Budú môcť homosexuáli darovať krv?

5,143
Kultúra smrti

KANADA, Otava, január 2011 (LifeSiteNews.com) - Celoživotný zákaz darcovstva krvi pre homosexuálnych mužov je zastaraný a je potrebné ho zrušiť. Tvrdí to hovorca kanadskej služby pre transfúziu krvi (CBS), federálnu agentúru darcovstva krvi Ron Vezina.

 Zákaz zaviedli v roku 1985 po tom, čo kanadský Červený kríž, ktorý mal v tom čase na starosti dodávky krvi, nedokázal vhodne preveriť darcov. Z kontaminovanej krvi sa vtedy tisícky Kanaďanov nainfikovali vírusom HIV a hepatitídy typu C.

 Agentúra verejného zdravia v Kanade v roku 2008 nahlásila, že homosexuálni muži mali zďaleka najvyšší počet nových infekcií HIV – 44%. Až 51% ľudí s vírusom HIV v krajine sú práve homosexuálni muži.

 Doživotný zákaz sa každoročne predlžuje o jeden rok. Podľa riaditeľky oddelenia styku s verejnosťou pre CBS Lorny Tessierovej nie je takýto zákaz udržateľný. Je odhodlaná aktívne pracovať na jeho zrušení. Chce tiež nájsť nové, primerané obmedzenia pre homosexuálnych mužov, ktorý chcú po sexe s iným mužom darovať krv.

 CBS údajne plánuje zrealizovať výskum, na ktorý dostane dotáciu v hodnote 500 tisíc dolárov od kanadského inštitútu pre výskum v zdravotníctve. Cieľom bude nájsť spôsob, ako presvedčiť kanadské ministerstvo zdravotníctva, aby zákaz zrušilo.

 „Veľa sa zmenilo, v testovaní a aj na medzinárodnej scéne. Sme odhodlaní, o tom niet pochýb,“  povedala za CBS Tessierová.

 Doposiaľ však boli všetky pokusy o zrušenie zákazu neúspešné. Minulý rok sa celou krajinou niesla správa o súdnom spore medzi CBS a homosexuálom Kyleom Freemanom.

 Najprv CBS zažalovalo Freemana, pretože pri vyšetreniach pred darovaním krvi klamal o svojom homosexuálnom správaní a tak obišiel celoživotný zákaz. Freeman na to obvinili CBS z diskriminácie a trval na tom, že podľa Charty základných práv a slobôd má právo darovať krv.

 V septembri 2010 súd rozhodol, že darcovstvo krvi nie je ústavným právom. Rozhodovať o tom, kto môže darovať krv a kto nie, sa musí na základe zváženia zdravotných a bezpečnostných faktorov. Musí sa predchádzať nakazeniu HIV/AIDS a iných chorôb, ktoré sa dajú preniesť krvou či pohlavným stykom. V prípade mužov, ktorí majú sex s mužmi, je darcovstvo krvi z hľadiska bezpečnosti systému veľmi rizikové. Súd tiež poznamenal, že Charta základných práv sa nevzťahuje na pravidlá agentúry CBS, pretože to nie je štátnou inštitúciou.

 Generálny riaditeľ CBS doktor Graham Sher rozhodnutie privítal. „Je dôležité pochopiť, tak ako sudca potvrdil, že naše pravidlá pre výber darcu boli vždy o ochrane bezpečnosti príjemcu krvi. Tento prípad teda nie je teda žiadnou výnimkou,“ vyjadril sa.

 Na margo zrušenia zákazu sa vyjadrila aj viceprezidentka a hovorkyňa kanadského hnutia Skutočné ženy Gwen Landoltová. Podľa nej CBS víri hladinu bezdôvodne, pretože nemá žiadny dôkaz, že budú ľudia v bezpečí. „Spôsobí to veľa zmätku a mnoho problémov s verejnosťou. Určite to oslabí dôveryhodnosť transfúznych služieb. Kto chce darovať krv, a kto ju chce dostať, keď je neistá?“   tvrdí.

 Kanadská spoločnosť pre hemofíliu (choroba zlej zrážanlivosti krvi, pozn. red.), CHS, vydala tlačovú správu vyjadrujúcu obavy zo smerovania CBS. Podľa CHS boli doteraz krv, krvné produkty a ich alternatívy veľmi bezpečné a v dostatočných zásobách. Za uplynulý rok však CBS urobila obrovský krok späť v tejto zodpovednosti.

 Podľa zákona musia v Rade CBS sedieť najmenej dve osoby „s príslušnými znalosťami a skúsenosťami s organizáciami, ktoré zastupujú osoby spotrebujúce krv a krvné produkty“. V minulosti to boli ľudia „s veľmi úzkymi väzbami na prijímajúce organizácie a s rozsiahlymi znalosťami o bezpečnosti dodávok“. CHS tvrdí, že v roku 2009 a 2010 boli do Rady vymenovaní ľudia bez zjavnej väzby na prijímajúce organizácie a tiež s malými znalosťami o kľúčových otázkach z pohľadu príjemcu.

 CHS tiež potvrdilo, že rozhodnutie súdu potvrdzujúce zákaz darovania krvi homosexuálmi, privítali aj organizácie prijímajúce krv. Ochránila sa tak bezpečnosť krvi, keďže „rozhodnutia ohľadom postupov pri vyšetreniach pred darovaním krvi budú aj naďalej vykonávané na základe najnovších vedeckých poznatkov a epidemiológie“.

 Kanadský spravodajský server pre gayov a lesby s názvom Xtra sa prípadom tiež zaoberal. Hovorca CBS Ron Vezina im v rozhovore potvrdil, že to, že CBS chce zákaz pre homosexuálnych darcov zrušiť, nie je žiadnou novinkou.

 „Nič sa nezmenilo, zostávame pri tom, čo sme hovorili aj počas Freemanovho prípadu. Sme aj naďalej na rovnakej ceste. Keď sudca povedal, že  33-ročny zákaz je neudržateľný, plne sme s ním súhlasili. Ale potrebujeme zistiť, ako by sme na tom mali zmeniť. Kým nebudeme mať alternatívu, nič s tým nenarobíme,“ povedal Vezina.

 Rebecca Millette