trump-al-smith-810x500.jpg

Trump označil rozhodnutie Kamaly Harrisovej vynechať večeru Al Smitha za "veľmi neúctivé" voči katolíkom

9
Neutral

Donald Trump povedal, že je veľmi neúctivé, že viceprezidentka Kamala Harrisová sa vo štvrtok večer v New Yorku nedostavila na slávnostnú večeru venovanú pamiatke Ala Smitha.

Trump, ktorý počas približne 30-minútových poznámok osočil nielen Harrisovú, ale aj Joea Bidena, zažartoval, že Harrisová chýbala, pretože bola “v Michigane, kde prijímala sväté prijímanie od Gretchen Whitmerovej,” čo bola narážka na bizarné video, ktoré Whitmerová nedávno natočila a ktoré mnohí katolíci vnímali ako zosmiešňovanie eucharistie.


Bývalý prezident a republikánsky kandidát povedal, že organizátori podujatia’mali (Harrisovej) povedať, že finančné prostriedky idú na záchranu rabujúcich a výtržníkov v Minneapolise a ona by’tu zaručene bola,” čo vyvolalo veľký smiech.

Trump ďalej povedal, že sa v detstve viackrát zúčastnil na tomto podujatí so svojím otcom Fredom. Povedal, že tradícia, keď sa obaja kandidáti objavia na večeri, je dôležitá a že ak sa na nej nezúčastníte, ako to urobil Walter Mondale v roku 1984, “stanú sa vám zlé veci odtiaľto zhora,” narážka na to, že Mondale vyhral len jeden štát.


Trump dodatočne poznamenal, že vzhľadom na jeho vyčerpávajúci program nebolo ľahké zúčastniť sa na večeri. Povedal, že vopred nahraný videopozdrav, ktorý Harrisová natočila, bol neúctivý k večeri.

“Katolíci, musíte ma voliť. Radšej si zapamätajte, že ja’som tu – a ona’nie! Mohol’som to urobiť aj ja,” zvolal.

Harris’ krátke videoposolstvo obsahovalo nevtipný skeč, ktorý zahŕňal ju a bývalú herečku zo Saturday Night Live, ktorá hrala spoločensky neohrabanú katolícku školáčku menom “Mary Katherine Gallagher.Harrisová predniesla frázy o Bohu a nasledovaní viery.

Liberálny komik Jim Gaffigan, ktorý sa považuje za katolíka, bol voči Harrisovej kritickejší ako Trump. Občas upozorňoval na to, ako Demokratická strana nahradila Bidena Harrisovou tým, že uskutočnila “prevrat”, ktorého výsledkom bolo, že sa z “priemernej viceprezidentky” stala obľúbenou kandidátkou všetkých”. Z jej vynechania večere kvôli kampani si uťahoval aj v explicitnom podcaste Call Me Daddy.

Trump tiež povedal, že verí, že to bol Boh a jeho milosť, čo ho zachránilo pri pokusoch o atentát.


Trump na záver svojho vystúpenia povedal, že prinesie mier na Ukrajinu a že Al Smith, katolícky demokratický guvernér, po ktorom bolo podujatie pomenované, bol “šťastný bojovník” a “veľký človek.”