Strickland-e1703170051184-810x500.jpg

Biskup Strickland: Katolíci sú povolaní hlasovať v súlade s "pravdou a hodnotami" našej viery

24
Kultúra života

V dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show tento týždeň biskup Joseph Strickland hovorí, že tí, ktorí chcú vo Vatikáne zmeniť katolícke učenie, by si mali vytvoriť vlastnú cirkev, vysvetľuje, prečo by nás posolstvo evanjelia malo znepokojovať, čo Cirkev učí o povinnosti voliť a ďalšie.

Biskup Strickland začína prvú časť epizódy komentárom k Lukášovi 11, 37-41, v ktorom náš Pán volá farizejov za to, že sa upínajú na umývanie pred večerou, hoci ich vnútro je špinavé.

Strickland zdôraznil, že v tomto evanjeliu náš Pán jasne hovorí, že je ochotný hovoriť s každým, ale aj ho zavolá, ak nie je’živý alebo otvorený pravde. Biskup pripomenul poslucháčom, že v evanjeliu je niekoľko miest, kde by Kristus mohol byť označený za prísneho alebo odsudzujúceho, pretože volá ľudí’na hriechy, ako napríklad v tomto evanjeliu, keď povedal: “Vy blázni!” farizejom.

Biskup potom zdôraznil, že toto evanjeliové čítanie ukazuje Krista, ktorý robí farizejom nepríjemnosti a nie je ochotný skresliť svoje posolstvo, aby sa cítili pohodlne, čo je opak toho, čo vidíme v dnešnej Cirkvi a spoločnosti. 

“Príliš veľa ľudí v Cirkvi, v štáte a v každom aspekte spoločnosti chce mať kráľovstvo práve tu. A príliš veľa ľudí v Cirkvi chce budovať ‘toto svetové’ kráľovstvo a sú’ochotní prekrútiť posolstvo o Božom kráľovstve, aby toto pozemské kráľovstvo vybudovali,”povedal. “Znie to ako tí apoštoli, ktorí to nepochopili. Judáš Iškariotský budoval kráľovstvo tohto sveta a nakoniec zradil Krista, pretože si myslel, že o to’Ježišovi ide. … Musíme si však’veľmi jasne uvedomiť, že Ježiš prišiel priniesť iné kráľovstvo, kráľovstvo, ktoré prináša výzvy.”

Strickland poznamenal, že ak nás evanjelium ne’núti cítiť sa nepríjemne, potom’ho pravdepodobne naozaj nepočúvame. “Musíme sa cítiť nepríjemne s vlastným hriechom, s vlastnou tendenciou byť pohodlní v tomto svete. Samozrejme, Ježiš vždy prináša svoje milosrdenstvo, ale milosrdenstvo, ktoré Ježiš prináša, sa odomkne len vtedy, keď k nemu pristúpime v pokore a povieme: ‘Pane, odpusť mi, som slabý hriešnik’”

V ďalšej časti 1. časti sa moderátor Terry Barber pýtal biskupa na to, prečo písal na X, že tí vo Vatikáne, ktorí túžia po novej cirkvi, by si mali radšej vytvoriť vlastnú, než pokračovať v kazení Katolíckej cirkvi. Strickland zdôraznil, že to zverejnil, pretože je’znechutený prebiehajúcou Synodou o synodalite, konkrétne prítomnými katolíckymi prelátmi a tými, ktorí hovoria, že neexistujú morálne absolútnosti.

“To’nie je Cirkev, to’jednoducho nie je Cirkev. … Ak chcú inú Cirkev, nech idú cestou Martina Luthera, Zwingliho, Kalvína; je’toho dlhý, dlhý zoznam. A v dnešnej dobe môžete v podstate len povedať: ‘Dobre, zakladám cirkev.’ Do toho! Ľudia to urobili už mnohokrát predtým; existujú tisíce rôznych kresťanských denominácií. Choďte do toho, založte ďalšiu! Založte si cirkev, ktorá bude zahŕňať všetky hodnoty, ktoré podľa vás ľudia potrebujú prebudiť,” povedal.

Strickland dodal, že to,’čo ho naozaj znechucuje, je, že títo vatikánski klerici nechcú’založiť vlastnú cirkev, pretože by ich to stálo tok peňazí a obrovský vplyv, ktorému sa tešia.

