Screenshot-2024-10-21-at-8.52.48-AM-810x500.png

Významný taliansky kňaz vo virálnej kázni tvrdí, že František nie je pápež

46
Kultúra smrti

Známy taliansky kňaz páter Giorgio Maria Faré v kázni z 13. októbra, ktorá má už viac ako 38 000 pozretí, uviedol, že podľa neho František nie je skutočným pápežom, pretože Benedikt XVI. sa svojho úradu nevzdal v plnom rozsahu. 

Faré tvrdí, že Benedikt sa riadne nevzdal pápežského úradu a zostal pápežom až do svojej smrti v roku 2022. Kňaz tiež obvinil, že pápež František bol pochybne zvolený a Benedikt úmyselne neodstúpil. 

František nie je pápežom 

Faré začal svoju kázeň vysvetlením, že v posledných rokoch strávil veľa času rozlišovaním stavu Cirkvi a po mnohých modlitbách a úvahách dospel k nepríjemnému záveru.  

“[K]ňaz si musí vybrať, či bude kázať to, čo vždy učilo Sväté písmo a Cirkev, alebo sa bude držať toho, čo učí takzvaný pápež František vo svojom bežnom magistériu. Áno, pochopili ste to správne. Povedal som takzvaný pápež František. To, čo vám dnes… hovorím, je, že už viac ako jedenásť rokov sedí na Petrovom stolci človek, ktorého väčšina uznáva za pápeža, ale on však nie je legitímnym pápežom,” povedal Faré. 

Benediktova’rezignácia bola neplatná   

Faré sa potom pustil do toho, prečo bola podľa neho rezignácia pápeža Benedikta’neplatná, a to preto, že išlo o vyhlásenie, nie o formálnu abdikáciu, a chýbal jej akt odstúpenia. 

 “Formula: ‘Vyhlasujem, že sa vzdávam,’ z právneho hľadiska nie je to isté ako povedať: ‘Vzdávam sa.’ Pápež [Benedikt] mal povedať: ‘Vyhlasujem, že sa vzdávam, ako v skutočnosti, vzdávam sa,’ alebo podobnú formulku. Tak, ako bolo vyslovené, je vyhlásenie Benedikta XVI’v skutočnosti len vyhlásením, nie právne platným aktom, a ani po ňom nenasledovala žiadna ratifikácia.”  

 Kňaz potom zdôraznil, že Benedikt si zvolil titul Declaratio, alebo “Vyhlásenie,” pre svoju oficiálnu rezignáciu namiesto “odstúpenia” alebo “abdikácie.” 

Farédodal, že Benediktovi’v rezignácii chýbala vôľa zrieknuť sa pápežského úradu. Kňaz zdôraznil, že Benedikt vo svojom pôvodnom latinskom vyhlásení použil termín ministerium, ktorý sa vzťahuje na viditeľný výkon pápežského úradu. Ale odvolávajúc sa na kánon 332 §2 Kódexu kánonického práva z roku 1983 Kódexu kánonického práva, Faré tvrdí, že na to, aby bola rezignácia platná, musel by sa vzdať munusu, teda “úradu” pápežstva. 

František je heretik, ktorého zvolenie je pochybné 

Vracajúc sa k Františkovi, Faré tvrdí, že jeho zvolenie v roku 2013 je pochybné, pretože koalícia štyroch radikálne liberálnych kardinálov, ktorí sú údajne členmi St. gallenskej mafie: Cormac Murphy-O’Connor, Walter Kasper, Godfried Danneels a Karl Lehmann, roky konšpirovali, aby sa František stal pápežom, a tak začali revolúciu v Cirkvi. Kňaz dodal, že toto údajné sprisahanie by porušilo články 79-82 motu proprio pápeža Jána Pavla II’o voľbe nového pontifika, Universi Dominici Gregis 

Kňaz tiež zdôraznil, že podľa neho je pápež František heretik a citoval viaceré heretické výroky a promulgácie, napríklad v i>Amoris Laetitia, v ktorej František otvoril dvere k tomu, aby páry v cudzoložnom vzťahu mohli prijímať sväté prijímanie, Vyhlásenie z Abú Zabí, v ktorom František povedal, že “rozmanitosť náboženstiev” je “vôľa Božia”, a nedávne Františkovo’vyhlásenie na medzináboženskom stretnutí v Singapure, že “každé náboženstvo je cestou k Bohu.”  

