Dreyfus-810x500.png

Hollywoodske celebrity robia z volieb všetko o potratoch. Obráti sa táto stratégia proti nim?

15
Kultúra smrti

Život na základe podpory celebrít, smrť na základe podpory celebrít. Alebo aspoň tak’sa to stalo Joeovi Bidenovi, keď jeho kampaň po týždňoch stupňujúceho sa tlaku hrubo prerušil úvodník Georgea Clooneyho uverejnený v New York Times 10. júla. Hollywoodske hviezdy hromadne opustili Bidena a vrhli sa na Kamalu Harrisovú, od Taylor Swiftovej po Lizzo, ktorá minulý týždeň s Harrisovou vystupovala v Detroite. Usher sa k nej tento mesiac pridal v Atlante; Megan Thee Stallion predviedla sexuálne provokatívne vystúpenie na pódiu na mítingu Harrisovej na začiatku kampane.

Je ľahké pochopiť prečo. Biden viedol kampaň za potraty, ale Harrisová’ kampaň je celá o potratoch. Hviezdy strieborného plátna boli vždy pro-potratovou skupinou, ale po zániku Roeovej zmluvy sú rukavice stiahnuté. Neustále sa objavujú memoáre celebrít, ktoré opisujú svoje skúsenosti s potratmi - vrátane Britney Spearsovej, Paris Hiltonovej, Kerry Washingtonovej a Leslie Jonesovej - a teraz oscarová herečka Sally Fieldová opísala svoj vlastný príbeh o nelegálnom potrate v Mexiku v roku 1964.

“Toto sú veci, ktoré teraz prežívajú ženy - keď sa snažia dostať do iného štátu, nemajú peniaze, nemajú prostriedky, nevedia, kam idú,”uviedla Fieldová v príspevku na sociálnej sieti po opísaní svojej skúsenosti. “A to’presahuje, a urobiť to našim malým dievčatám a našim mladým ženám, a nemať rešpekt a úctu k ich zdraviu a k ich vlastnému rozhodnutiu, či sa cítia’schopné porodiť dieťa v tom čase.” Vyzvala svojich nasledovníkov, aby volili Harrisovú a podporili potratové iniciatívy, ktoré budú v novembri voliť v celých USA.

“PROSÍM. NEMÔŽEME’SA VRÁTIŤ!"” uzavrela.

Keďže dynamika Harrisovej’ slabne, pretože “radosť” vyprcháva, hollywoodski’potratoví aktivisti sa aktivizujú. Držiteľka Oscara Julia Robertsová odcestovala späť do svojho rodného štátu Georgia, aby agitovala za Harrisovú a “reprodukčné práva.” Herec Bryan Cranston zo slávneho filmu Breaking Bad vystúpil na pódiu na “zhromaždení Boj za reprodukčnú slobodu” v Arizone aby predniesol prejav, v ktorom zdôraznil, že podľa neho je nevyhnutné, aby dcéry mali “počas svojho života základné právo na slobodu voľby.”Na záver za potlesku fanúšikov povedal: “Preto’nadšene podporujem viceprezidenta Harrisa a guvernéra Walza!”

Jennifer Lawrenceová zopakovala Cranstonovo’tvrdenie, že potraty sú najdôležitejšou otázkou volieb, a minulý mesiac povedala People: “Potraty sú doslova na volebnom lístku. To’je najdôležitejšie, aby sa do Bieleho domu nedostal niekto, kto sa chystá zakázať potraty.” (Nie jedna dôležitá vec, pozor — najdôležitejšia vec). Lawrence práve pôsobil ako výkonný riaditeľ pro-potratového dokumentárneho filmu — Hillary a Chelsea Clintonové sú producentkami — ktorý tvrdí, že ženy umierajú kvôli zákonom za život. Jody Fosterová pred niekoľkými mesiacmi sa objavila na zhromaždení “Hlasujte za potrat” spolu s Melissou Fumero, Busy Philippsovou a June Diane Raphaelovou. A potom je tu’táto milá reklama, ktorú tento týždeň zverejnila na X Julia Louis-Dreyfus:


Posolstvo je opäť jednoduché: Voliť Kamalu Harrisovú, pretože ona vráti potraty späť, nech sa deje čokoľvek. Potraty sú pre Hollywood najdôležitejšou otázkou; celebrity aj Harrisovej kampaň sa spoliehajú na to, že to isté bude cítiť dostatok Američanov, aby ju dostali na vrchol v bojových štátoch, kde môže dôjsť až na hru v teréne a hŕstky voličov. Bude to fungovať? Mám pochybnosti (aj keď sú možno príliš optimistické). Ako tento týždeň poznamenal Robert George : “Viceprezidentka Harrisová’ veľká podpora celebrít jej zjavne’nepomáha. Mojou otázkou je, či jej v skutočnosti neškodia tým, že hrajú do karát Trumpovmu naratívu, že tieto voľby stavajú proti sebe wokeovské elity a ich záujmy a hodnoty proti obyčajným pracujúcim ľuďom všetkých vrstiev.”

Dúfajme, že má’pravdu.