pizzaballa--810x500.jpg

Latinský patriarcha Jeruzalema hovorí, že pre mier vo Svätej zemi je potrebné "nové vedenie

7
Neutral

Pomôžte dopraviť do Gazy nákladné autá s pomocou:  

Kardinál Pierbattista Pizzaballa je “plný nádeje”, ale “nie je optimistom”, pokiaľ ide o budúcnosť Svätej zeme vzhľadom na vývoj vojny v regióne. 

“Nevidím vedenie s víziou. Násilie plodí len násilie,” povedala tento týždeň Jeho Eminencia pre EWTN. “Všetky predchádzajúce dohody, myšlienky, perspektívne dvojštátne riešenie, všetko je teraz nereálne.” 

Pizzaballa získal celosvetový mediálny ohlas, odkedy vlani v októbri vypukli boje po teroristickom útoku Hamasu na izraelských občanov, ktorý premiér Benjamin Netanjahu predpokladal vedelvopred a umožnil, aby k nemu došlo s cieľom vyprovokovať širšiu vojnu.  

Pizzaballa, možný hlavný kandidát na budúcom konkláve, opakovane vyzval na ukončenie “okupácie” Palestíny a vyzval kresťanov, aby sa postili a modlili k Panne Márii, aby sa boje zastavili. 

Počas posedenia s reportérom Colmom Flynnom Pizzaballa, ktorý má len 59 rokov, ukázal, že má pevný prehľad o skutočnostiach na mieste.

“Hovoriť o mieri“nie je reálne. Teraz musíme hovoriť predovšetkým o prímerí, o zastavení akéhokoľvek násilia,”povedal. “Mier je postoj, nie je to len dohoda.” 

Jeho Eminencia povedal, že predtým, ako nastane mier, je potrebné “nové vedenie s víziou” v politickej aj náboženskej oblasti, čo je pravdepodobne nepriama kritika Netanjahua, ktorý opakovane odmietol international resolutions prešiel v OSN s cieľom zastaviť konflikt. 

“Potrebujete nový jazyk, ale nemôžete mať nový jazyk, ak nemáte’nových ľudí, nové mená, nové tváre,” povedal Pizzaballa. 

V priebehu minulého roka si Pizzaballa odvážne posvietil na mnohé zločiny, ktoré páchajú Izraelské obranné sily (IDF), ktoré v júli zaútočilina katolícku školu. Odsúdil aj ich ničivé útoky na Gazu, ktoré vyhnali z domovov státisíce civilistov a vytvorili to, čo nazval “scenárom nočnej mory”.  

V susednom Libanone izraelské sily začiatkom tohto mesiaca strieľali na mierové jednotky OSN. Medzitým v Gaze izraelské obranné sily uskutočnili úder na školu, pričom zabili najmenej 27 ľudí vrátane jedného dieťaťa a siedmich žien. 

Pizzaballa vo svojom vyjadrení pre EWTN dodal, že ide o “najhoršie obdobie” za posledných 35 rokov vzhľadom na “pomer, dopad, aj emocionálny dopad na obyvateľstvo, Izraelčanov a Palestínčanov, a teraz aj v Libanone, ktorý je obrovský.” 

Pizzaballa ďalej dostal otázku, čo môžu kresťania na celom svete urobiť, aby pomohli svojmu ľudu. Odpovedal tým, že ich vyzval, aby sa “modlili”, ale aj “podporovali kresťanskú komunitu, ako len môžu.” Dodal, že “Palestínčania a Izraelčania sú Bohom povolaní žiť jeden vedľa druhého, nie proti sebe. A musia svoje povolanie znovu objaviť.” 

Pomôcť priviezť do Gazy nákladné autá s pomocou: LifeFunder