Screen-Shot-2024-10-24-at-3.24.30-PM-1-810x500.png

Katolícky rečník sa po odchode študentov v Austrálii postavil za svoj prejav na promóciách za život a rodinu

10
Kultúra života

Modlite sa za ukončenie IVF a ochranu ľudských embryí: Stovky študentov Austrálskej katolíckej univerzity (ACU) 21. októbra opustili slávnostnú promóciu po tom, čo de Bruyn vo svojom hlavnom prejave po udelení čestného doktorátu na ACU odsúdil potraty, homosexuálne “manželstvá,” a IVF.  

“V súčasnosti je v Austrálii každoročne potratom zabitých viac ako 80 000 nenarodených detí,” vyhlásil de Bruyn, bývalý národný prezident Združenia zamestnancov obchodu, distribúcie a príbuzných odvetví (SDA).  

“Celosvetovo sa odhaduje, že ich počet je 42 miliónov ročne,” pokračoval. “Interrupcie sú najväčším zabijakom ľudských bytostí na svete, väčším ako počet ľudí, ktorých vypovedala druhá svetová vojna. Je to tragédia, ktorú treba ukončiť.”  

De Bruyn potom vyhlásil biblické učenie, že manželstvo je medzi jedným mužom a jednou ženou, a povedal: “Manželstvo medzi mužom a ženou ustanovil Boh pri vzniku ľudstva v rajskej záhrade, ako o tom hovorí biblická kniha Genezis.” 

“Odvtedy každá spoločnosť na Zemi vo všetkých dobách uznáva manželstvo ako zväzok medzi mužom a ženou,” zdôraznil.

De Bruyn tiež odsúdil embryá ničiacu prax oplodnenia in vitro (IVF), keď “zámerne privádza na svet deti v prostredí, ktoré by nemalo otca.” 

Kým de Bruyn ešte predniesol svoj prejav, absolvent ACU Charlie Panteli vstal a naznačil svojim spolužiakom, aby ho nasledovali pri odchode zo slávnosti.  

“Bol som jeden z prvých, ktorí vstali, a bol som dosť ďaleko vpredu a začal som signalizovať, že idem,” povedal pre ABC Radio Melbourne. 

Podľa Panteliho “95 percent” ľudí odišlo, zatiaľ čo tí, ktorí zostali, “to natáčali, pretože boli všetci takí šokovaní, že si mysleli, že by sa táto správa mala dostať von.” 

Po odchode ACU, nominálne katolícka, ale disidentská inštitúcia, offerpreplatila účastníkom a ponúkla “poradenstvo” v súvislosti s de Bruynovým”prejavom.  

“Promócie sú výnimočným dňom a je pre nás dôležité, aby naši absolventi a ich rodiny mali pozitívny zážitok,”vyhlásila ACU. “Univerzita chápe, že mnohí naši zamestnanci, absolventi a ich rodiny nesúhlasili s obsahom prejavu pána de Bruyna”a je nám ľúto, že k tomu došlo.” 

“Ako univerzita sme’zaviazaní k otvorenému, úctivému dialógu,” pokračovala. “Vždy povzbudzujeme ľudí, aby prezentovali svoje názory a presvedčenie, a zároveň rešpektujeme tých, ktorí majú opačný názor.” 

Napriek ostrým ohlasom si de Bruyn za svojím prejavom stojí a vysvetľuje, že ho považoval za vhodný pre katolícku univerzitu.  

“Univerzita je miestom na diskusiu a debatu o rôznych názoroch,” povedal v rozhlasovej stanici ABC Radio Melbourne 

“Bol som v situácii, keď ma univerzita pozvala, aby som predniesol promočný prejav ako katolícky laik, ktorý si prišiel na Austrálsku katolícku univerzitu po ocenenie, poctu, za svoje služby Katolíckej cirkvi, takže bolo nanajvýš vhodné, aby som sa zaoberal katolíckymi otázkami,” vysvetlil.  

De Bruyn prezradil, že ACU ho požiadala, aby v prejave urobil niektoré zmeny, ktoré neboli “presne určené” pred prednesením prejavu.  

“Premýšľal som o tom a myslel som si, že ma požiadali, aby som predniesol prejav s hodnotením, takže ma nebudú cenzurovať, čo môžem a čo nemôžem povedať,”vysvetlil.  

“Chcel by som len pripomenúť vám aj vašim poslucháčom, že keď Matka Tereza, ktorá celý život pomáhala najchudobnejším z chudobných v Kalkate, dostala Nobelovu cenu, hovorila o potratoch,” vyhlásil.  

Modlite sa za ukončenie umelého oplodňovania a ochranu ľudských embryí: Pripojte sa k nášmu modlitebnému záväzku