Trump-podcast-810x500.png

Trump hovorí, že niektoré "príliš tvrdé" štátne zákazy potratov budú "prepracované" prostredníctvom volebných opatrení

8
Kultúra smrti

Bývalý prezident a republikánsky kandidát na prezidenta v roku 2024 Donald Trump tento týždeň opäť kritizoval niektoré štátne pro-life zákony za to, že zachádzajú ďalej, než by si želal, a ubezpečil ženské publikum, že “príliš tvrdé” zákazy potratov budú “prepracované.

V stredu na mestskej rade žien, ktorú organizovala televízia Fox News, Trump odpovedal na otázku o štátnych zákazoch potratov. Ako to často robí, začal tvrdením, že väčšina Američanov “chcela, aby sa to vrátilo do štátov na hlasovanie ľudu, a to“máme, a štáty teraz o tom hlasujú.” 

“A úprimne, niektoré z nich idú oveľa liberálnejšie, ako napríklad v Ohiu,” pokračoval, zatiaľ čo “niektoré z nich, súhlasím, sú ’príliš tvrdé, príliš tvrdé, a tie sa budú prerábať, pretože v tých štátoch už je hnutie … za to, aby sa to prerábalo.”

Trump teraz je protiďalším federálnym opatreniam v oblasti interrupcií, podporuje povolenie distribúcie potratových tabletiek poštou, kritizuje štáty za príliš “tvrdé” zákazy interrupcií a dokonca vyhlásil, že bude vetovať zákaz interrupcií, ak sa dostane na jeho stôl. Vďaka tejto činnosti sa zaslúžil o to, že sa GOP “stala menej radikálnou” v otázke potratov, a to aj tým, že dal prepísať národnú platformu Republikánskej strany tak, aby odrážala jeho liberálnejší postoj.

On a jeho stúpenci tvrdia, že vzhľadom na prieskumy verejnej mienky, ktoré v posledných rokoch ukazujú nárast “pro-choice” nálad, je v súčasnosti najlepšou stratégiou za život ponechať bitky o potraty na štátnej úrovni, zatiaľ čo sa národní politici sústredia na iné otázky, pričom federálnu politiku možno prehodnotiť po kultúrnych zmenách, ktoré budú priaznivejšie pre život.

Kým mnohí zástancovia života tvrdia, že takáto analýza nesprávne chápe skutočnú úlohu, ktorú potraty zohrávajú pri celkovom rozhodovaní o hlasovaní, naliehavejším problémom Trumpa’s najnovších komentárov je možnosť, že jeho taktické schválenie toho, aby sa pro-life zákony “prepracovali”, využije potratová lobby proti pro-life štátnym zákonodarcom v budúcich bojoch o potraty a posilní tak snahy o oslabenie existujúcich zákonov.

Trumpov’obrat v otázke potratov má znechutil mnohých zástancov života, ktorí boli kľúčom k jeho pôvodnému víťazstvu v roku 2016, čo medzi mnohými vyvolalo diskusiu o tom, či v novembrových voľbách voliť alebo sa zdržať hlasovania.

Demokrati’ však zároveň pokračovali v podpore komplexného krajne ľavicový politický program očakáva, že väčšina konzervatívcov a republikánov bude naďalej rezignovane akceptovať jeho preferencie.

Trumpova’súperka, demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová, kandiduje na absolutistickú platformu potratov na požiadanie, ktorá zahŕňa financovanie potratov z daní daňových poplatníkov, pričom je proti všetkým obmedzeniam tejto praxe, podpísaním zákona, ktorý núti všetkých 50 štátov opäť povoliť interrupcie, a najnovšie zrušila senátny filibuster, aby takýto zákon dostala na svoj stôl. Vo svojich prejavoch sa pustila do propagovania potratu ako normálneho a na vykonanie z akéhokoľvek dôvodu, ktorý si žena želá, napríklad zbaviť sa dieťaťa, ktoré by jej prekážalo v kariérnych plánoch. 

Harrisová v súčasnosti vedie nad Trumpom o 1,6 % v RealClearPolitics’priemere ľudového hlasovania a približne o 3 % podľa RaceToTheWH, ale rozdiely zostávajú mimoriadne tesné vo výkyvových štátoch, ktoré rozhodnú o výsledku Electoral College, najmä vďaka spojeniu Harris’a odmietnutie dištancovať sa od Bidenovej administratívy a jej výsledkov v oblasti hospodárstva a hraníc.