Švédi otvárajú oči: Vláda zvažuje znovuzavedenie brannej povinnosti ako ochranu pred imigrantmi

1,016
Kultúra smrti

Doteraz liberálne Švédsko čelí ďalšiemu obratu kurzu v utečeneckej kríze: V záujme účinnej ochrany krajiny chce vláda znovu zaviesť brannú povinnosť.

Švédska ministerka zahraničia Margot Wallströmová vyzvala kvôli utečeneckej kríze na znovuzavedenie brannej povinnosti a civilnej vojenskej služby. “Ja som medzi tými, ktorí by uvítali modernú verziu vojenskej služby s vojenskými a civilnými zložkami,” povedala Wallströmová v nedeľu. Takáto vojenská rezerva z civilistov by bola užitočná najmä na jeseň, aby posilnila účinnosť imigračných úradov.

Švédsko v priebehu minulého roka prijalo asi 160.000 utečencov. Z hľadiska počtu obyvateľov (približne desať miliónov) ide o najväčšie percento v Európe. Úrady majú problémy vyrovnať sa s prílivom. Branná povinnosť bola zrušená v roku 2010. Podľa prieskumov jej znovuzavedenie podporuje aj väčšina švédskej populácie.

Švédsko, ktoré na počet obyvateľov prijalo enormné množstvo utečencov si tým vyrobilo problémy, ktoré teraz musí hasiť mimoriadnymi opatreniami a obťažovať vlastný národ zavádzaním brannej povinnosti. Po zime je predpoklad, že sa migranti znova vydajú na svoju cestu do Európy. Treba očakávať ďalší prílev migrantov v ešte vyšších počtoch ako to bolo tento rok. Ak krajiny ako Švédsko nepríjmu ďalších migrantov vyvstáva otázka, kde budú umiestnení. Nemecko samo nebude môcť prijať ďalšie dva až tri milióny migrantov, ktoré sa očakávajú.