O niečo neskôr biskup citoval Gal 1,6-8, v ktorom svätý Pavol hovorí, že tí, ktorí hlásajú iné evanjelium, sú prekliatím. “Všetci ľudia na synode, od pápeža Františka až po neho, úprimne povedané, si musia prečítať tento spis svätého Pavla a pokúsiť sa zosúladiť to, čo’robia, s tým, čo hovorí, pretože sa’snažia prepísať evanjelium. Totiž, povedali, že ‘snívajú o novej cirkvi,’ pokojne snívajte o novej cirkvi, ale tú, ktorú založil Ježiš Kristus, nechajte na pokoji.”

Biskup Strickland začal druhú časť epizódy komentárom k Lukáš 11,42-46, v ktorom náš Pán nazýva farizejov a učencov pokrytcami, pretože ľuďom vnucujú prísne zákony, ale sami nežijú podľa viery. Biskup zdôraznil, že toto evanjelium nám pripomína, že musíme žiť svoju vieru autenticky, ako to vidíme, že Ježiš v tomto evanjeliu nabáda farizejov a učencov.

“Čo Ježiš v tomto úryvku hovorí: Robte malé i veľké veci, buďte vo všetkom dokonalí. A nikto z nás to nemôže dosiahnuť bez toho, aby v nás nepôsobila Božia’milosť. Všetci sme však’povolaní k tomu, aby sme sa o túto dokonalosť naďalej usilovali,” povedal.  

Strickland potom zdôraznil, že to, na čo náš Pán v tomto evanjeliovom úryvku skutočne naráža, je, že sme povolaní urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme žili podľa pravdy, ktorú nám zjavil, hoci vie, že zlyháme.

“On vie, že sme slabí, ale jeho milosť je tu na to, aby nám umožnila opäť sa zdvihnúť a znova sa snažiť urobiť to najlepšie, čo dokážeme. Myslím si však, že to, na čo naráža v súvislosti s učencami a farizejmi zákona, je, že ak sa o to ani len nepokúsime, sme stratení. Beda nám, ak sa ani len nepokúšame byť spravodliví k druhým, starať sa o tých, ktorí sú vylúčení, robiť všetky tie veci, o ktorých hovoria blahoslavenstvá. Sme’k tomu povolaní a nie je to’ľahké,” povedal. 

O niečo neskôr biskup zdôraznil, že v konečnom dôsledku sa musíme snažiť žiť čo najlepšie s pomocou Božieho’milosrdenstva prostredníctvom jeho Syna. “Ale to, čo teraz’počúvame vo svete a v Cirkvi príliš často, je: ‘Prestaňte sa snažiť, prestaňte sa snažiť, nikdy’nebudete dokonalí, tak sa’nesnažte.’A to Kristus nepovedal.”

V ďalšej časti sa Barber Stricklanda opýtal na katolícku’povinnosť voliť vo svetle nadchádzajúcich amerických volieb. Moderátor poznamenal, že jeden z kandidátov sľubuje, že obmedzí “práva na potrat” a zdôraznil jeden z predchádzajúcich výrokov biskupa’že Katolíci nemôžu podporovať demokratov, pretože sú “stranou smrti,” ho požiadal, aby tieto výroky objasnil. 

Strickland vysvetlil, že Demokratická strana je stranou smrti, pretože podporuje potraty a ďalšie ohrozenia života, ktoré sú v rozpore s vierou, vrátane súčasného tzv. katolíckeho prezidenta Joea Bidena. Biskup zdôraznil, že vo všetkých voľbách sú katolíci povolaní voliť kandidátov, ktorí zdieľajú viac katolíckych hodnôt ako ich protikandidáti.

“Máme povinnosť postaviť čo najviac kandidátov, ktorí zdieľajú pravdu a hodnoty našej katolíckej viery, zvoliť ich a dostať ich do úradu,” povedal. “Či už sú’katolíci alebo nie, chcem povedať, že niektorí z katolíkov najmenej podporujú katolícku náuku. Takže na to’sa musíme pozrieť: Čo podporujú? A či to korešponduje s katolíckym učením? Od prezidenta cez guvernérov až po senátorov a Kongres… potrebujeme čo najviac ľudí [v úrade], ktorí podporujú a stoja za katolíckymi hodnotami."”

Aby ste si od Jeho Excelencie vypočuli viac, nalaďte si tento týždeň’epizódu The Bishop Strickland Show.      

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Show, ckliknite sem a navštívte stránku LifeSite’video venovanú The Bishop Strickland Show.