhlasnejšou ženou v oblasti práv žien a ženských otázok v Republikánskej strane.

Ak to zhrnieme, ide o republikánsku kongresmanku, ktorá kandiduje na platforme podpory potratovej tabletky, podpory povolenia ženám potratiť postihnuté deti, označenia súdneho rozhodnutia, ktoré potvrdilo ľudskosť embryí, za “bláznivé” a označenia štátneho pro-life zákona za “bláznivý” pre istotu. Maceová jasne hovorí, že ide o “práva žien”” Rozdiel medzi Maceovou” a Kamalou Harrisovou” je v miere, nie v druhu. Ona akceptuje všetky predpoklady, ktoré sú za potraty. Na ich základe vedie kampaň. V skutočnosti to’nie je jediné video, ktoré nedávno zverejnila – jej “Mace for Congress” reklama, zverejnená v ten istý deň, ju stavia do pozície bojovníčky za “výnimky”: 

Čítajte: Kampaň Harrisovej sa snaží získať hlasy mužov presadzovaním pornografie a potratov 

Nasleduje ďalší príspevok: “Republikáni si nemôžu’dovoliť mlčať o ženských’otázkach a potratoch.”Republikáni, samozrejme, nieboli ticho v otázke potratov. Mace hovorí, že GOP si nemôže dovoliť oponovať potratom, aspoň za väčšiny okolností. 

GOP si skrátka nemôže dovoliť byť pro-life – a rozhodne nemôže viesť kampaň proti potratom. Mnohí pro-liferi reagovali na Macea, aby na to poukázali, Seth Dillon z The Babylon Bee to komentoval takto: “My’sa teraz ozývame, aby sme vám povedali, že potrat je vždy zlý.”Mace používa body plánovaného rodičovstva/demokratov. 

Nikdy nebolo politicky ľahké obhajovať pro-life pozíciu, keď ide o ťažké okolnosti, ale mnohí republikáni sa o to aspoň pokúsili. Obhajcovia pro-life, ako napríklad Ryan Bomberger a Rebecca Kiesslingová, ktorí boli počatí pri znásilnení, sa snažili dať ľudskú tvár “výnimkám”, na ktorých Nancy Maceová vedie kampaň. To, čo tu Nancy Maceová robí, je však významnejšie ako jedna kongresmanka, ktorá kandiduje na platforme za možnosť voľby. Maceová v skutočnosti nasleduje Donalda Trumpa’ 

Trump dal zákonodarcom GOP povolenie vzdať sa otázky potratov; viesť kompromisom; potvrdiť premisy demokratov, keď označujú ochranu života v ranom tehotenstve za “drsnú” a “extrémnu,” čo urobili Trump aj Harrisová. 

Pro-lifers by mali tomuto obratu venovať pozornosť – a zatlačiť späť s akýmkoľvek vplyvom, ktorý im zostal.