Screenshot-2024-10-23-at-9.03.14-AM-810x500.png

Slávny tréner NFL Tony Dungy vyzýva floridských voličov, aby sa postavili proti radikálnemu dodatku o potratoch

10
Kultúra života

Tréner futbalovej Siene slávy Tony Dungy zverejnil video, v ktorom vyzýva svojich spoluobčanov na Floride, aby hlasovali proti dodatku č. 4, ktorý by v štáte uzákonil potraty až do narodenia.  

Dungy v tomto volebnom cykle na sociálnych sieťach opakovane pozdvihol hlas na obranu nenarodených detí a občas sa postavil proti NAACP a plánovanému rodičovstvu, ktoré obhajovali pro-potratovú politiku Kamaly Harrisovej’.  

Vo svojom videu, ktoré pripravila stránka Apologetics.org, Dungy uvádza, že návrh bol “strategicky napísaný tak, aby bol nejasný a klamlivý.”  

Na dôkaz svojich slov Dungy uvádza, že opatrenie legalizuje potraty, aby “chránilo zdravie pacientky”” a potom sa pýta: “aké zdravie? Fyzické zdravie? Duševné zdravie? Emocionálne zdravie? A aká vážna musí byť táto obava o zdravie? Opäť to’nehovorí.” 

Dungy tiež pripomína, že opatrenie nedefinuje, kedy nastáva “životaschopnosť” nenarodeného dieťaťa. Rovnako “neinformuje voličov, že ruší zákon Floridy’ktorý vyžaduje súhlas rodičov, čím sa potrat stáva jediným lekárskym zákrokom, ktorý možno vykonať na neplnoletom dieťati bez súhlasu rodiča’”  

V apríli 2023 guvernér GOP Ron DeSantis podpísalzákon o 6-týždňovom srdcovom tepe, ktorý zakazuje interrupcie na Floride s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu alebo pre tzv. zdravie matky. Treba poznamenať, že aj súčasný zákon nedosahuje skutočne etický postoj, ako pro-lifers uvádzať, že nenarodené deti nie sú vinné za okolnosti svojho počatia a že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je morálne neospravedlniteľné a nikdy nie je z lekárskeho hľadiska nevyhnutný.

Od podpísania zákona o srdcovom tepe Najvyšší súd Floridy rozhodol 6:1, že vo floridskej ústave nie je zakotvené právo na interrupciu. Toto rozhodnutie potvrdilo štátny’15-týždňový zákon o interrupciách a umožnilo, aby vstúpil do platnosti zákon o srdcovom tepe.  

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump, obyvateľ Floridy, pôvodne pre médiá povedal, že šesťtýždňový zákaz je “príliš krátky” a že “musí byť viac času”, aby sa ženy mohli rozhodnúť pre potrat svojho dieťaťa. Neskôr spresnil, že bude hlasovať proti pozmeňujúcemu návrhu, ktorý potrebuje na schválenie 60 percent. 

Dungy vo svojom videu pripomenul, že dodatok č. 4 napísali tí istí právnici ACLU, ktorí v roku 2022 vypracovali pro-potratový návrh č. 3 v štáte Michigan ktorý prešiel 57-43. Dungy potom povedal, že “všetky matky si zaslúžia zdravotnú starostlivosť a ochranu” a že “všetky deti v maternici sú v Božích’očiach skutočnými životmi a tieto deti si zaslúžia ochranu”, hoci zároveň pochválil “výnimky”, ktoré umožňuje súčasný floridský zákon. 

Na septembrovom podujatí GOP DeSantis vyčítal kongresovým republikánom z Floridy, ktorí sa zatiaľ proti návrhu dôrazne nepostavili. Zároveň vyhlásil6. október “Nedeľu ochrany života” za deň modlitieb, aby sa voliči postavili proti dodatku 4.  

Florida je jedným z desiatich štátov USA, ktoré budú budúci mesiac hlasovať o opatreniach súvisiacich s potratmi. Občania v Arizone, Colorade, na Floride, v Marylande, Missouri, Montane, Nebraske, New Yorku, Nevade a Južnej Dakote budú hlasovať o návrhoch na oslabenie alebo zrušenie štátnych pro-life zákonov, pričom v Nebraske je v konkurencii s pro-potratovým dodatkom aj dodatok, ktorý by zakázal neskoré potraty. 

Ako informoval Calvin Freiburger z LifeSite’s, od roku Roe v. Wade bol v roku 2020 zrušený Najvyšším súdom, sa zástancom života buď nepodarilo prijať pro-life dodatky, alebo zastaviť pro-potratové dodatky v Kalifornii, Kentucky, Michigane, Montane, Vermonte a Ohio, čo podnietilo mnohé rozhovory medzi zástancami života o potrebe vypracovať nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách, ako aj debata medzi republikánmi hlavného prúdu, ktorí chcú oslabiť postoj strany’

Ak väčšina pozmeňujúcich návrhov uspeje, najmä v červených štátoch, tí, ktorí obhajujú sociálne umiernenejšiu GOP, to budú brať ako ospravedlnenie, čo ešte viac marginalizuje legislatívne snahy za život. Ak sa však pro-life aktivistom podarí úspešne zmariť aspoň niektoré z nich, zlomí to víťaznú sériu potratovej lobby’a naratív nevyhnutnosti.