Farévšak zdôraznil, že podľa neho je František antipápežom predovšetkým preto, že Benedikt’odstúpil z funkcie, pretože bol neplatný, a nie preto, že je heretik. Františkova’heréza podľa Faré naopak slúži ako dôkaz, že Benedikt z pápežského úradu neodstúpil. 

“Táto právna skutočnosť má teologické dôsledky: bez platnej voľby, následná absencia božskej investitúry znamená, že Bergogliovi chýba pomoc Ducha Svätého. Ak by bol pápežom, Duch Svätý by mu pomáhal, ako každému rímskemu pápežovi, nielen pri vyslovovaní ex-cathedra, ale aj pri bežnom magistériu.” 

Benedikt vedel, že jeho rezignácia je neplatná  

Faré ďalej vyslovil domnienku, že Benedikt plánoval urobiť svoju rezignáciu neplatnou, preto vo svojom declaratio napísal: “Zriekam sa,” namiesto “Vyhlasujem, že sa zriekam,” a odstúpil z ministeria a nie z munitu. Kňaz poznamenal, že Benedikt pravdepodobne podnikol tento krok, pretože vedel o plánoch svätogalskej mafie’  

“Pápež sa tak ocitol na rázcestí: buď po svojej smrti nechá tajne zvoliť antipápeža, alebo sa pokúsi o stratégiu, ako prekaziť nepriateľom Cirkvi vydaním vyhlásenia bez právneho účinku. Mimochodom, podotýkam, že — aj po vydaní Declaratio — bolo možné zabrániť neplatnému konkláve. Kardináli, ktorí si všimli nezrovnalosti v Declaratio…, mohli okamžite upozorniť na túto otázku a zabrániť zvolaniu konkláve. Nestalo sa tak, preto je dôležité poznamenať, že skutočnú zodpovednosť za to, čo sa stalo, nemožno pripísať Benediktovi XVI. ale predovšetkým tým, ktorí to pochopili a v zlej viere mlčali.” 

Kňaz potom naznačil, že Benedikt zanechal ešte niekoľko indícií, že si po konkláve ponechal pápežský úrad, aby sa ich cirkevní’preláti chytili a podnikli príslušné kroky, ako napríklad používanie titulu “emeritný pápež” pokračovanie v nosení bielej sutany a ponechanie si pápežského erbu.  

Ďalšie teórie o tom, či je František pápežom 

V priebehu rokov viacerí ďalší katolícki preláti a myslitelia naznačili, že František nie je pápežom, vrátane Arcibiskup Carlo Maria Vigan&ò, ktorý vyslovil názor, že Františkovi chýba potrebný úmysel stať sa pápežom. Viganòtiež vyzval na úradné vyšetrovanie odstúpenia pápeža Benedikta’a konkláve v roku 2013 kvôli zjavným nezrovnalostiam. Aj iní tvrdia, že František’sa svojimi predchádzajúcimi výrokmi a promulgáciami diskvalifikuje z pozície skutočného pápeža bez ohľadu na charakter Benediktovej’rezignácie. 

Na druhej strane biskup Athanasius Schneider uviedol, že “nikdo nemá právomoc posudzovať Františkov’status pápeža”, pretože predchádzajúce spisy o tom, že sa pápež stal heretikom, ako napr. Roberta Bellarmina’sú len názory, nie doktrína, a že v Cirkvi nie je nikto, kto by mal právomoc vyhlásiť ho za heretika. “[V]prípade heretického pápeža sa mu členovia Cirkvi môžu vyhnúť, postaviť sa mu na odpor, odmietnuť ho poslúchať, a to všetko sa dá urobiť bez toho, aby bola potrebná teória alebo názor, ktorý by hovoril, že heretický pápež automaticky stráca svoj úrad alebo môže byť následne zosadený,” napísal Schneider. 

Celé znenie kázne otca Faré’v angličtine si môžete prečítať na tu.  

Súvisiace:  

Byla americká NSA zapojená do nátlaku na pápeža Benedikta XVI. aby sa vzdal pápežského úradu?"

Prečo môže byť zvolenie pápeža Františka’ podľa dokumentu Jána Pavla II. neplatné

Je ‘všeobecné mierové prijatie’ Františka za pápeža?"

Prečo ‘univerzálne a pokojné prijatie’ nedokazuje’že František je pápež

Je František pápež? Argument z verejnej herézy naznačuje, že nie